M-am săturat de macacii culturii care-și dau cu părerea despre cărți

Aproape că nu mai încapi în România de tot felul de provinciali agresivi care-ți urlă la ureche să mai citești o carte, să pui mâna pe o carte și care se plâng că românii nu citesc cărți. Uite-l, de exemplu, pe Petre Barbu cum face cruci ca proasta în autobuz că aproape jumătate din români n-au citit o carte în ultimul an. Eu citeam invers știrea, mai mult de jumătate din români au citit o carte în ultimul an, e chiar bine.

Eram într-o zi la o terasă mișto pe-o clădire cu un băiat ce se dădea ceva scriitor sau poet și-mi spunea că lumea nu mai cumpără cărți pentru că românii sunt proști. I-am zis să scrie cărți mai bune, poate-i convinge așa. Omul nu s-a dat bătut și a început să-mi țină teorii despre cum se scrie umor și de ce funcționează glumele de pe TNR. L-am întrebat ce scriitori de umor a citit el de-i atât de expert (evident că nu era). Abia a putut să numească unul sau doi. Ăsta e intelectualul tipic de Românica, scrie prost, vinde puțin, crede că cititorii sunt niște maimuțe și-și dă cu părerea pe subiecte pe care nu le stăpânește pentru că a râs și el la două bancuri în facultate.

Cum nu sunt în situația intelectualui român, eu ducând-o binișor la partea cu scrisul de cărți, părerea mea e alta: că oameni ca el sunt cei care alungă românii de la citit cărți, în special autori români. El și dobitocii suprarealiști de la Ministerul Educației care tot insistă cu prostia asta cu teoria literară pentru absolvenții de liceu. Oamenii sunt complet ieșiți din lumea reală iar asta n-ar fi o problemă. Problema e obrăznicia cu care cer unuia care-i prin liceu să facă „caracterizarea unui personaj” sau „ilustrează două trăsături ale textului liric”. Păi ce chef mai au oamenii să citească o carte când n-o pot citi de plăcere, o citesc cu teamă că sare din boschet nu un polițai cu radarul ci un profesor de română care-l întreabă o tâmpenie de genul ăsta.

Să presupunem că ieși la o bere cu niște prieteni, din vorbă în vorbă le povestești că ai citit Fundația de Asimov, că te plictiseai într-o seară. Dacă ăia încep să te ia cu „explică apartenența la genul SF a acestei opere literare” sau „descrie relația între Salvor Hardin și Wienis din Anacreon” sau „de ce a folosit cratima scriitorul când scria ce mai zice Hari Seldon în boltă”, primesc pentru fiecare întrebare de acest gen câte o halbă în cap. Oamenii normali nu vorbesc în felul ăsta și nici nu se raportează la cărți în felul ăsta. Criticii literari, poate da, ăia, vulgul, poporul, nu. Plus că, încă n-am citit știrea cu românul care a luat 10 la română la Bac și acum face analize literare de pe mii de euro la o companie internațională.

Obligându-i pe ăștia mici să facă analiză literară, îi sperii. Asociază cărțile cu mizerabilul procedeu de analiză pe text plus glorificarea unor producții literare mediocre. Moromeții, ce se dă la bac într-o veselie de câțiva ani încoace, e considerat de toți roboții ăștia fără succes o capodoperă. Eu zic că e o carte mediocră, asta nu e neapărat ceva rău. Mediocru înseamnă mediu, la mijloc, e ok, dar nu dărâmă munții din loc.

A, și schimbarea programei cu alți autori mai actuali nu rezolvă problema, și actualii sunt slabi. Ăstia suntem, n-am performat la capitolul ăsta și n-o să performăm în continuare cât 90% din scriitorii români se roagă la stat să-i ajute și se plâng că sunt prea buni pentru poporul ăsta de bulangii. Dacă vreți să vedeți ce înseamnă figurile de scriitor care scrie prea bine dar îl ține limba-n loc verificați cât a vândut E. O. Chirovici din Cartea Oglinzilor, tradusă simultan în nuștiucâte limbi. În Anglia a fost dezastru, a vândut maxim 1000 de bucăți iar în Germania a fost și mai slab. Din când în când mai vinde câte una pe Amazon, una pe lună, băbăeți.

Altfel, cred că ar trebui să le punem un ciorap în gură tovarășilor ăstora, de la poeții ratați cu 300 de cărți vândute până la Nicolae Manolescu, sugătorul de prim-miniștri, care susține literatura doar cu bani de la stat. Că momentan văd că nu-i întreabă nimeni ce-i recomandă să-și dea cu părerea despre cărți sau să instige pe alții să le citească. Așa, pe banii statului și eu vă pun genunchiul în gât și vă cer să citiți. Cât despre ratații cu păreri despre capodopericitatea lecturilor obligatorii din școală, zic că să vorbească doar după ce vând 10.000 de cărți fără să sugă bănuțu’ de la stat. Exact, vreau să-și dea cu părerea despre cărți doar Cărtărescu, Irina Binder și Marian Godină.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

27 thoughts on “M-am săturat de macacii culturii care-și dau cu părerea despre cărți

 1. krossfire

  Cred ca poti sa-i adaugi si pe Radu Paraschivescu, Norman Manea si Neagu Djuvara la lista (desi n-ai specificat daca 10 000 dintr-un tiraj sau 10 000 per total :P).

  Reply
 2. Emil C

  Numai ecrivani de marcă, mai ales tablagiul ăla… Mi-ar fi rușine să mă compar cu unul ca el.
  Plus că nu ești vreun mare scriitor nici matale, nu te mai împăuna aiurea.

  Reply
 3. Diana

  Irina Binder? Incredibil. Pana la ultimul paragraf am incercat sa iti gasesc argumentul, teza, dar daca tu te raportezi la ,,Fluturi ” cand vorbesti de literatura atunci, sincer, pacat de adevarul pe care l-ai vazut.

  Reply
 4. unu din multime

  Bă nu încearcă nimeni o analiză comparativă a etosului istoric şi a specificului patriotico-naţionalist între scriitori d-acilea, ioropeni, gen polacul ăla de Sinchievici vs Bălcescu – unul cu trilogia aia cu răscoala cazacilor şi războiul cu şvezii, al nostru cu rumânii supt Mihai Voievod.
  Adică bă care era jmenul cu unirile astea naţionale, ameninţările la patrie, chestii grele, făcut digerabile de Sinchievici prin insert de personaje şi funny, şi dubioase. Bălcescu e serios până la depresie. Sunt incoerent?
  Şi ai de unde să torni analize, muare ăia cu comentariile. Păi cum să faci analiză standard între descrierile de bătălii, adică avem ce… Apele Galbene vs Călugăreni? Plus că la Bălcescu n-ai frate nicio prinţesă de salvat, nimic romantic, decât 50 de umbre ale voievodului ierou până la sacrificiu.
  Acuma nah, am scris asta ca să mă dau citit, nimic nu se compară cu o bere rece şi o carte citibilă. Şi pe căldura asta jur că nu merge altceva decât Extravagantul Conan Doi. Parol!

  Reply
 5. FCHGJ

  moldovene, criteriul tau cu 10.000 vandute e tampit. e cacum ai zice sa-si dea cu parerea despre televiziune doar antena3 si etno ca doar pe ei ii urmaresc mai mult de doua milioane pe zi. o singura carte buna citita de un singur om destept inseamna mai mult decat 10.000 de manele cu arhanghelu raul citite de niste aia care se hahaie la umor de nivelul tnr. subventiile pentru cultura sint alt subiect, acolo clar lipitorile abonate trebuie sa aiba talent la supt, nu la scris.

  Reply
  1. eftimie Post author

   Dacă n-ai fi o pizdă proastă ai ști că nu Antena 3 sau Etno sunt lideri de audiență. Dacă nu ai fi un cimpanzeu incult ai ști că, aproape fără excepție, toți marii scriitori ai lumii au fost și extrem de vânduți. Debutul lui Dostoievski a fost un succes comercial, dobitocule, și de-acolo a mers tot în sus, puțoi incult și agresiv.

   Singurul motiv pentru care nu vinzi cărți e că sunt scrise prost de oameni proști, dar mândri. Se pișă câinii e tine când îți dai cu părerea despre subiecte ce te depășesc, boschetarule.

   Reply
 6. Mikhail Bakhtin

  Auzi.. dar ce știi tu totuși despre teoria literară? Dacă-mi permiți întrebarea 😀

  Reply
  1. eftimie Post author

   Există 5 doctori în teorie literară în România și unul stă cu mine în casă.

   Reply
 7. Mosh Gerula

  N-ai ce face, turma de dobitoace din ministerul invatamintului o tine langa cu “limba romana” si ii fute pe bietii copii cu toate cacaturile de carti ale lui Sadoveanu, Rebreanu, Puleanu, pina ii scirbeste complet. Faceti in pula mea, gramatica si literatura romana dar bagati si literatura universala daca vreti sa aveti oameni carora sa le placa sa citeasca. Baga-le si un Mark Twain linga un Terry Pratchett sa mai si rida, oleaca de Cehov si Flaubert, nu-i mai futeti cu romane groase cit “Pagini Aurii” despre fratii Jderi, Stefan cel Mare si alte pule cu git care i-au batut pe turci asa de rau ca am le-am platit haraci vreo cinci sute de ani. Nu-i mai beliti cu “ce a vrut poetul sa spuna”, ca poate poetul era beat si nici el nu stia ce voia sa spuna, da’ asa i s-a sculat lui o idee despre cum sa i-o puna lu’ gagica-sa si a scris o poezie jmekera pe chestia asta. Lasati-i sa citeasca ce vrea pula lor si sa faca un rezumat sau sa povesteasca despre ce le-a placut lor din cartea aia, nu-i mai farimati cu analize literare facute dupa tipic, pe care le iau dupa net ca sa treaca clasa! Nu mai zic nimic, ca incep sa injur.

  Reply
 8. K.

  In curand se aduna suta de mii. De romani scriitori sau poeti. Adica 5 poeti la mia de locuitori.

  Reply
  1. eftimie Post author

   O fi supt, dar a și vândut. Aș zice că a fost o investiție bună.

   Reply
 9. salal

  Haha, păi şi cum râmâne cu capitalismul? Subvenţia de la stat dată lui Cărtărăscu nu distorsonează piaţa literaturii? Plus că a fost şi o investiţie păguboasă, ca orice investiţie a statului, că Nobelul tot nu s-a luat.

  Reply
  1. eftimie Post author

   Fugi, bre, de-aici, dacă lua Nobelul el încasa milionul, nu statul român.

   Reply
   1. salal

    Statul român încasa gloria. Ce să facă statul român cu un milion.

 10. Gogu al II-lea

  “dacă vreți să vedeți ce înseamnă figurile de scriitor care scrie prea bine dar îl ține limba-n loc verificați cât a vândut ” – Coelho si Osho au vandut milioane de carti, dar scriu numai adunaturi de truisme si nonsensuri pentru femei proaste. Ca cineva vinde mult nu cred ca e mereu vreun reper pentru calitate.

  Reply
  1. eftimie Post author

   Da, dar niciodată n-a fost nevânzarea unei cărți criteriu de calitate. Nu există scriitor bun care să nu fi vândut cărți. Repet, Dostoievski a fost succes de piață înc de la debut.

   Reply
   1. Gogu al II-lea

    Și se Kafka nu a auzit nimeni până după moarte. Asta nu demonstrează nimic.

  2. krossfire

   Coehlo e un scriitor excelent pentru nișa lui de public. Faptul că preferăm noi să-l ignorăm (dar nu o ignorăm pe Hortensia Papadat-Bengescu, de exemplu, care era teribilă la nivel structural chiar și pentru perioada ei) nu îl face mai puțin “de succes”.

   Reply
 11. krossfire

  Știi că încerc de multă vreme să tot scriu articolul ala cu legătura dintre artă și comercial (sau, cu alte cuvinte, arta vinde) , dar de fiecare dată când pornesc discuția sau când o pornește cineva mai sănătos (cum ai făcut aici), îmi dau seama că nu am pentru cine. Dar e ok. Oameni care n-au citit mai mult de trei cărți îți spun că adevărata valoare e la X-ulescu, care a vândut 300 de bucăți, pentru că au auzit că ăla e “noul val al culturii” de la Y, ăla care vindea 600 de bucăți, după Revoluție.

  Reply
 12. Ionut

  Pentru mine cititul e o chestie al dracului de personală. Câteodată mă iau după recenzii de pe net, altă dată după recomandările “prietenilor” sau după copertă. De multe ori îmi iau ţeapă, dar de cele mai multe ori nu. La şcoală mi-a picat greu cititul pentru că obligativitatea cititului e fix pua. E urât să te oblige cineva să citeşti cum e urât şi să te oblige cineva să-ţi faci o labă. Dacă ai chef, citeşti, dacă nu-i de tine chestia asta poate îţi place mai mult să-ţi dai o labă. Acuma vine partea cu ce citeşti. E total treaba ta, eu citeam in paralel cu Moromeţii, Patrula spaţială de Cicerone Sbanţu, în paralel cu Fraţii Jderi oţâră de Jules Verne şi în paralel cu Maitreyi, antologia Trenul de noapte. Concluzia este ca nu m-a durut nici în carici despre ce ne puneau să citim sau să analizăm la şcoală, citeam şi citesc ce vreau şi dacă vreau.

  Reply
 13. alex

  Noi avem o mica problema mostenita de la regimul de trista amintire: nu exista literatura romana pentru copii si “young adult”. Cu literatura din timpul lui Ion Creanga nu mai merge, ca genul asta de literatura trebuie sa tina cat de cat pasul cu vremurile. Iar literatura “young adult” a fost complet controlata de partid pentru ca era cel mai eficient mijloc de propaganda. De aici au rezultat doar carti cu eroi comunisti care bagau spaima in burgheji.
  Si scriitorii care faceau “rezistenta prin cultura” au respins complet genurile astea literare, lasand un gol in litaratura, care, dupa 90, a fost umplut cu autori straini. Daca pentru proprii copii ar trebui sa faceti o lista de 10 carti scrise de autori romani cam ce titluri ati alege? Carti care sa nu ii plictiseasca si pe care sa nu le citeasca din obligatie? Mie nu imi vine in cap niciuna. Singurele carti romanesti care mi-au placut in copilarie au fost “Ciresarii” dar alea nu au tinut pasul cu vremurile si nu le-as recomanda acum.

  Reply
 14. mihai

  …bhei ce s-au încins lucrurile pe-aci !… Deci vin și io cu o concluzie : scriu zilnic, am scris tot felul de cărți – dar n-am dat nimic la publicat, deci nici n-am vândut. Totuși, orșcât, mă consider cel mai bun dintre toți. Sau tonți…
  Pe de altă parte, felicitări pe subiectul Cărtărescu (odată țin minte că a trebuit să te dojenesc pentru el – în sfârșit vibrăm la fel, ca șinele de cale ferată :)…

  Reply
 15. altona

  Conasule, fii dragut, fa-mi si mie un comentariu pe text si la text. Ia de aici:

  Dar Statul incearca sa salveze repetentii si lenesii, transformandu-i in oameni de afaceri. Primul lucru pe care il vor face va fi sa-si ia, pe banii firmei, ultimele modele de smartphone. Pe banii firmei de pacanele, am uitat sa precizez. Ospatari si tinichigii n-avem, vorba lui Basescu. Pestele din Marea Neagra n-are cine sa-l scoata, foarte bine fac turcii si bulgarii ca ne fura sturionii. La o cherhana din Dobrogea a venit sa se angajeze un taranus si, inspirandu-se de la picolii care, dupa doua zile, ii arunca, sefului de carciuma, servetul in fata, taranusul l-a intrebat pe patronul pescariei daca il doteaza si cu smartphone. Ca el d-aia se angaja, ca sa se traga in selfie cu delfinii.

  Cititi mai mult: http://www.national.ro/razvan-ioan-boanchis/daddy-dragnea-e-fiul-ploii-590611.html/#ixzz4nPN3zQOm
  enational.ro

  Fa-mi si mie un comentariu cu “blec fraidi” si “ia uite ce mobil mi-am loat”. Ajuta-ma sa pricep mentalitatea romanului “aspirational”. Ajuta-ma sa inteleg. N-am Samsung S10, nici Tico cu 4l/100km. Fie-ti mila, fa-ti pomana…Ajuta-ma sa pricep.

  Omul asta vorbeste glume? Sau le spune pe bune?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *