Prima zi de Digi FM. Cu Lucian Mindruta

Momentan DigiFm are sediul la ultimul etaj al clădirii unde este Digi24. E aceeași clădire în care am mai fost acu vreo 3 ani, doar că între timp au terminat finisajele și arată ca și cum ar urma să intre ED 209 pe ușă oricând.

Într-un studio mic, Lucian Mindruta, om în toată firea, debutează la radio. N-a făcut radio în viața lui, ăia de la Digi par să fie pregătiți să nu îl țină prea mult, că nu i-au dat parola de WiFi. Lucian fără internet?!?! E ca și cum i-ai pune pumnul în gură.

Intră o femeie în studio să prezinte știrile. Toate știrile se fac live, nu pricep de ce. Câtă încredere să ai în mine că nu voi începe să strig ceva cu „Dacii liberi”? Vine și celălalt invitat, Claudia Postelnicescu, care a fost la întâlnirea cu Iohannis, când a discutat manțogarul cu societatea civilă. Mindruta e serios și încearcă să spună glume pe care nu le înțeleg. Mă gândesc la alte lucruri, la un motan transcedental ce dă buzna la mine în birou și-mi zice: „haide, nu mai este timp de pierdut, să mergem”. Ne urcăm în micuța lui navetă spațială transdimensională, stau înghesuit, că nu e făcută pentru oameni, și plecăm în spațio-timp, să oprim un rău primordial ce vrea să pună mâna pe cel puțin trei universuri paralele. Învingem, cu greu, alternând armele cu plasmă de cea mai mare putere cu filosofie existențialistă și întrebări fundamentale. Cine suntem, ce vrem? Este sau nu răul motorul principal al vieții și cunoașterii? Înainte de Expansiune, când nu era nimic, deci nici rău, era liniște și toți eram UNU. Acum alergăm, franjuri prin univers, într-un plânset deznădăjduit, minținu-ne la fiecare apropiere, fiecare uniune, că este suficient și vom acoperi gaura din sufletele noastre.

Motanul transmutațional, cyborg, general de război și un lider al neamului său, mă aprobă torcând. În studio aud niște muzică destul de bună. Zic, „fii atent Lucian, ăștia dau muzică bună că suntem noi plicticoși. Așa știi, când nu facem bine ce facem, zic producătorii, bagă ceva mișto, că-i pierdem!”.

Dar Mindruta are alte probleme. Pentru că nu a făcut radio și-i obișnuit cu TV-ul, vorbește domol, cu vocea normală, fără să o proiecteze în față, cum fac DJ-ii buni. Și nici nu se bagă efecte în voce, ca la alte radio-uri, de sună toți la fel. Un cârcotaș de pe internet spune că mă aud mai bine ca la podcast, normal!, că eu n-am studio și nici microfon care costă cât un logan. Se termină reglajele la Mindruta, continuăm emisiunea.

Zic că am învățat cât de cât să vorbesc la microfon de când fac un podcast unde aveam o glumă cu „un text cu diacritice de Lucian Mindruta”. Anunțam asta și lăsam un minut de tăcere. A fost amuzant vreo trei ediții.

Oamenii de pe internet întreabă unde se poate auzi emisiunea pe internet. Poporul cele lideri și asumarea puterii. Suntem întrerupți de un discurs al lui Iohannis în care nu spune nimic. Oamenii din cabina de emisie se uită perplecși. „Taie-l”. Altă persoană prezintă știrile în direct. Îl văd și eu pentru prima oara în viața mea pe George Vila, un tip cu o voce distinctă între toate alte celelalte voci de pe radio. De-aia îl și țin minte. E mai mic de înălțime față de cât credeam.

Mindruta ma întrerupe: „Lasă-mă să vorbesc și eu. – Lasă, că tu ai emisiune și mâine, tu poți să vorbești tot timpul”. Se dă fan StarWars, îi atrag atenția că nici măcar nu are cărțile SW traduse în română la Elit Comentator la începutul anilor ’90. Claudia Postelnicescu are emoții și nu prea are experiență în astfel de talk-showuri cu doi oameni nebuni la cap. Tot repetă „Eftimie, aici de față”, parcă să dea o impresie de șou oficial. Apare un tip de la TV să ne întrebe cum decurge prima emisiune. Cred că suntem în direct și la TV. Spun niște prostii, logic, să nu mă uite lumea.

La ieșire îmi spune Lucian „uite-l pe Pândaru”. Mă sperii, crezând că e piticul cu barbă dar nu, e Pândaru ăla care a fost la Gândul. Care se uita perplex prin redacție când umbla Mindruta cu un băț de aspirator să mă facă și pe mine cavaler de Cornu.

DigiFM se aude în toată țara, pe fostele frecvențe InfoPro. Emisiunea lui Lucian Mindruta se numește Interactiv, e de la 10 la 12, de luni până vineri, și nu vorbește singur, tot invită alți cetățeni.

lucian-mindruta-digi-fm

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

0 thoughts on “Prima zi de Digi FM. Cu Lucian Mindruta

 1. Velu

  Mandruta are o dictie ca pula.
  Ca scrib se mai descurca, dar cand deschide gura la radio sau TV contrabalanseaza foarte aiurea accentul pe silabe.
  Cand scrie e mai cur-siv.

  Reply
 2. Remington Steele

  Mândruță e veriga slabă din lanț. Pe voi v-a întrerupt constant. Ca ex, la 10.53 vă taie macaroana deși erați în mjilocul vorbei și părea că spuneți ceva interesant, și tu, și doamna, și el anunță că vin știrile și bagă 4 minute de muzică, apoi reclame și știrile la 11.00. WTF???

  Azi a făcut aceeași dudă cu preotul X.

  Are glume ultra-răsuflate, vorba mai domoală ca a lui Iohannis. Pana mea, bre, ești la radio, vorbește cum trebuie! 🙂

  Reply
  1. eftimie Post author

   Ei las, are timp să învețe. Ceilalți de pe-acolo au câțiva zeci de ani de radio în spate, îl trag ei de mânecă.

   Reply
 3. Karol

  Mie-mi place DigiFM, imi place Mandruta,e la inceput si are timp sa se “finiseze”. Sunt satul de posturi de radio in care se vorbeste 2-3 minute,apoi 10 de reclamă,o piesă,promo si alte reclame. Practic intr-o oră ,prinzi 10-15 minute de emisiune,restul bulshit. Succes DigiFM le doresc multă baftă!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *