România, o alternativă la sclavie

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat recent „că sunt foarte multe cazuri de sclavie la fermele agricole din sudul Italiei, iar romanii s-ar putea întoarce în țară pentru că statul roman le-ar putea oferi oricând locuri de munca” (sursa).

„Îi descoperă carabinierii din când în când, sunt foarte multe cazuri la fermele agricole. Situația este gestionată de Ministerul românilor de pretutindeni. Cu certitudine putem să îi primim oricând și să le oferim locuri de muncî” – Lia Olguța Vasilescu.

Ministrul a dat de înțeles că sclavia la fermă este o activitate practicată frecvent în sudul Italiei, lucru care se întâmplă destul de rar în România, țara care are cel mai mare risc de sclavie modernă din UE, conform unui raport recent.

Ca și în alte domenii, România suferă de lipsa modernizării în sclavie, caz evidențiat destul de clar când în iulie 2016, în comuna Berevoiești, județul Argeș, autoritățile au arestat 38 de persoane pentru trafic de persoane, aceștia răpind oameni ai străzii pe care-i țineau în sclavie. Au fost găsite 40 de victime, rețeaua acționând de opt ani. Dintre victime, 21 erau copii iar cel mai tânăr stăpân de sclavi din Berevoiești avea doar 18 ani.

Aceste forme de sclavie clasică, în lanțuri, sunt tot mai rar întâlnite pe teritoriul UE, odată cu avalanșa modernizării. Ministrul Olguța Vasilescu atrage, pe bună dreptate, atenția asupra acestui fenomen, România fiind o țară în care statul român poate oferi „locuri de muncă” poate nu chiar la fel de bine plătite ca cel de sclav în Italia. Un alt avantaj este că lucrând ca sclav în România poți fi bătut și torturat în limba maternă.

Pentru fapta de sclavie de la Berevoiești, 5 oameni au fost condamnați la închisoare cu executare cu pedepse cuprinse între 3 ani și 5 ani și 4 luni. În baza recursului compensatoriu, acești stăpâni de sclavi vor putea ieși din închisoare chiar și mai devreme, întrucât au fost ținuți în condiții care le afectau demnitatea umană, și nu se cuvine să tratezi un stăpân de sclavi chiar așa.

Pentru că România este o țară modernă, nu ca gluma aia de Italia.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *