Poveștile lui Ted Chiang

Ted Chiang e cunoscut ca ăla care a scris o povestire care a devenit mai apoi filmul Arrival, unul din cele mai bune SF-uri de anul trecut, cu mai multă idee și cu mai puțin pac-pac piu-piu. Cartea lui de povestiri, apărută recent și în română, este ceea ce și-ar dori orice scriitor de SF sau Fantasy să poată să facă, o sumă de povești mișto, coerente, fără lălăieli și briz-briz-uri inutile.

Avem o primă povestire ce se petrece în vremea turnului Babel – și în turnul Babel – în care, deși finalul era previzibil (cel puțin pentru mine) am apreciat atât de mult micile detalii care construiau lumea încât aproape că mi s-a părut cea mai bună dintre toate. Dacă n-ar fi fost una petrecută într-un fel de secol XIX în Anglia în care există deja o industrie de golemuri iar oamenii fac de-ăștia pentru diverse activități, practic niște roboți industriali evreiești. Sau aia în care studenții de la o facultate discută dacă să implementeze sau nu „cali”, practic un implat în creier prin care nu mai vezi dacă cineva este frumos sau urât și nu mai poți fi influențat de oameni așa, că în general suntem mai receptivi și amabili cu oamenii frumoși, și toate implicațiile ce decurg din asta. A, sau aia în care trăim într-o lume în care poți vedea din când în când raiul și iadul și neamurile ce au ajuns acolo și cum se împacă ăștia de pe pământ știind exact unde au ajuns cei ce au murit și, mai mult, neînțelegând de ce au ajuns ăia în rai sau iad pentru că nu există o logică morală pentru care se face împărțirea. Superb!

Binențeles că e și povestirea care a stat la baza Arrival, puțin diferită față de film, insistând mai mult pe fizică decât pe lingvistică, pentru că ideea care a stat la baza acestei povești de-acolo vine.

Ce e remarcabil, pe lângă faptul că povestirile sunt diferite, este stilul simplu în care scrie. Pentru că Chiang chiar nu se lungește mai mult decât trebuie, nu scrie să lungească un roman, nu încarcă textul cu prostii inutile. Pur și simplu are câte o idee în cap și o scrie, nu contează cât de lungă sau scurtă îi iese. Tipul nu este nici măcar scriitor propriu-zis, a scris vreo 10 povestiri în 20 de ani, are un job și, din când în când, mai scrie de-astea. Este, practic, un fan de SF&F foarte competenent. Cartea pare un fel de Almanah Anticipația scurt și foarte bun.

5/5 Se găsește pe Nemira, Cărturești sau Emag și merită toți banii.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

6 thoughts on “Poveștile lui Ted Chiang

 1. paul

  Maestre, pentru ca esti in domeniu, poate poti explica un fenomen – de ce aprox 0% din cartile scoase de editurile din Romania apar si in format electronic / Kindle? Nu e piata? E complicat sa faci o versiune electronica din documentul word pe care il ai oricum? E lene? Toate la un loc?

  Ca si in alte situatii, in loc sa iau cartea lui Chiang de la Nemira / Carturesti / Emag, o sa ii dau banii lui Amazon pentru editia Kindle in limba lui… Banks 🙂

  Reply
  1. Mihai

   Era o vreme cand consoarta se aproviziona cu carti in format electronic de pe Elefant. Doar ca astia si-au refacut site-ul si tocmai atunci consoarta si-a schimbat Kindle-ul. Surpriza. Sectiunea cu carti electronice e inca in lucru si nici la biblioteca electronica nu mai are acces de pe noua tableta. Plus ca aia de la support sugereaza initial (si anticoncurential) ca trebuie musai reader-ul de la Elefant, chipurile pe motiv de Adobe DRM. Deci, nu e nici una nici alta, ci bataie de joc. Asa se educa utilizatorii.

   Reply
 2. Mihai

  Nu mai citisem de mult timp SF și am luat recomandarea ta în serios. Îți mulțumesc din suflet. Am iubit la nebunie ideile transpuse, faptul că fiecare poate fi încadrată într-un sub-gen aparte. Dar ce mi-a plăcut cel mai mult a fost detalierea minuțioasă a elementelor ce constituie povestirea, fie că e vorba de arhitectură, lingvistică sau fizică. Personal, favorita mea este Înțelegere.
  Mulțumesc din nou!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *