Cum e să fii profesor la engleji

O amică din UK, căreia chiar îi place/pasă de meseria de pedagog, îmi povestește ce năzdrăvănii se întâmplă pe-acolo. Am păstrat limba originală în care a fost scris mesajul, romgleza.

Apropos de articolul cu „torturat de profesori când eram mic”, pe la începutul lui martie, în timp ce lucrăm pe suplinire, m-a acuzat o mămica de child assault. Ceea ce nu e o hahaiala pt mine că profă mai ales în UK unde ți-e frică și să-ți sufli nasu’ să nu cumva să creadă copiii că ai ridicat tonu’. Să lucrezi pe suplinire și să te trimită agenția dintr-o școală în altă e chestie super faină că ai n’spe variante de școli, de programe, de orare, de manuale (apropo de manuale alternative să-mi amintești să zic ceva) de regulamente și ai de unde să alegi, să înveți, să experimentezi, să vezi ce funcționează și ce nu…

Școlile sunt complet descentralizate și nu găsești două la fel în temeni de orar, curriculum, organizare. Până acum vreo 3 săptămâni chiar m-am bucurat de varianata asta. Partea nasoală e că dacă se întâmplă ceva „inappropriate” și primești vreo reclamație de la părinți că prof suplinitor ești pe nicăieri. Școala are interes să țină părinții fericiți că de acolo vin banii, agenția vrea să țină școală mulțumită că de acolo vin banii iar cu profu în cauza hai să ștergem pe jos că… de ce nu dacă putem?! În ziua cu reclamația am suplinit la o școală în centru și am fost „floating” ceea ce înseamnă că în aceeași zi tre’ să acoperi mai multe clase. Absolut natural pt. sistemul nostru, neobișnuit pt sistemul lor, dar folosit experimental. Deși se mănâncă căcat la greu cu egalitatea șanselor și învățare diferențiata aici chestia se și aplică. Adică chiar se lucrează diferențiat și pe competențe. Evident n-ai voie să ai clase „de elita” și clase „de prosti” în școlile de cartier, cum se face la noi unde profii își scot ochii recirpoc să nu cumva să le pice clasele „cu probleme”.

Copiii sunt cu competențe mixte în clase mixte. However, dacă eu simț că am la mate 4 mai rasariti 6 mediocri și restul varză înseamnă că clasă mea e cu competență scăzută la mate. ȘI ATUNCI, pe aia rasariti îi trimit în altă clasă unde competență e mai ridicată și rămân cu aia low level (asta pt că orarele sunt făcute în așa fel încât să coincidă, pt că se fac pe ani, nu pe clase). Clasă aia cu competență ridicată la mate mi-i trimite mie pe aia prafi și uite așa LA MATEMATICĂ se lucrează diferențiat. La fel și la literacy și science și arts. Și atunci profii știu că predau mate low level, science intermediate și arts și literacy higher, de exemplu. Există sute de combinații de clase. Partea super faină este că profii între ei comunică real și își trimit copiii de la o clasă la altă pe bune nu pe pile, că să progreseze sau să exceleze alături de copii cu competență similară la MATERIA respectivă. Și funcționează al dracului de bine pentru copii!!

Faptul că nu există note DELOC este iară un mare avantaj. Etichetele de tip „cap patrat”, „lichea”, „olimpicule” sunt inexistente atât între profi și elevi cât și între copii iar evaluările se fac la 4 sau 6 săptămâni prin „lucrări de control” dacă vrei sau țeste anunțate cu punctaj între 0 și 100. Se merge numai pe progres individual și comparația se face cu sine și nu cu vecinu’. Ceea ce mi se pare foarte de treabă.

Acum pentru că asta să functioneze cum trebuie școală, acolo unde permite bugetul, te ajută cu niște TA (teacher assistant) în funcție de numărul de copii la clasă (care variază între 25 și 30). Poți să ai 1 sau 3 TA care să-ți sară în ajutor cu niște xeroxuri, împărțit fise, caiete, organizat copiii pe grupuri etc. (aparent lălăială) doar că ora în sine nu constă numai în predat și gata. La FIECARE oră / activitate se lucrează frontal cu toată clasa, cu copiii în grup și neapărat individual cu fiecare copilaș în parte că să poți la sfârșitul zilei să-i scrii observațiile pe bune, nu din amintiri și să-i înregistrezi progresul real nu cel estimat de școală cu pretenții, de părintele de copil „genial” sau de mine care aș bea o bere cu niște prieteni în loc să corectez 30 de caiete x 3 activități după oră 4 când copiii pleacă acasă.

Dacă ai ghinionul să lucrezi într-o școală „posh” unde nu ai decât o singură clasă de a 3-a să zicem și nu există altă cu care să faci schimb de „competențe”, ești mâncat! Pentru că trebuie să ai activități diferite pt minim 3 nivele sau niveluri de competență. E că și când predai 3 lecții diferite la 3 grupuri de copii în aceeași oră în același spațiu. De aia TA sunt de maximă importantă în aceste cazuri. La o școală din asta „de elita” am nimerit eu în ziua cu reclamația și nu mi-au dat TA deloc că toți cei 28 de copii au educație „de elita” și nu s-a considerat necesar.

Numai că, copiii poshani nu înțeleg de vorba bună (că mama le-a zis când erau mici că e ok să te răzgândești și să arunci felia de toast la gunoi dacă ai chef și să-ți torni cereale, și dacă nici de cereale nu mai ai chef nici o problemă – bine, și apoi e ok să chemi o nanny să-ți facă clătite, și dacă nu-ți mai trebuie să mănânci nu înseamnă că ești un drac împielițat și râzgâiat, ci că clătitele nu sunt gustoase). Ăștia nu ridica un creion până nu comentează de 10 ori despre necesitatea acțiunii în șine și dezbat al cui e creionul și ce caută pe jos.

No, și ștrengarii ăștia cu educație „de elita” s-au adunat în jurul meu să-mi explice de ce tre’ să mut eu băncile când au mate. Și pt. că sunt ghindoaca și aia de a 5-a erau aproape cât mine, și pt că frecvent vorbesc cu mâinile și gesticulez amplu că la teatru, i-am tras una peste frunte unui băiețel, cu șervețelele cu care ștergeam masă de „experiemntul de la stiinte”. Copilașul n-a zis nimic eu n-am zis nimic, era clar un gest neintenționat. Nu a plâns, nu s-a plâns și nici amețeli, sânge din nas sau pericol de brain damage nu a arătat.

Dar ulterior, copilașii povestesc în curtea școlii și protestează că de ce numele lor apare și pe lista cu plusuri și pe aia cu minusuri și că ce nedreaptă am fost eu că i-am penalizat pt diverse chestii și le-am luat din bulinele roșii. Și atunci o fetiță îi spune lu’ maicasa că pe lângă nedreptățile astea, i-am tras și una în cap băiețelului în cauză cu o carte. Băiețelul știe că nu era o carte și recunoaște față de maica-să că erau niște șervețele.
Maica-să nu vrea să audă și face reclamație la școală, școală la agenție agenția la mine. Meetinguri peste meetinguri între ăștia 3 fără că cineva să mă cheme să zică „Ba madam profesoară, ce s-a întâmplat la oră?” și după o săptămâna de la eveniment mă cheamă un nene „Detective Jason” la poliție să fac declarație. Și imaginează-ți că întru în panică!!! Pt că child assault e serious și dacă îmi rămâne pe DBS la revedere teaching forever!!! În sfârșit, am fost și la poliție, am dat și declarație, m-a și interogat în cămăruța din aia goală except 2 scaune și o masă la mijloc, am cerut și solicitor mi-am exercitat și dreptul la silence… că în filme!!! :)))

Și după 2 sapt de investigații și cercetări, nenea „Detective Jason” mi-a trimis un mail formal în care zicea că nu găsește că sunt vinovată și că să pursue the investigation nu e în public interest și că evenimentul nu va rămâne pe DBS. Iar informal, același domn detectiv mi-a zis că i pare rău că a țipat la mine și că m-a făcut să trec prin tot căcatul asta, că el își face doar meseria și că trebuia să „tick all boxes” și copilașul să „man up” după ce mămica a declarat că i-am „hurt hîș feelings” și l-am traumatizat emoțional. Că el recunoaște că toată investigația a fost waste of money pt metropolitan police dar că mămica aia trebuia să primească un raport formal la plângerea ei formală.

„Elementary school student doing homework” via Shutterstock.

„Elementary school student doing homework” via Shutterstock.

Și de-aia, dragi copii, catolicii sărbătoresc paștele în altă zi față de noi, ortodocșii.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

7 thoughts on “Cum e să fii profesor la engleji

 1. Iulian Rinder

  Bai Efule,
  la sfarsitul anului trecut, dupa ce am scris cum mai fura Scripcaru si gasca prin Brasov si cat de incompetent si mitoman este fostul viceprimar Razvan Popa, sunt dat afara de la BZB.
  Argument simplu, logic, demn! – ziarul ar fi pierdut banii publici, viceprimara pusa de patron la negocieri de sprit urma sa fie data afara din functie, etc.
  Chestii omenesti, nu?
  Mi-am luat la revedere si asta este.
  Dar…
  Ei bine, dupa doua luni si ceva, prin februarie, sunt chemat la scoala unde cu onor merge aia mica a mea. Clasa a treia, opt ani si jumatate. Ea.
  Cica are probleme. Ma gandesc la cele scolare. Zic ,,doamna invatatoare, nu pot sa vin luni, dar apar miercuri”.
  Ma prezint la ora stabilita.
  Tovarasa invatatoare statea la un taifas cu doua doamne.
  OK, astept.
  Degeaba. Nu trebuia sa astept ci sa ma infig ca uliu in branza.
  De ce?
  Anterior mentionatele vin intempestiv catre mine si-mi explica faptul ca fiica mea are probleme, ca s-ar dori, din partea scolii, o comisie sa o analizeze. Invatatoarea imi recomanda cucoanele, ca una e psiholoaga scolii, iar cealalta o colega din domeniu.
  Mancate-ar tata.
  Ma asteptau sa-mi dau acordul ca sa mi se evalueze copilul psihologic. Brusc.
  Mi se si recomanda, la nevoie, o alta scoala unde sa o mut, o scoala pentru copiii cu deficiente grave. Trei ani scolari nu au existat. Probleme psihologice. Dar daca m-a mancat in cur sa scriu de smecheri, cum mi-a zis un redactor sef de la un ziar concurent, asta e.
  Scoala pentru copii cu grave deficienta tot din Brasov.
  Trebuie sa amintesc ca scoala la care mi-am dus copilul este la 50 de metri de locul unde habitez, acesta fiind de fapt si singurul argument pentru mine, dar este, din pacate, considerata scoala….europeana.
  Mai mult , in timpul discutiei, sunt solicitat sa semnez un cacat de cerere tipizata, dar nestapilata, prin care eu doresc aceasta evaluare.
  Am ramas mut de admiratie.
  Un moment.
  Dupa care le explic ca daca sunt, in principiu, de acord cu asa ceva acea hartie o va urmari pe fiica mea toata viata scolara si ca, doi nu inteleg ,,brusca” problema.
  Mi se raspunde ca de ce nu doresc eu sa fac fata ADEVARULUI.
  La care intreb ,,care adevar, cel prestabilit de Dvs”?
  Ca si concluzie.
  Mirific invatamant.
  Sa iti mai spun ca si copilul fostului viceprimar pesedist Popa, copiii unor pedelisti de seama si ai unor procurori de seama si de mare interes judetean sunt la aceeasi scoala cu fata mea?
  Concluzia mea este simpla – invatamantul este axat pe valoare, decenta si produce nu elevi doxati ci…multe – probabil nu toate – cadre didactice de omenie.
  Ce la randul lor produc….nu, nu ce zicea antipaticul Base, de astia cu diploma… timpiti pe pile…nu, nu,… ci ca la Marx, plus valori. Personale.
  De spaga si interese.

  Reply
  1. mihai

   Daca scripcaru fura…eu zic ca e printre putinii, daca nu singurul primar, care a facut ceva. Si asta e vizibil pentru orice om de buna credinta. Sa fure linistit, atata timp cat a facut ce a facut in brasov. Sau tu vrei ceva apostol care sa fie primar? Ce vroiai sa faca mai mult in brasov si pentru brasov?
   BZB nu e fitzuica lui Cancescu? Despre el ai scris ceva legat de furtisaguri? Sau te axai doar pe inamicii lui? Pana una alta nu scripcaru e cercetat de DNA, ci fostul tau patron.

   Reply
 2. Elena ion

  Stimate Ovidiu Eftimie, pluralul substantivelor care denumesc locuitori ai unor țări și care, la singular, se termină în ”z” este totdeauna ”(z)i”.
  Așadar, vom spune și vom scrie:
  englez – englezi ;francez – francezi etc.
  japonez – japonezi ;
  francez – francezi etc.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *