România, la prima mare ratare istorică

Dacă stai să citești sau să asculți ce se vorbește zilele astea prin România, mai ales de politică, te doare capul. Aparent, unul din partidele populiste din România a câștigat alegerile în dauna celuilalt partid populist și jumătate de țară suferă de jale, cu toate cele cinci stagii ale jelaniei în plină desfășurare: prima dată s-a negat că au câștigat ăștia, că de fapt n-a fost suficientă lume la vot, apoi s-a enervat lumea pe ăia care n-au fost la vot, acum e la faza de negocieri, hai că n-o să fie așa de rău dacă îl pun premier pe ăla sau ăla, urmează depresia că nu se va întâmpla nimic magic și, într-un final, acceptarea situației pentru ca peste 4 ani să reluăm jocul ăsta de la început, cerând ca dreapta să se ridice din morți să preia puterea. Dreapta care, eu mai țin minte, restul amnezicilor din țara asta nu, a fost condusă de un fost premier comunist vreo câțiva nai (cyborgul trimis din trecut Theodor Stolojan) și de un fost ministru comunist încă vreo 10 ani (cyborgul bețiv trimis din prezent Traian Băsescu).

În fine, toți românii mâhniți că a ieșit ăsta nu pot decât să-și facă bagajele și să se care în Canada alături de toți americanii isterizați că a ieșit Trump, și multe alte nații, și să compună acolo cea mai puternică doină de jale făcută vreodată, o doină atât de tristă încât până și lăbile poeților să pară vesele.

De fapt, tot ce se discută acum în politica noastră poate fi exprimat, succint, așa:

Nu uitati să dați tare

Și behăitul ăsta ne îndepărtează de adevărata problemă, adevăratul moment istoric al țării noastre, moment pe care l-am ratat. Istoria României nu e o poveste interesantă, noi nu avem un destin, avem doar o sumă de momente în care am fost deștepți, aplicați și norocoși. În 1877 am profitat de războiul ruso-turc și le-am tras-o cât să ne câștigăm independența. În 1918 am profitat de un context internațional și am făcut Unirea cea Mare. După al doilea Război mondial am reușit să menținem mare parte din țară deși am fost cam bulangii. Ba chiar am reușit să-i alungăm pe ruși de-aici, tot profitând de un moment internațional bun. Ba chiar și în 1989, deși eram cei mai comuniști și nenorociți din zonă, mai rău ca rușii, tot am făcut o manevră câștigătoare.

Și în 2016, alt an istoric, când întreaga planetă se schimbă și David Bowie moare, când puteam din nou să facem mișcarea deșteaptă, am ratat-o. În 2016, în cadrul unei argumentări de genul „ce caută bagaboanta asta în Parlament”, Ioana Stăniloiu, partenera de aventuri a fostului magician și deputat Remus Cernea, a adus ca argument o pereche de țâțe.

Țâțele Ioanei Stăniloiu, etalate elegant pe Facebook, fără să se vadă vreun sfârc care ar duce la eliminarea ei din discuție, pentru că fundamentaliștii feminiști de la FB nu acceptă așa ceva, deci țâțele respective, v-o spun cu experiența și greutatea cuvântului unui om care a văzut mii de țâțe pe internet și cel puțin două în viața reală, ei bine, acele țâțe erau OK.

În acest moment discuția trebuia să continue la același nivel. Serios, ca națiune vizibil interesată de politică (și ce altceva ai putea fi, când toate statisticile ne dau ca țara cu cel mai mic IQ din zonă dar și cu cel mai mic penis) ar fi trebuit să continuăm stilul acesta de argumentare. Am fi putut avea, în sfârșit, o dezbatere politică interesantă. Un talk-show politic în care, la fiecare cinci minute, o femeie își arată țâțele. Orice emisiune TV, chiar și aia a minionului chel Rareș Bogdan (care există, nu știți voi, dar încă mai există) ar avea audiențe fenomenale. Acum nu te uiți la ce scoate Andreea Vass sau Mihaela Bogaciu sau Sandy Belle – nu știu exact ce blondă este președintele PNL – dar dacă ar arăta țâțele să-i atragă atenția lui Dragnea că nu-i bine ce face chiar am deveni brusc atenți.

Sigur, există oameni hâtri, poate chiar Moise Guran, prietenul meu, care ar putea aduce argumentul suprem: „Bine bă, ești nebun, ai vrea să-și arate țâțele Ecaterina Andronescu într-o discuție politică?”. Răspunsul meu rămâne, ferm, DA! Pe de o parte, din cauza deficienței la acest capitol, Ecaterina Andronescu n-ar mai fi atât de importantă în viața politică dar dacă, totuși, mini Rareș Bogdan, în lupta sa pentru continuă neaudiență, ar chema-o la emisiune, sau poate maxi Prepliceanu de la Digi TV, că și ăla e interesant ca un bolțar, deci dacă ăștia ar chema-o, arătatul țâțelor oricum ar fi mai puțin toxic decât ce scoate femeia aia pe gură și ce are în cap dar n-a apucat să scoată că se termină emisiunea.

Dar n-avem noi talentul ăsta, e ca la Procesul Etapei, unde Ioanițoaia a preluat conceptul de la televiziunile italiene, mai puțin bagaboantele alea numai țâțe și buci care se foiesc prin platou, preferând solemnitatea discuțiilor serioase, între oameni maturi, dacă a fost sau nu ofsaid la golul ăla obosit din spectaculoasa ligă 1, zisă și Carnavalul de la Rio al distracției.

Asta e, bă, ne-a trecut istoria pe la urechi și noi am rămas pe dinafară. Hai să facem glume cum Sevil Shambalamba este turcoaică, deci islam, deci jihad, deci kebab, deci șaorma.

Grașilor!

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

7 thoughts on “România, la prima mare ratare istorică

 1. George

  omar hayssam e puisor de gostat pe langa sirianul shhaideh akram, uitati ce zice madam Sabina Fatti ,ce a umblat ceva prin Asia ,pe la muscali : “simpatizant al președintelui Bashar al-Assad și că are proprietăți inclusiv în Latakia, acolo unde se află baza militară a Rusiei”
  Parerea mea ,de fan vodkaroiu, e ca nu prea e momentul caterincai asa cum pare ; recte n-are sens sa radem de mascariciul nicusor constantinescu, cu cancer in faza terminala, infulecand hamburger-ul in Bronx acu’ 3,4 ani…
  S-a dat semnalu’ la rusnaci, ca nu mai zicem kanietz filma ci dobraie utro, iar noi sa ne interesam cand o sa bage aeroflotu’ un low cost si pe la focsani sau faurei, ca la tecuci nimeni nu-si va aduce aminte de gorghioaia…

  Reply
  1. eftimie Post author

   “simpatizant al președintelui Bashar al-Assad și că are proprietăți inclusiv în Latakia, acolo unde se află baza militară a Rusiei”. Mult mai periculos, are și doi ochi, ca alți teroriști, și privire cu direcție, ca Putin.

   Reply
 2. gogu

  Presupunand, prin absurd, ca dispar subit ‘comunistii’ ce scop si-ar mai inventa ‘dreapta’!?

  In afara de scandal, de ce este in stare ‘dreapta’ romaneasca?

  A avut ocazia sa fie la putere in ultimul an ca sa si faca ceva.
  Daca intrau la guvernare ar fi decontat mai mult la alegeri?

  Cum sa votezi niste guristi zgomotosi care insa nu au sange in instalatie ci stau la cotitura ca niste hiene? Poate nu avem un iq prea stralucit dar macar atata lucru a priceput si electoratul. Marele PNL sa nu inteleaga nici cat plebea!?

  Reply
 3. K.

  Zice ca nevasta lu’ Basharu’ ie fundamentalist-ortodocsa si doctoreasa da oameni.

  Reply
 4. Eu

  Deci îți plac țâțele, cu sfârcuri. Pai da-l dracu afara p-ala cu caricaturile de la TNR, că nu pune sfârcuri niciodată. Ce ma enervează.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *