Cum putem trola la sânge figuranții din literatură

Dorin se întreabă de ce nu există un loc unde să afli oficial câte cărți s-au vândut în România (să zicem, bagi un ISBN și-ți spune). N-ar fi greu de realizat, e suficient să ia casa de marcat automat și ISBN-ul, în cazul în care vinzi carte, să centralizeze totul și să râdem un pic de asistații sociali cu facultate.

Nu că ar ajuta la ceva, știm deja în cazul cinema-ului finanțat de stat care-i situația, spargi câteva milioane de dolari pentru câteva mii de spectatori și apoi spui că românii sunt proști și nu înțeleg arta. Și ăia care activează prin lumea literară sunt la fel de troglodiți, niște ratați obraznici care nu vând mai nimic și fac gât că-s prea buni pentru poporul ăsta.

Dar tot ar fi mișto să facem un trolaj de masă. Parexamplu, pentru că nu există aceste date oficiale ușor de aflat, în România sunt estimări de cât de mult citește românul, estimări facute în baza unor sondaje. Așa că, atunci când vine sondorul acasă să vă întrebe „câte cărți ați citit în ultimul an”, ascultați de ideea colegului Ionuț, băgați din voleu „8000 de cărți. Și am fost și la 300 de piese de teatru. Asta fac toată ziua, citesc și merg la teatru sau la operă. Și în pauză mai citesc o carte”. Sigur le sparge statistica, ar ieși niște cifre excepționale pentru România. Chiar dacă ceilalți nu citesc nicio carte, la un sondaj cu 1200-1300 de persoane tot ies 7-8 cărți pe cap de român.

Serios, e nevoie de unul singur să-i bage pe ăștia în boală. Să iasă că românii citesc cărți, dar nu pe-ale lor. Nu se va schimba nimic, dar vei putea să le arunci asta în față să-i vezi cum fac bulbuci la gură.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

8 thoughts on “Cum putem trola la sânge figuranții din literatură

 1. krossfire

  Păi românii chiar citesc, cel puțin în orașele mari și în rândul anumitor segmente de populație. Nu citesc mult, dar nici nu merg des la filme, nu cumpără prea multe soft-uri și muzică legală și așa mai departe… prin urmare, un public potențial tot există și mă îndoiesc că are numai 1500 de oameni, cât spunea un mare autor (local) că are “toată populația cultă” a României :))

  Reply
  1. Alex

   Nu e chiar asa grav, dar pentru anumite genuri literare, sau stiluri, e posibil ca tot publicul tinta sa fie pe la 1500 de oameni. Borges sau Faulkner, de exemplu, nu cred ca vand mai bine de atat in romana. Nu toti oamenii culti o sa-ti cumpere cartea, majoritatea nici macar nu citesc fictiune.

   Reply
  2. krossfire

   Populația potențială nu e formată din toți ăia care “știu să citească” (nu deschidem iar discuția despre analfabetismul funcțional), iar Marquez nu scria pentru soacră-sa. Autorii români de multe ori nu merită nici publicul pe care-l au și pe care-l tratează cu superioritate.

   Reply
 2. K.

  GGM avea o piață de potențiali cititori în limba lui maternă de +800 mln. Ghici câte bucăți a vândut din cartea de debut. Figurant.

  Reply
 3. Andrei

  Pai e simplu vorbesti cu cei de la Bookster si le ceri niste statistici. Oricum sunt mai aproape de adevar decat un sondaj de opinie.

  Reply
 4. Alex

  Fix de Bookster voiam si eu sa zic.

  Da’ chestia e ca ar trebui raportat numarul de carti citite la numarul total al angajatilor de prin companiile deservite. Ca altfel iti iese o treaba foarte biased, gen ca romanii citesc minim o carte pe luna sau ceva. Insa daca te uiti mai atent, vezi ca un angajat din 10 foloseste Bookster, restu’ citesc maxim presa online.

  Reply
 5. Giovani

  pai chiar citesc la vreo 10 carti pe an…piratate de pe net desigur, doar nu-s idiot sa arunc bunatate de bani de bere…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *