România este cea mai coruptă țară care râgâie la slujbă și își bate nevasta

Nu de puține ori am scris în acest spațiu virtual despre metehnele conaționalilor noștri, dar am citit recent un articol care m-a mâhnit mai mult decât de obicei. Așa aș scrie dacă aș fi Pleșu, și el e sâcâit de ce se întâmplă în țara asta, dar el folosește un limbaj care denotă un exercițiu constant pe meleaguri stilistice.

Cum n-am nici talentul, nici bagajul lingvistic al lui Pleșu, doar vreau să zic că am citit un articol de căcat destul de plin de minciuni. Ăsta tot umblă prin internet și tot felul de publicații mai mult sau mai puțin onorabile și sună cam așa: „Raport CE: România este cea mai coruptă ţară europeană, cu oamenii cei mai săraci şi needucaţi”. În care se spune că avem și cele mai multe biserici pe cap de locuitor.

Key from Europe Concept via shutterstock

foto: „Key from Europe Concept” via shutterstock

Articolul citează europalibera.org care citează „Al şaselea Raport asupra coeziunii economice, sociale şi teritoriale realizat de Comisia Europeană”. Am ignorat ziarul de propagandă al spionilor americani și m-am uitat după raportul ăla care scrie că suntem săraci, needucați, bisericoși, bețivi, curve, fără dinți în gură, labagii și mergând pe banda a doua cu 70 la oră (exact, scrie despre șoferii de Prahova în raportul CE). Raportul se găsește pe internet (google it), este în română și conține lucruri foarte interesante.

De exemplu, raportul nu conține cuvântul biserică. Mai mult, din datele prezentate acolo nici măcar nu suntem poporul care bagă cei mai mulți bani în religie din UE. Olanda, de exemplu, bagă mai mult (raportat la cap de lalegiu). Uluitor, suntem pe la mijloc cu chestia asta.

Sărăcia? Rămâi prost de tot și te angajezi în presă când vei afla că nu suntem în pericol de sărăcie maximă gata să fim dați afară de săraci ce suntem. Știi cine e? Grecia, Spania, Italia. Mai pizdos, România este printre cele trei țări (alături de Slovacia și Bulgaria) unde PIB-ul pe cap de locuitor a crescul „semnificativ” în perioada 2000-2011. A crescut cu vreo 80% și a scăzut cu 3% în perioada crizei. PIB-ul în București Ilfov a crescut la 120% din media UE (mmmmmiticiiiiiiiiii!!!). Bine, asta creează niște probleme în partea de coeziune, avem și regiuni foarte sărace, dar, pe ansamblu, e bine.

În ceea ce privește corupția, la un singur lucru suntem pe primul loc: la părerea că corupția e o chestie nasoală (percepția asupra corupției), unde 99% din români zic că nu e bine. Cât despre corupție în sine, mucles, nu suntem pe ultimul loc. Suntem pe locul trei de la coadă, mai avem puțin și-i depășim pe italieni, deci ajungem pe locul 4 de la coadă!

Raportul e lung, are vreo 300 de pagini, și un limbaj lemnos de-ăla de cursuri de facultate. Și nu scrie că suntem cei mai corupți, bisericoși și alte chestii. Astea-s minciuni făcute de limitați la cap care cred că românii sunt un popor destinat eșecului.

Nu e, bă, suntem surferii istoriei acestor zone, mergem pe val ținându-ne echilibrul și din când în când mai picăm în apă. Dar ne ridicăm, că-s mulți rechini în zonă, altfel am face pluta până la mal.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

22 thoughts on “România este cea mai coruptă țară care râgâie la slujbă și își bate nevasta

 1. Gustav

  Doamne! se umple sufletul in mine de bucurie cand citesc asta! Sa vezi tu de acum cum stau eu cu capul ridicat prin metrou si cum am sa ma uit de sus la alte nationalitati de emigranti de pe aici.

  Reply
 2. Alex

  Mai aveam un pic si te credeam, apoi am scos capul pe fereastra si am revenit la realitate.
  Nu suntem ultimii in UE la multe chestii pentru ca bulgarii tin mai mult ca noi sa se afirme.

  Reply
 3. Dobrică

  Beau o bere italiană și mânc un sandwich pe Corso în Roma. Până la prânz scot Italia din criză.

  P.S. Mulțam de companie, Eftimie!

  Reply
 4. enzo

  Daca te dai putin prin vecini la sf de w-end toate astea incep sa iti fie destul de clare, la fel ca si faptul ca la noi parca se fura mult prea galagios si fara stil.
  Nu stiu ce parere ar avea personajul Dan Alexe de pe fb. Cred ca ar reusi sa desluseasca toate astea din limba, fiind expert de talie internationala.

  Reply
 5. Perkele

  mie imi place doar cum ne laudam cu cresteri procentuale, cand de fapt nu inseamna nimic. daca salariul mediu a crescut de la 200 euro la 400, inseamna ca am avut crestere 100% si i-am facut pe toti europenii. daca la luxemburghezi creste de la 3000 la 3200, saracii au crestere doar de 6,66%, nu se compara cu noi si cu bunastarea noastra.

  Reply
 6. Knut

  da, articolul e perfect corect. viitorul e luminos, trebuie sa ramineti neaprat acolo sa-l prindeti. am cititi chiar ca au inceput ciinii sa umble cu covrigi in coada, nu in toate regiunile, dar de exemplu in bucuresti pe fiecare strada sint vreo doi-trei, in centru chiar cite patru-cinci.
  sint invidios pe voi ca traiti intr-o tara atit de avintata economic. doamne, si toti covrigii aia din coada ciinilor…

  Reply
 7. Knut

  sa-i explice cineva lu eftimie ca 80% dintr-un bob de piper e infinit mai putin decit 1% din planeta marte 🙂

  cu bisericile draga eftimie. uite, in germania daca te declari catolic iti trage ceva procente din salariu. poti sa nu te declari catolic sau sa te retragi din biserica catolica si nu le mai platesti. la nivel national se stringe o suma considerabila. ce face biserica catolica cu banii astia? face urmatoarele lucruri: internate pentru elevi, cantine pentru nevoiasi, ajuta familiile care au nevoie, ofera asistenta juridica prin juristi calificati, face si intretine camine pentru femeile cu probleme familiale, ofera consiliere intr-un spectru foarte larg din cele mai multe domenii, ofera asistenta psihologica oricui, face inca o mare multitudine de alte chestii sociale ca as umple trei pagini cu ele, restaureaza si intretine patrimoniul de catedrale si biserici istorice care au pentru intreaga tara o valoare inestimabila, si cite si mai cite.
  poate ca in vest intra sume mai mari in visteria diverselor culte religioase, dar cam 90% din sume se reintorc catre populatie. in principiu e asa ca le dam bani si ii lasam sa faca ceva cu banii aia pentru noi, ceva folositor in principiu.
  eu nu sint religios crestinopat, ziceam numa sa nu judecam dupa cifre, daca eu iti dau zece lei si te duci si-i bei, iar lu gheorghe ii dau 20 de lei si din 18 imi ia mie ceva, mai pierdut ies daca-ti dau tie 🙂

  Reply
  1. eftimie Post author

   Iisuse Christoase, dacă împărăția cerurilor este pentru cei săraci cu duhul tu ai invitație de două persoane, poți să aduci și un prieten. Biserica în România face același lucru, este cel mai mare prestator de servicii sociale. Ai verifica vreodată să vezi câte orfelinate, centre pentru femei abuzate, centre pentru săraci are BOR?

   Mai citește și matale, o să ai surprize majore. Lasă fetișismul nemțesc, că și ăsta e o formă de xenofobie de doi lei.

   Reply
  2. Knut

   domnule draga la biserica ortodoxa romana nu bat cifrele. am gasit la repezeala situatia pe 2013:
   http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16598291-biserica-ortodoxa-romana-cheltuit-aproape-20-mil-euro-pentru-activitati-filantropice-2013.htm

   apoi pentru ca nu am voie sa dau doua linkuri ca oameni foarte bogati cu duhul asa au hotarit, am sa dau citat citat din mediafax pentru bugetul bor pe 2013:
   “Cele 18 culte religioase primesc în 2013 de la buget 487,4 milioane lei, respectiv 0,08 % din PIB, din care 276,9 milioane lei pentru salarizarea personalului clerical, 174,1 milioane lei pentru cel neclerical şi 36,4 milioane lei sprijin pentru construcţii, restaurări, informează Patriarhia”

   de aici rezulta ca bor a dat pe chestii socialoe 20 de milioane de euro pe care fie nu-i avea, fie erau necontabilizati. pentru ca nu vreau sa zic ca bor minte si n-a dat 20 de milioane pentru actiuni sociale atunci au fost necontabilizati. pe linga faptul ca asta e frauda majora si prin comunicatele lor s-au autodenuntat, poate ca ortodoxii ar dori sa stie la cit se ridica in mod real suma necontabilizata a bor si cit din ea a fost folosita social.

   apropos afirmatia ta, ca bor e cel mai mare prestator de servicii sociale eu o iau de bune, dar in cazul asta daca cel mai mare prestator de servicii sociale da 20 de milioane de euro pe an atunci in romania nu exista servicii sociale, pentru ca e o suma ridicola pentru o tara cu 20 de milioane de oameni.

   eu las fetisismul nemtesc (ce sa-i fac aici traiesc), daca lasi si tu fetisismul romanesc, daca al meu e xenofob al tau e cel putin lipsit de orice urma de inteligenta.

   Reply
  3. Cosmin

   Mai Eftimie ce sa zic ai dat cu mucii in fasole cu faza cu prestatorul de servicii sociale… Unde si care Biserica coane? Imi pare rau indoctrinatule dar daca dintr-un miliard iti dau tie 1 leu nu inseamna ca fac servicii sociale. Knut are dreptate – la cati bani face Biserica nationala pe spinarea enoriasilor si din scutirile de taxe, ce chestii sociale fac ei sunt exact maruntis. Daca bisericuta asta ar plati taxele pentru veniturile pe care le realizeaza din comert SI banii nu ar fi furati de niste jigodii de politicieni mafioti (cam 99,99%) tara asta nu ar avea nevoie de imprumuturi de la FMI sa faca 1 km de autostrada in 10 ani sau sa ofere conditii de trai (educatie, sanatate). Dar probabil ca fiind atat de indoctrinat daca te imbolnavesti tu stai acasa si te rogi nu te duci la doctor asa ca nu ai cum sa stii ce e prin spitale.

   Reply
 8. bogdan

  Avem cel mai mic consum de săpun și pastă de dinți pe cap de locuitor. Pentru mine e de ajuns. Am plecat de mult

  Reply
 9. desafiamos

  Cineva a dat o shpagutza ca sa iasa bine raportul. Ca altfel nu vad cum duduie ieconomia. Care, intre noi fie vorba, e de subzistenta. Nu ne putem lauda cu fabrica de pufuleti de la Buhusi. Dacia? Doar atat ? Hai sa fim seriosi. Aaa, am uitat, a facut Berceanu un avion de jucarie.

  Reply
 10. Tempo

  Nu e vorba de cati bani DAM, ci de cati bisericosi pe cap de locuitor sunt(em). Si scoli. Si terenuri de sport.
  Ah, si de cate apar noi pe an. La noi numarul creste, la ei scade si apar scoli in locul lor. Cel putin asta declara cam toti amicii mei din Tarile de Jos.

  Reply
 11. mArius

  O fi PIB ul ala pe cap de locuitor cat o fi la noi, dar din el la oamenii de rand nu prea ajunge mai nimic.

  Reply
 12. Alina

  Locuiesc în Olanda. Posibil sa ai dreptate .. sunt catedrale cat încape, unele sediu nor mari cluburi și spatii de concerte ex Paradiso Amsterdam, catedrala din vondekpark sediu de birouri , toate catedralele din centrele orașelor adăpostesc săptămânal concerte de muzica clasica…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *