România a mai câștigat un concurs de plagiatură

Iei, suntem locul UNU din nou, le-am dat meserie peste nas ăstora. Cităm din comunicat:

România, 28 martie 2017: Juriul competiţiei Sony World Photography Awards 2017 anunţă astăzi fotografia lui Alex Andrieşi, cu titlul „Far From Gravity”, drept căştigătoare a Romanian National Award.

Sony World Photography Awards este cea mai mare competiţie de fotografie din lume, iar premiile National Award fac parte dintr-un program global deschis fotografilor de toate nivelurile. Scopul premiului este descoperirea celei mai bune fotografii realizate de către un fotograf local, în 65 de ţări.

Alex Andrieşi căştigă cu fotografia „Far From Gravity”, o reprezentare vizuală inocenţei, realizată la Grenoble, în sud-estul Franţei, pe data de 9 Aprilie 2016. Asta e poza:

Problema e că mai avem o doamnă din altă țară care s-a plâns de niște similarități destul de nasoale.

Doamna cu prima poză a reclamat faza asta la organizatori și…

„The World Photography Organisation has contacted me. They wrote they take very serious any cases of plagiarism. They said they understand me very well and they can see that the pictures are similar.
But the author ensured the contest that the authority of the idea belongs to him or coming from another source (!). And they are not in charge to remove the picture from the contest. BUT! In the same time they wrote that the picture was removed from the banner of the website of the contest”.

Când am primit comunicatul de presă am întrebat și eu, serios, chiar cu poza asta acuzată de plagiat? Iar oamenii mi-au răspuns exact așa.

„Știu că s-a dezbătut pe marginea subiectului în ultimele zile; organizatorul competiției de fotografie nu este Sony, ci World Photography Organisation. Ei au avut recent o declarație, pe acest subiect:

Scott Gray, CEO al World Photography Organisation: ”World Photography Organisation tratează cu maximă seriozitate acuzațiile de plagiat. Pentru Sony World Photography Awards luăm în considerare documentația furnizată de fiecare fotograf în parte, în momentul înscrierii lucrării. Domnul Alex Andriesi ne-a furnizat documentația prin care susține că nu a plagiat lucrările altor artiști și a menționat că a avut o altă sursă de inspirație pentru lucrarea sa. Până la proba contrarie, domnul Andriesi rămâne pe lista finaliștilor Sony World Photography Awards 2017”.

Acuma nu-s expert în fotografie dar aș fi evitat, pe cât posibil, să fac poza asta să câștige.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

12 thoughts on “România a mai câștigat un concurs de plagiatură

 1. Dragos

  Eu ma intreb de ce se numeste fotografie si nu “arta in photoshop” sau “imagini pe baza de LSD”?
  Ce treaba are imaginea generata artificial cu fotografia?
  Ce e real in imaginile alea?

  Atunci si Iron Man e real! Si Darth Vader! Si Tom and Jerry!

  Reply
  1. eftimie Post author

   Țara nu are nevoie de filozofi și nici de fotografi. Avem nevoie de constructori de autostrăzi.

   Reply
 2. marcian

  Eu vad intr-o poza ferestre, in cealalta coloane. Intr-una baloanele sunt portocalii, in cealalta galbene. Iar fetele, una e bruneta si desculta, cealalta blonda cu cipici albastri. Unde vedeti voi plagiat? E ca la reclama aia cu delfinii 🙂

  Reply
 3. Doxatul Dex

  Daca citeai comentariile romanilor de la postarea doamnei realizai ca nu e plagiat, toata lumea in viata fura cate putin, uneori mai mult, uneori aparent furi 90% dar nu tot, deci nu e plagiat, asa functioneaza lumea, cel putin in perceptia romanilor.

  Reply
  1. Spartanache

   Eu plec de la premisa ca nimeni in afara autoarei originalului nu-si doreste scandalul. Sau adevarul, depinde cum privesti. Eu, unul, nu pot gasi o vina nici ei, nici juriului. nici organizatorului (Sony). Exista bilioane de fotografii pe lume, n-ai cum sa verifici. Si eu zic PLAGIAT si in plus LIBIDINOSAG EMOTIONAL a la roumain. Asta din urma, pentru ca-n tema propriu-zisa, cea a bulei roz (de actualitate la noi, “bula” pare-se chiar cuvantul anului 2016) sau a viselor, singura pata de culoare de care me agatam intr-o lume gri, romanache a inlocuit-o pe tanara visatoare (n.b. cu care probabil autoarea se identifica) cu un copil, sa cada mai greu emotional. Avem obiceiul sa ni-i luam drept pavaza !

   Mie, unuia, mi se pare doar o cosmetizare evidenta si foarte tupeista a primei. A preluat ideea, orientarea personajului, spatiul (coridorul) impreuna cu decorul de lumini … tot !

   Reply
 4. Tanita

  mie cele 2 fotografii imi transmit 2 mesaje diferite…

  prima (“originala”) => anxietate, evadare din realitate,

  a doua (“plagiatul”) => inocenta, calm, serenitate

  Reply
 5. Jordan

  Ca sa lamurim o chestie, nu e plagiat daca copiezi o idee, ci daca modul de realizare e oarescum identic. In cazul de fata ideea e clar aceea, discutia e daca modul de realizare e diferit. Personal consider ca nu e suficient de diferit pentru a nu fi plagiat dar, ca sa testez asta, voi face o fotografie similara, nu identica, pe care o voi inscrie in concurs anul viitor.

  Reply
  1. Spartanache

   Am lasat parerea mea in urma cateva comentarii mai sus. Intretimp, intrand pe saitu’ autoarei pe a carui “pagina acasa” troneaza chiar poza cu pricina, a trebuit sa constat ca romanache a fost pe-atat de nesimtit incat nici macar pentru un titlu original nu si-a mai batut capul. Galeria Ankai Zhuravleva din care a sustras poza se intituleaza “Distorted gravity” (http://www.anka-zhuravleva.com/distorted-gravity.html) si la el … “Far from gravity”

   In concluzie … romanisme ! “Dar vaaai, cum poate sa ma acuze de asa ceva, nici n-am auzit de ea … “

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *