Premiul Nobel* (scenetă imbecilă cu scriitori)

Demn, cu sacoul de ceremonii, Nicolae Manolescu se așează la biroul său de șef al Uniunii Scriitorilor. În mână ține stiloul chinezesc rămas de la Zaharia Stancu, e cel cu peniță de aur. E folosit doar pentru documente de maximă importanță.

Adunați în jurul său sunt ceilalți membri ai Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor din România, toți îmbrăcați cu sacourile bune, în afară de Cassian Spiridon, care a venit cu trenul de la Iași cu niște vin și s-a vărsat un pic în sacoșă. El e cu sacoul de rezervă, care nu e gri ci bleu închis.

MANOLESCU (scrie pe o foaie):
Către Comitetul Nobel!

Membrii Comitetului Director USR inspiră adânc. Varujan Vosganian își înnăbușă o bășină. Mihăieș pune la casetofon, în surdină, „Deșteaptă-te, Române”

MANOLESCU (continuă impozant):
Stimați domni! Noi (ia o pauză și prvivește mândru în jur. Colegii îl aprobă din priviri) noi, Comitetul Director al Uniuniii Scriitorilor din România (pauză) propunem (încă o pauză) pentru premiul Nobel (încă o pauză, membrii comitetului sunt roșii la față de cât și-au ținut respirația) pe domnul Mircea Cărtărescu! (mișcă stiloul în aer ca un Celibidache dement!)

MEMBRII (respiră și izbucnesc în aplauze):
Uraaa, uraaa!

MANOLESCU (continuă bubuitor):
Unul din cei mai importanți scriitori ai generației noastre!

MEMBRII:
Uraaa, uraaa!

MANOLESCU:
… Un condei aparte …

CIPARIU (se desprinde dintre aplauze):
Zi-le și de Orbitor!

MANOLESCU (ridică stiloul în aer și își ia avânt să scrie cuvintele):
… care a scris trilogia Orbitor …

Membrii Comitetului Director al USR aplaudă și se îmbrățișează. Varujan dă mai încet casetofonul. Manolescu scrie furibund rostind cu voce tare, tăioasă și hotărâtă.

MANOLESCU:
Trei volume de publicistică completează chipul scriitorului cu cel al unui observator lucid al cotidianului românesc!

Membrii Comitetului Director al USR jubilează isteric, Gabriel Chifu deschide geamul că nu se mai poate respira de atâta entuziasm. Manolescu încheie devastator.

MANOLESCU:
Al dumneavoastră, știți doar, Nicu Manolescu. Acum, dragi colegi, să mergem la Telegraf! Până la ce oră e deschis?

VARUJAN:
E deschis până la ce oră vrem noi! Noi suntem Comitetul Director! E pentru Nobel! (urlă) E pentru ȚARĂ!!!

Membrii vociferează fericiți „Cărtărescu”, „Nobel”, „Pentru patrie”, „Trăiască România!”. Ies bulucindu-se din clădire. De după sobă apare Cărtărescu, cu ochii lucind de emoție. Cu un tremur nervos pune mâna pe stiloul oficial și mârâie:

CĂRTĂRESCU:
Anul ăsta… Anul ăsta! Doamne-ajută! (face o cruce furioasă) Amin!


* – Mircea Cărtărescu este scriitorul propus de Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România (USR) pentru premiul Nobel pentru literatură în 2015, se arată într-un anunţ publicat pe site-ul USR, citat de Mediafax. Din Comitetul Director al USR fac parte Nicolae Manolescu, preşedintele USR, Varujan Vosganian, prim-vicepreşedintele USR, Gabriel Chifu, vicepreşedintele USR, Adrian Popescu, membru din partea Filialei Cluj, Cassian Maria Spiridon, preşedintele Filialei Iaşi, Dan Mircea Cipariu, preşedintele Filialei Bucureşti – Poezie, Aurel Maria Baros, preşedintele Filialei Bucureşti – Proză, şi Mircea Mihăieş, membru din partea Filialei Timişoara.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

0 thoughts on “Premiul Nobel* (scenetă imbecilă cu scriitori)

 1. Cristi_s

  Partea trista e ca singura deosebire fata de reaalitatea actuala e ca Vosganian nu s-a abtinut, a dat-o fasaita. In rest, cred ca e conform cu realitatea. :))))))

  Reply
 2. Lucidu

  Mi se pare o actiune pe deplin justificata .Pai mai meritoriu castigator de Nobel decat un ecrivan (nu Grigore ,ala cu nasu’ mare si fata de ghertoi) pe care-l citeste incontinuu ,de 10 ani ,un presedinte de tara ,un simbol al democracelii,un far calauzitor ,nu se exista !!

  Deci:Cartarascu (c-asa-i zice chioru’) la premiu !!!!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *