Românii ar trebui să creadă mai mult în deochi și mai puțin în Vasile Dâncu

Printre toate sondajele care îl dădeau ba pe Tăriceanu cu 10%, ba pe Udrea cu 12% (și să nu mai vorbim de Victor P. cu 48%), a apărut zilele astea și un sondaj de opinie care ne arăta că 76% din români cred în minuni iar 65% cred în deochi. Acesta a fost prezentat, firește, catastrofic: iată ce proști sunt românii!

În realitate însă sondajul este făcut de IRES, institutul lui Vasile Dâncu, prin metoda CATI (la telefon). Iată că știm deja cine și-a activat oferta aia secretă de la Vodafone, cu minute nelimitate. Conform unui studiu științific făcut de mine, deochiul funcționează în 15% din cazuri, deși conform teoriei probabilităților ar trebui să funcționeze în 50% din cazuri. Cifra este imensă în comparație cu sondajele lui Dâncu, acestea sunt false în proporție de 100% din cazuri.

Sigur, tot conform teoriei probabilităților, Dâncu ar trebui să o mai nimerească din când în când. Nu pot să cred decât că e stăpânit de un duh rău, un blestem antic, o anatemă ortodoxă, ceva ce-l face să dea cu mustața în știuleți de fiecare dată când deschide gura despre sondaje. Se spune din bătrâni că, într-un sondaj de opinie făcut chiar de el, doar 34% din cei chestionați au declarat că sondajul este bine făcut și nu după ureche, stors din pix și bazat pe o carte de sociologie de colorat.

Cea mai bună metodă de a ne feri de sondajele lui Dâncu este ca atunci când vedem unul, sau chiar pe el însuși, să ne dăm trei pași înapoi, să stuchim peste umărul stâng și să aruncăm cu sare.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *