Povestea poveștilor* (varianta cu birocrație)

În Cluj este o clădire care are pe fațadă doi domni aproape dezbrăcați. Aceasta este:

Mă uitam la ea în timp ce fumam o țigară și mă gândeam că această fațadă de clădire ar putea fi un izvor de distracție consistent. Dacă aș avea banii aș cumpăra clădirea și apoi aș încerca să renovez fațada. Pentru asta este nevoie de acte și autorizații, de la primărie, de la Direcția de Cultură.

Aș face un dosar consistent cu ceea ce vreau să fac insistând pentru refacerea corect anatomică a pulilor celor doi domni. Aș vrea ca fiecare dosar trimis către autoritățile statului să conțină cel puțin un sfert din pagini cu pulile de pe clădire, din față, din profil, secțiune, de-astea.

Sigur, inițiativa mea va fi respinsă, dar va intra undeva în discuție. Va fi o comisie care va aprecia cât de potrivită este o pulă în acest context, se vor ridica voci care să spună că pula este o formă de expresie artistică în contextul dat, dar și voci care vor spune că un oraș civilizat precum Clujul nu poate să permită apariția de puli pe ultimul etaj al unei clădiri din centrul istoric, acolo unde le pot vedea copiii, bătrânii și ciorile.

Apoi știu cât de cât cum funcționează birocrația. Dosarul meu cu puli va fi citit de un referent care va da o viză, apoi de șeful acestuia, ce își va pune ștampila după ce, molcom, își va înmuia degetul în gură pentru a răsfoi fiecare pagină a acestui dosar consistent.

M-aștept ca dosarul să fie respins ceea ce nu poate fi decât o veste bună. Voi putea insista cu un nou proiect, cu alt model de puli pentru cei doi de pe clădire. Dosarul va fi luat iar în discuție, iar purtat prin 5-6 birouri. Probabil va fi respins din nou, moment în care voi da în judecată instituțiile statului și voi putea să trimit un dosar consistent, cu anexe cuprinzând puli desenate minuțios în instanță. În astfel de cazuri procesele durează mult și sper că vor fi multe instanțe în care să trebuiască să aduc argumente noi, adăugând la dosar puli de pe fresce din toată lumea.

Nici măcar nu mă interesează să câștig sau să refac clădirea. Vreau doar ca, după câțiva ani, să organizez o conferință de presă în care să spun „veniți să-l cunoașteți pe românul care de ani de zile arată pula statului”. Și voi prezenta presei dosarul, nu doar cu puli, ci și cu datele exacte când aceste puli au fost luate în considerare de comisii, funcționari, directori, judecători, avocați.


* – Dacă vrem să știm exact micimea noastră la cultură și la penis ca popor e suficient să ne aducem aminte că anul acesta se împlinesc 140 de ani de când unul din clasicii literaturii române, Ion Creangă, a citit „Povestea pulei” la Junimea și noi încă nu putem folosi cuvântul ăsta în public, că n-ar fi decent, preferând în schimb septicul „penis”. Orice discuție despre destinul nostru cultural trebuie să înceapă de la această poveste.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

8 thoughts on “Povestea poveștilor* (varianta cu birocrație)

 1. Florin

  Ca sa pastram linia: este un articol/postare pe blog demna de premiul Pulitzer. merita sa facem o cheta pentru asa initiativa. respect.

  Reply
 2. DanC

  Daca e cladirea statului se poate interpreta si: veniti bre cu actele/copiile/anexele si plangerile voastre si-asa ne bagam pulile-n ele.

  Iar la “copiii, bătrânii și ciorile” mi-am adus aminte de alta intoarcere de condei dupa ’89: in loc de tigani, romi.

  Reply
 3. Alexa

  *Pule. Plural de la pula este pule. In alta ordine de idei, daca a mers campania cu “Dati un leu pentru Ateneu”, “Dai lovelele, salvezi pulele” ar trebui sa aiba un succes rasunator.

  Reply
  1. eftimie Post author

   Cred că Academia Română ar fi trebuit să se concentreze mai puțin pe stabilirea pluralului la pulă și mai mult pe suptul ei.

   Reply
 4. Dorin Ciobica

  Botează chestia asta: “Terente Project – powered by Botswana Financial”, ca să ai și sutinere din partea sexului frumos și recunoaștere internațională.

  Reply
 5. Alex

  Dai statul in judecata si mai faci si o demonstratie, cu toti adeptii pulii.
  Cu sloganul “Vrem adevarul istoric, vrem pula pe fatade”.

  Reply
 6. Gaby

  Ah dar nici nu tre sa te chinui cu birocratie mare. In Cluj e activ un “Program de refatadizare” unde proprietarii sunt obligati de primarie sa renoveze. Trebuie doar sa ai bani de dat pe renovare.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *