Privește lumea cu ochii unui occidental

Eram prin Florența, pe la sfârșitul secolului XV și mă cățărasem pe o clădire să mă uit mai bine în jur. Frumos oraș, mi-am zis în sinea mea, dar undeva în el sunt cei care mi l-au omorât pe tata și pe cei doi frați și trebuie să aflu unde sunt acești conspiratori și să-i ucid până le sună apa-n cap. Pentru asta am sărit de pe turnul unei imense biserici, apoi m-am suit pe alte clădiri imense și am sărit și de pe ele, ucigând în stânga și-n dreapta oameni.

Acum, ăștia care au făcut jocul Assassin’s Creed 2 au fost foarte meticuloși în reconstrucția Florenței din secolul XV și mă uitam cum, acu’ jumătate de mileniu, erau acolo mai multe clădiri serioase decât în orice oraș din România. Dacă ai face un AC pe la noi, tot prin perioada asta istorică, am merge constant pe jos și prin copaci și, poate, te-ai sui pe câte o mânăstire mititică. În Italia sunt vreo 50 de orașe ca Florența, care arătau atunci mai bine decât arată acum Capitala. În Germania, poate mai multe. În Franța sunt mai multe castele decât păduchi. În România o vilă cu etaj e considerată castel (vezi castelul Iulia Hașdeu).

Ezio Auditore, personajul principal al jocului, moare în 1524, de bătrânețe, spre deosebire de Constantin Brâncoveanu, născut 30 de ani mai târziu. Brâncoveanu a fost un personaj real din zona asta, care a fost chiar șeful unei părți din țară și era considerat de scribii imperiului vecin drept un tip foarte bogat, i se zicea „Prințul de Aur”. Tipul și-a construit numeroase vile, pe care lumea continuă să le numească palate, printre cele mai cunoscute fiind „Palatul Mogoșoaia”. Cu greu am putut să-mi ascund dezamăgirea când am văzut casa acestui super-bogat prinț din est. Camera tronului, aia unde cică purta ăsta discuțiile cu boierii și pregătea să trădeze pe toată lumea (chestie ce i-a adus decapitarea) e mai mică decât o garsonieră confort 3. Clădirea, în sine, și ansamblul din preajmă nu sunt impresioante. Sunt frumușele, nu zic nu, dar nu impresionante.

Și mă gândeam cum e să aduci pe unul din Occident, care a crescut pe lângă orașe gen Florența și să-i arăți că aveam și noi istorie pe vremea când ei făceau clădiri înalte de sute de metri. Și-i arăți casa aia și-i spui „uite, aici stătea șefu’ nostru, unul care era foarte bogat”. Iar ăla a văzut palatul ducal din Mantova, un fel de Ialomița a Italiei, și ăla era cam dublu. Vă dați seama cât de politicos este acel om să nu pufnească în râs? În ăla sunt mai multe fresce decât în toate mânăstirile din nordul Moldovei. Casa în care stătea Brâncoveanu era ceva în care stăteau servitorii.

Toată lumea prin România e pișată de respect că regina Maria iubea muci castelul Bran. Tipa era nepoata reginei Victoria, care era șefa celui mai mare imperiu cunoscut vreodată pe planetă. Castelul Bran era doar o jucărie lipsită de valoare, un breloc, pe care brașovenii, îl tot făceau cadou oricăuri om care trecea prin zonă. Înainte să i-l dea Mariei fusese folosit ca și casă pentru silvicultorul zonei și apoi abandonat. E un castel care n-are budă înăuntru, că lumea se căca prin pădurea din preajmă sau pe geam. Regina Maria n-a stat niciodată în el, și-a făcut o casă la poalele stâncii și ăla era ca un pitic de grădină mai complex pe domeniul ei. Interesant pentru un bogătan, să aibă o căsuță la munte cu ceva grădină simpatică. La un moment dat se vorbea de vânzarea lui cu sume imense, gen 120 de milioane de euro, el valorând, pe piața europeană, maxim vreo 5, cu tot terenul.

E bun jocul ăsta Assassin’s Creed 2 (cu cele două continuări, prin Roma și ‘Stambul), ți-arată cam pe unde suntem noi în lume. Nici măcar n-am ajuns în secolul XV, dar facem gât ca și cum ar fi în minim XXII. Știu, erau imperiile din preajmă de vină, am stat mereu în calea lor. Spune-le asta olandezilor, cred că și ăia au avut parte de ceva imperii prin preajmă.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

16 thoughts on “Privește lumea cu ochii unui occidental

 1. VOC

  Noi am ținut piept turcilor. Occidentul ar trebui să ne fie recunoscător. Dacă nu eram noi turcii ar fi ajuns până la zidurile Vienei. Oh, wait…

  Reply
 2. Radu

  Alo, vezi ca ai incurcat borcanele, Brancoveanu s-a nascut in 1654. Ori ai gresit cu jocul si nenea Ezio moare in 1624. Tu stii mai bine.

  Reply
 3. Mark 733

  De fapt si olandezii au avut un mic imperiu colonial, controlau Indonezia, care numai mica nu e….

  Reply
   1. Radu

    Dar inainte sa fie trecuta la locui ei de tara mica a demonstrat ca poate fi si mare. Chestia asta din pacate oricat de geto daci cu sange roman am fi nu prea s-a vazut la noi

 4. Florian

  1. Brancoveanu s-a nascut 130 de ani mai tarziu.
  2. Cel mai mare imperiu cunoscut vreodata a fost Imperiul Mongol, sub Ginghis Han

  Reply
  1. krossfire

   2. Cel mai mare imperiu “continuu”, adica cea mai mare masa de pamant unitara, condusa de acelasi lider, a fost intr-adevar Imperiul Mongol, pentru scurta perioada in care chiar a fost unit. Ca suprafata totala, Imperiul Britanic a fost insa si mai mare si mai apropiat de o unitate administrativa coerenta.

   Reply
 5. krossfire

  1. Pai n-am avut ce sa facem, ca drumul spre Occident trecea prin Belgrad, cum spunea si Iancu. Practic, daca n-ai Belgrad, n-ai nici palat la Targoviste. Are sens, nu? Dar si mai mult sens are ca Brancoveanu, ala care “a si facut”, a furat in prostie si facut o evaziune demna de tranzitie. Tot la fel de mult sens are ca, atunci cand a fost dus la Istanbul, omul a fost efectiv ridicat din palatul lui fara lupta. Atat de mult il iubea curtea.

  2. Palatul Mogosoaia este primul palat construit in “stilul Oprisan”, cu influente de peste tot si coerenta pe nicaieri. E probabil cea mai dezamagitoare constructie pe care am vazut-o in 11 ani de Bucuresti. E ce mi-as face in spatele curtii, daca as avea banii regelui Charles si gusturile lui Becali.

  Reply
 6. Claudiu

  “Dacă ai face un AC pe la noi, tot prin perioada asta istorică, am merge constant pe jos și prin copaci și, poate, te-ai sui pe câte o mânăstire mititică.”

  Adica jumate din AC3?

  Reply
 7. krantz

  În celelalte țări, lumea se duce să vadă istorie. La noi, toate agențiile de turism știu că se vine pentru preistorie și eventual momente de reîntoarcere în timp.

  Reply
 8. Dan Timis

  Ti-ai cam luat-o Eftimie…!!! 🙂 Pune mana si mai citeste o carte inainte sa emiti o vorba… 🙂 Bine ca esti tu destept…

  Reply
 9. marcian

  Da’ lasa frate, noi le-am dat decisiva in sec xx cu casa poporului, amaratii aia de italieni si englezi n-au asa ceva

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *