România promovează literatura tânără de 45+ de ani la Leipzig

Țara noastră nu pierde nici un prilej de a demonstra cu fapte că nu degeaba suntem ultimii la orice în Europa. Iată această simpatică știre.

Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameșteanu și Filip Florian promovează literatura română tânără la Târgul de Carte de la Leipzig

Ăsta a fost doar titlul. Pentru cine nu știe sau i-e lene să caute, vârsta medie a acestei triplete de maeștri este de 61 de ani. Când Gabriela Adameșteanu s-a născut Ardealul era la unguri. OK, ăștia-s ambasadorii, dar hai să vezi cine-s tinerii scriitori promovați la nemțălăi.

Pentru a aduce cât mai bine în atenția cititorilor germani literatura română tânără, organizatorii au conceput un format special de eveniment: „Disco Titanic: Literatura Română Tânără”, un proiect prin care trei scriitori români contemporani consacrați – Mircea Cărtărescu, Gabriela Adamesteanu și Filip Florian – recomandă, fiecare, câte doi autori români necunoscuți în spațiul literar german. Pe lista acestora din urmă aflându-se nume precum: T.O. Bobe, Simona Sora, M. Duțescu, Radu Pavel Gheo, Adina Rosetti și Dan Coman.

T.O Bobe are 48 de ani. Despre Simona Sora nu am reușit să aflu date exacte, mă iau după poze și activitate jurnalistică și presupun un 45. M. Duțescu are 76 de ani (asta dacă nu o fi celălalt M. Duțescu, tot poet și scriitor care este sărit de 30 de anișori). Radu Pavel Gheo are 47. Adina Rosetti e cam puștoaică, are doar 38. Dan Coman are 42.

În condițiile astea sunt relativ uimit că nu au adus și moaștele lui Marin Preda, ar fi împlinit anul acesta 95 de ani. Ca să previn retardările de gen „hahaha, Eftimie, ești ciudos că nu te-au luat pe tine” țin să atrag atenția că nici eu nu sunt tânăr și n-aș avea ce căuta acolo.

Faza asta cu standul României de literatură tânără care va mirosi a mici și alifie pentru reumatism arată, încă o dată, cât de separați sunt așa-zișii boși ai literaturii de lumea reală. Pe bune, din întâmplare, chiar n-au găsit vreun scriitor tânăr român? În țara asta scriu doar boșorogii și coloneii? Dacă era după capul meu o trimiteam pe Cristina Nemerovschi acolo, că scrie cărți cu vampiri și pentru asta e cunoscută România sau, dacă vrem ceva și mai tânăr, pe Godină că din ce am observat pe fluturașul lui de salariu încă are 30 de ani (exact, nemuricilor, asta am observat eu pe aia nu cât câștigă omul că nu mă face pe mine mai bogat să știu din ce-și plătește el abonamentul la sală). Și dacă nu vă plac ăștia, popularii, care vând multe cărți (logica de bază în țara asta de succes literar e că doar dacă vinzi puține cărți ești meseriaș, ești artist, Dostoievski era un prost că a avut succes încă de la debut într-o țară în care foametea era un stil de viață) măcar să găsiți un obscur de-al vostru cu 300 de cărți vândute care să poată să se plece la trotuar să ia monede de pe jos când mergeți la cerșit.

A, și cine plătește să creadă nemții că a dat cu gaz la noi și că e ca în Children of Men (Greybeard pentru ăia care știu și cărți) de mergem cu echipa de old-boys acolo?

Prezența României este susținută de Ministerul Culturii și Identitității Naționale, cu sprijinul Centrului Național al Cărții și al Rețelei Traduki.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

8 thoughts on “România promovează literatura tânără de 45+ de ani la Leipzig

 1. krossfire

  In zona 30-40 te poti cumva numi “prozator” tanar pentru simplul motiv ca asta e varsta la care ai suficienta experienta sau detasare sa scrii proza buna (sigur ca exista si exceptii, dar in general cam asa e). Problema e ca, pentru a scrie proza buna trebuie sa si vinzi ceva, lucru la care ai nostri nu se prea pricep.

  P.S: Ce incerc sa spun e ca aveai loc si tu, desi probabil oamenii s-ar fi asteptat sa mai scoti un roman, ca sa ai “bibliografie” :))

  Reply
  1. eftimie Post author

   Aș putea înțelege într-o perioadă în care e sărăcie și foamete. Dar acum o ducem suficient de bine cât să spargi piața cu ceva până la 30 de ani. De exemplu, în loc să faci filologia sau jurnalismul te-apuci și scrii. În trei ani îți faci mâna.

   Reply
   1. krossfire

    Da, de acord ca poti sa spargi piata, dar e cam dificil sa ai o scriitura matura la 22-23 de ani, chiar daca scrii bine (sau daca traiesti din scris, ca unii pe care-i stim si suntem). Pe de alta parte, nici nu-ti trebuie scriitura matura sau glume prea bune ca sa scrii Suge-o, Ramona! si, pe de aceeasi parte, cartea aia a vandut intr-o luna cat o generatie veche intr-un an, fiind perfectă pentru publicul ei.

    Cumva, poate nici nu m-ar deranja elitismul la evenimentele astea, daca asa-zisii scriitori maturi ar fi chiar buni. Nu bunicei, ci peste masura de buni. Atunci as zice: da mah, dar macar am adus varful lăncii. Din păcate, dacă erau atât de buni, vindeau… și iar ne învârtim în pătrat.

  1. krossfire

   Boss, Simona Sora ca Simona Sora (n-am citit-o, deci nu ma pronunt), dar cine i-a tradus “excerpt”-ul sau “blurb”-ul?

   I-auzi aici:
   “The story of Hotel Universal begins in what was one of the main places to be in old Bucharest, and from here, via events, coincidences and above all characters, the space built by a member of a local merchant dynasty spreads its web as far as the Crimea, Bulgaria, Constantinople, Aleppo, and Damascus. Through the serial ironies of history, the Hotel Universal, the bellybutton of the world of days gone by…”

   Da-i unui american fraza aia si intreaba-l despre ce e vorba 😀

   Reply
 2. animaloo

  Ii spargem la buci. Ne prezentam cu mosii de 70 de ani si le zicem “tineri”. In Gradina Maicii Domnului traiesc oamenii macar 200 de ani.

  Reply
 3. mihai

  Totuși : io am 67, sunt orădean – dar când m-am născut, Ardealul nu era la unguri…Adică nu era atunci. N-am date mai recente :)…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *