Rombot, ambasadorul electronic al României: „E o țară frumoasă, păcat că se cam fură”

Să fii ambasador al României, presupunând că îți place țara asta, ar putea fi una din cele mai dificile meserii din lume. Pe de o parte e mișto, dar pe de altă parte, când încep întrebările alea mai detaliate, începe să te doară capul. „Și, cum e România?” – ”E frumoasă, plină de maiestuoase plaiuri, oameni ospitalieri, femei frumoase, mâncare bună, consistentă” – „Păi și, de ce zice lumea de voi că sunteți hoți și săraci”. Moment în care ambasadorul dă muzica la casetofon mai tare și răspunde „Poftim, n-am auzit”. „De ce sunteți săraci și bandiți”. Ambasadorul dă muzica și mai tare și strigă „Ce spuneți, n-aud că e muzica tare! Vă place muzica noastră? E traditional folk music, you know, like country”. Și, când se oprește caseta, ambasadorul nostru spune: „Hei, dacă vreți să veniți în România, știți ce ar fi superb de vizitat? Delta Dunării, e unică în Europa, o adevărată rezervație a biosferei” – „Dar cum sunt condițiile, drumurile până acolo?”. Ambasadorul trebuie să dea din nou muzica tare și să strige: „N-am auzit ce m-ați întrebat, dar să știți că și Bucovina e faină”.

Asta se poate observa și din ce a învățat robotul ambasador Rombot în cele câteva zile în care a stat de vorbă cu românii. 46.000 de vizitatori au băgat aproape 850.000 de răspunsuri pentru robot și rezultatul este exact ce te așteptai.

Străinii ar trebui să viziteze România pentru că sunt femei frumoase și locuri frumoase. Cele mai frumoase locuri? Delta Dunării, Maramureșul, Bucovina. Cu toate astea, 35% din ei cred că nu e o țară bună în care să te naști (pentru că sunt salariile mici) iar 38% s-ar muta în altă țară. Viața în România este și frumoasă și grea. Rombotul i-a întrebat ce îi deranjează cel mai tare să audă despre români? 65% sunt deranjați că li se spune că românii sunt țigani și încă 25% că sunt hoți. Cu toate astea, aceeași români spun că românii fac bani de trai din furat (27%). Întrebați „cum recunoști un român în străinătate”, răspunsurile din top au fost: „muncește„ și „fură”. 31% din români nu recunosc că sunt români când sunt plecați în străinătate.

Deci, să ne fie clar, chestiile astea le-am învățat pe robotul-ambasador. Nu știu ce procesoare are în spate, dar vă dați seama cât de greu va fi s-o scoată la capăt. De-aia și faza cu muzica dată mai tare.
Măcar ceva l-am învățat aproape bine: dacă un străin vine în România i-am recomanda să mănânce sarmale, mămăligă și mici. Zic aproape, că sarmalele cu mamaligă fără un pic de smântână sunt ca șaorma fără carne. Iar micii, obligatoriu, cu muștar, că unii dintre noi avem o meserie, nu ne-am făcut toți „chefi”.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

One thought on “Rombot, ambasadorul electronic al României: „E o țară frumoasă, păcat că se cam fură”

  1. Tudor

    Locuiesc în UK de 12 ani, dar niciodată nu am spus unui străin despre românce că ar fi frumoase. Deşi sunt, mai ales într-o ţară în care mare parte dintre native arata ca un accident genetic pentru că da, nu e un clişeu. Britanicele sunt urâte cu spume în mare parte. Mereu mi s-a părut că a spune despre ale noastre că sunt frumoase şi de-aia trebuie vizitată ţara e ca şi cum aş spune că-s curve. Chiar cred asta, dar încă am un dram de patriotism ca să nu admit faţă de englezi. Când m-a întrebat cineva ceva despre România am spus mereu adevărul: o ţară frumoasă în care ai ce vedea, ieftină pentru lira sterlină, dar cu o infrastructură de rahat, săracă şi cu mulţi oameni trăind la limită. Cât despre mâncare mă abţin. O laud că e foarte bună, dar mereu evit s-o numesc tradiţională. Pentru ca e un mit. Nu avem aşa ceva. Chiar dacă avem preparate adânc înfipte în tradiţia noastră, nu sunt create de noi. Nici sarmalele, nici micii nici nimic. Poate doar mujdeiul ăla de usturoi.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *