România duhnește de onoare de-ți mută nasul din loc

Citisem undeva într-un interviu cu Patrick Stewart că titlul de Sir nu-ți aduce nici un avantaj practic, în afară faptul că poți să-ți zici Sir și să-ți faci blazon. Cam așa e și în România, numai că noi fiind o nație de #săraci, primești și loc de veci moca și onoruri militare când te înmormântează.

România are, conform legii, câteva zeci de decorații, spre o sută, cam câte dă președintele Iohannis într-o zi de-aia când nu e în concediu. Aparent există și consilii de onoare care urmăresc decorații și pot să le retragă această „onoare” cum s-a vorbit recent de retragerea „Ordinului Steaua României” lui Kelemen Hunor pentru că a zis că nu se poate bucura, ca ungur, de ziua de 1 decembrie. Din Consiliul de Onoare al acestui ordin fac parte persoane ca Ecaterina Andronescu, primul ministru analfabet al învățământului, cântăreața de muzică populară Gabriela Firea, „prostănacul” Mircea Geoană sau doctorul „nu pot să explic cum am făcut 4 milioane de euro” Brădișteanu (condamnat penal).

Kelemen e și el un om plin de onoare, prin vară era pătat de onoare pe prohab, pe cracii pantalonilor, peste tot când, curajos, a decis ca partidul lui să sprijine indirect rămânerea d-lui Dragnea la putere în zilele alea mișto când Sorin Grindeanu dorea să dea lovitură de palat. Ca udemerist e mânjit din cap până-n picioare de onoare, stă cot la cot cu ăștia și acum se va mai da și erou că colegii lui de prăduit țara nu mai vor să fie înmormântat cu pac-pac militar. Ca ungur ar trebui să simtă o tristețe interioară, cum naiba, ăștia ți-au furat un Ardeal întreg dar tot puteai să recuperezi doi metri pătrați când mori. Dar, altfel, i-a convenit să fie coleg de decorație de onoare cu oameni precum pușcăriașii Adrian Năstase și Miron Mitrea sau turnătorii Radu Beligan și Rodica Stănoiu (deși doamna e un pic mai sus, are o decizie de poliție politică).

Cu un singur lucru sunt de acord, este o prostie colosală să-i retragi această decorație pentru că a zis „Cu toate că maghiarii nu au ce sărbători cu ocazia Centenarului, ei respectă ziua de 1 Decembrie”. Este o afirmație complet onestă, da cois, respectăm ziua națională dar nu cereți și să sărim în sus de bucurie. Ca ungur trăiești o dublă dramă, odată că ai devenit străin în țara ta (da, asta e și țara lor și a părinților și bunicilor lor la fel cum este și a noastră), apoi că ai picat de partea proastă a istoriei și te uiți peste graniță și vezi că dacă străbunicu’ era peste Tisa acum trăiai și tu într-o țară mai serioasă un pic.

Decorațiile oferite de statul român sunt ca surprizele din guma Turbo pentru bătrâni și plicticoși, n-au nicio valoare, dar arată kitschos-frumos.

Cât ați citit acest text, 174 de oameni au mai fost decorați iar Alexandru Arșinel a primit o a opta pensie, cea oferită celor care nu doar au participat la revoluție cu rol de luptător determinat ci au și câștigat la revoluție. Că, de ce să ne cascundem după deget, mulți au pierdut la faza aia, dar sunt și câțiva care au câștigat consistent.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

4 thoughts on “România duhnește de onoare de-ți mută nasul din loc

 1. Andrei

  “te uiți peste graniță și vezi că dacă străbunicu’ era peste Tisa acum trăiai și tu într-o țară mai serioasă un pic. ” să nu uităm că UDMR a fost la putere in ultimii 25 de ani. Deci și ungurii care i-au votat și membrii UDMR au încurajat „capitalismul special” (am uitat cum spunea Iliescu).

  Reply
  1. eftimie Post author

   Da, UDMR sunt parte din problemă. (cred că formularea era „capitalism de cumetrie”)

   Reply
 2. DanC

  @Andrei: Democratie originala. Fericiti cei care-au uitat sintagmele Bunicutei Ilici.
  Iar UDMR au fost nu chiar “la putere”, doar si ei cu mana-n borcan. Un fel de curva vesnic libera/available. Cu cei 10% al lor au fost doar ca o cireasa de pe tort: 1) daca romanii isi fut propria lor tara si isi fura singuri caciula, de ce sa nu si noi? 2) mai faci un banut ce plm, pardon “mi a faszom” 🙂

  Reply
 3. mac gregor

  Absolut corect ce a zis Hunor.

  La mine in oras sunt statui ridicate in onoarea ungurilor care s-au batut cu Avram Iancu. O parte din ei probabil au participat si la ceva masacre de civili. N-am de ce sa ma bucur de respectivele statui, dar le respect! Nu mi-ar trece prin cap ca ar trebuie demolate. Ca sunt statuile lor, nu ale mele, ca sa decid.

  Si aici sunt in grava eroare americanii care vor sa demoleze statuile generalilor confederati din sud. Ca blabla, ca au facut chestii rele. Dar nu sunt statuile lor! Daca locuitorii din respectivele orase decid in cvasi unanimitate sa le darame, e treaba lor.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *