Să nu uităm despre ce e Star Wars. Despre bani

Deja poți cumpăra, chiar aici în România, în capătul autostrăzilor planetei, în Tatooinul civilizației, un robot BB8, robotul din filmul Star Wars 7, despre care nu știm încă nimic. Despre film știm câte ceva (moare Ciubaca) dar despre robot? Mai nimic.

Dar deja e în România și știu deja oameni care au aruncat 1000 de lei pe o bilă comandabilă prin telefon fără să gândească prea mult. Și este doar o bilă despre care nu știm prea mult. Este importantă pentru universul Star Wars? Cine naiba știe?

Ce este important pentru universul Star Wars sunt banii. Dacă George Lucas e o bagaboantă ahtiată pentru bani, Disney este șefa tuturor bagaboantelor din lumea asta. Măcar Lucas își donează miliardele pentru cauze nobile, Disney nu o va face, că are nevoie de bani, un Jabba the Hutt al banilor. M-am întrebat de ce nu reeditează nimeni cărțile SW, originalele, ălea apărute prin 90 la Elit Comentator și abia recent am avut revelația. Marjă de profit mică. Nu scoți un sac de bani din cărțile ălea, din bila asta de marketing scoți cât din 100 de cărți vândute. Lumea nu vrea să știe universul SW, de-aia sunt toți entuziaști și anunță acum că sunt filmele pe toate canalele, lumea vrea să știe restul lumii că și ei sunt fani SW.

Bila aia de 1000 de lei va arăta tuturor că ești super-fan Star Wars, deși nu știi nimic despre ea sau despre Star Wars. În definitiv, cu cine vei vorbi despre SW? Cu alți prieteni care pretind și ei că sunt fani Star Wars.

Și știu asta, că eu sunt fan Star Wars de mic, pe bune, și am tot încercat să discut cu ăștia noi câteva din ideile mele și m-am lovit doar de aprobări politicoase. Habar n-aveau despre ce vorbesc, nu cunoșteau nici un detaliu, dar erau fani de fani. Cumpărați bila, vă plătiți intrarea în lore și nu veți fi contraziși că nu are cine.

bb8-jucarie

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

0 thoughts on “Să nu uităm despre ce e Star Wars. Despre bani

 1. Dex

  Parca am citit si eu o carte d-aia Starwars, si era o fituica penibila, dar nu e ca si cum filmul ar fi fost vreo revolutie a SF-ului. Si apoi, daca vrei un western in spatiu incerci un Firefly, sau un clasic gen Buck Rogers, si, cand te plictisesti, poti incerca ceva mai underground, de exemplu Hyperdrive.

  Reply
 2. Marsten

  De curiozitate, ce parere ai de povestea din Kotor 2. Stiu ca multora nu le place ca e deconstrutie la univers.

  Reply
  1. eftimie Post author

   Mie mi-a plăcut povestea din KOTOR2. Nu m-au deranjat nici măcar jocurile alea simpluțe gen Jedi Academy.

   Reply
 3. o femeie

  Nu am vazut inca filmul Star Wars 7. Tot imi zic intr-o zi ca o sa revad toate Star wars-urile dar nu ma mai ajunge timpul asa ca astept pensia.

  Cat despe bani si costuri, 1.000 pentru un robot e scump sau ieftin. Relativ. E scump pt 30% din romani ce au salariul minim pe economie (1.000 brut pe luna) suma alocata majoritar pentru mancare, si restul pt factura la curent ca lemnele le fura din padure. Dar sunt si peste 50 mii de romani in tara cu venit de peste 5.000 lei, ce isi permit din cand in cand sa aloce buget 25% din venit pt distractii: unii isi iau robotul (altii dau pe tigari sau masini scumpe sau coafuri/haine scumpe). E o problema de alegere.

  In rest, ca o remarca: cine vrea sa re-citeasca seria le gaseste in format electronic in engleza. Preturile de pe amazon nu sunt mari, iar unele carti sunt prost traduse in romana asa ca eu am ales sa le citesc in engleza. Cititori ar fi in Romania (gasii acu ceva ani un articol in decatorevista ca aprox 3 mil romani citesc minim 1 carte pe luna), dar cititori de literatura SF in romana sunt mult mai putini. Iar costurile de editura ajung si la 3-5 mii lei(fara sa adaug taxa de drept de autor, traducator, fara distributie, fara vanzare, profit nu mai estimez), bani care impartiti la un numar 2-3 mii de carti ce ar fi posibil vandute in total…ar duce la o carte prea scumpa.
  Dilema asta nu o avem numai noi romanii, ca si alte tari cu populatie mica ce ajung sa citeasca mult in engleza/franceza: tocmai venii din Olanda…unde am intrat intr-o librarie mica si gasii o sectiune puternica de carti in engleza.

  Reply
  1. Nautilus

   Nu ştiu cum se face că din cei 30% dintre români care pleacă acasă cu 800 de lei (citat de la însăşi Rovana Plumb) un număr destul de zdravăn fac ce fac şi aruncă 300 de lei pe lună pe ţigări.

   Încă n-a văzut nimeni pe unul care câştigă 5000 de lei să dea 1875 de lei în fiecare lună pe tutun. Indiferent că e sub formă de ţigări, tutun de pipă, trabuc cubanez sau tutunul de mestecat al rednecilor.

   Reply
 4. Oancea Raul Calin

  Pardon, Star Wars este una din cele mai mari francize din lume, si e foarte importanta pentru oameni, ca te “desteapta”!

  Si ce nu e facut pentru bani in ziua de azi? Totul este! Dar cel putin Star Wars sub comanda lui George Lucas era altcumva;cu Disney la putere e adevarat ceea ce zici. Te rog nu “mixa” Star Wars-ul lui Lucas si a celorlati scriitori cu Star Wars-ul fairy tale a celor de la Disney.

  Ia pune mana pe o carte Star Wars din Universul Expandabil si citeste, sau citeste niste benzi desenate.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *