Poliția comunitară e un fel de poteră personală a primarului

Câteva idei bune au dus la apariția „poliției comunitare” dar ele au fost puse în mâna unor oameni neantrenați cu mintea și a ieșit ceea ce avem acum. În teorie și internetul e un lucru bun, oamenii care-l folosesc sunt cel care-l strică.

Una din idei era ca și autoritățile locale să aibă un fel de poliție întrucât poliția reală nu asculta de ce voia primarul. Poliția are altă structură ierarhică, poate „colabora” cu autoritățile locale, dar nu execută ordine ale autorităților locale. Altă idee a fost să luăm golanii de cartier, ăia care chiar sunt doar oameni cu un cartof în loc de creier, și nu pot face altceva, să-i facem paznici de cartier.

Șefi de poliție locală au fost puși foști polițiști, nu neapărat cei mai buni dintre foștii polițiști ci ăia care au trebuit să iasă la pensie mai devreme, din cauză de probleme interne. Inițial au fost numiți „gardieni publici” și nu-i băga nimeni în seamă, ulterior denumirea fiind schimbată, doar de ambiție, în „poliție comunitară”. Odată cu numele oamenii au început să se creadă polițiști: și-au tras mașini cu girofar, pentru momentul când baba care vinde leuștean fără autorizație trebuie încolțită cu 7 speciale să nu fugă, au început să parcheze unde vrea mușchiu lor, că sunt „în misiune”, malefica babă cu leuștean neputând fi arestată fără o anchetă de proporții sherlockhomlesiene și, pentru că nimeni nu i-a oprit, au început să se creadă chiar judecători.

De-aia avem un caz la Târgu-Mureș unde un cartof în uniformă a amendat pe unul că înjura pe facebook nobila instituție publică „Garda locală”, un caz la Timișoara și multe altele peste tot. Pentru că o decizie a Curții Supreme spune că Facebook este spațiu public. Cum băieții ăștia știu despre lege și poliție doar din filmele americane au impresia că gata, aia e obligatorie, iar dacă spui unui coclet de-ăsta că e prost pe internet, el poate fi repede amendat. Chestia asta o folosesc destul de des în ultima vreme primarii de comună, dacă vreun țăran îl face prost sau hoț, omul trimtie comunitarii la el în curte să-i dea amendă că i-a lezat demnitatea lui ca instituție.

Faza e că fiecare astfel de caz trebuie judecat individual. Iar judecata nu trebuie s-o facă „polițistul” comunitar, că de-aia avem judecători. Tot ce face orice prost de comunitar care sare cu amenda e să facă o gaură în bugetul localității când i se contestă amenda în instanță. Acu ceva timp polițaii comunitari chiar credeau și dădeau amenzi de circulație, până s-a clarificat treaba asta tot la ICCJ, după o sesizare a Avocatului Poporului.

Și totul pleacă de la faptul că primarul nu are nici o putere reală de a face ordine la el în oraș. Sistemul e așa făcut să „te înțelegi”. Există, de exemplu, sau ar trebui să existe, la nivelul fiecărui Consiliu Local, o comisie de circulație, unde să discuți probleme de-astea, de la parcare pe trotuar la vitezomani și, cu discuții interminabile, cu strategii, cu cineva să urmărească programul pas cu pas te poți înțelege cu poliția reală de la tine din localitate. Pentru asta ar trebui să ai un primar cât de cât rațional dar, pe bune, jumătate din primarii din România sunt atât de proști că le curg bale din gură. Iar alții sunt efectiv aerieni, nu cunosc deloc cum funcționează lucurile astea și nu-i interesează, Gabi Firea. Primarul frustrat că e luat la mișto, că se râde de el că e vopsit în cap, sau e bandit, adună în jurul său genul ăsta de poliție comunitară, ca moldoveanul ăla simpatic de la Iași ce pusese potera să-i urmărească amanta.

Niște frustrați cu pla mică și-au tras armate de băieți cu care să arate, prin lege, că de fapt e mult mai mare, pentru că ăsta e genul de nivel argumentativ la care sunt ei: „te bat până admiți că e de 20 de cm și am atras și fonduri europene”.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

5 thoughts on “Poliția comunitară e un fel de poteră personală a primarului

 1. Răzvan

  Nu știu cine l-a scris,dar este fenomenaaal articolul !!! Jos pălăria în fața celui ce l-a scris,frumooos,frumooos,frumooos !!!! Respect maxim !!!

  Reply
 2. Marius

  Esti praf ! Cică :”. Acu ceva timp polițaii comunitari chiar credeau și dădeau amenzi de circulație, până s-a clarificat treaba asta tot la ICCJ, după o sesizare a Avocatului Poporului.” Nu s-a dat momentan nicio solutie de catre ICCJ,deci…praf.

  Reply
 3. Fanica

  Ce sa faci, ideea de inceput a fost buna, dar aplicarea e goraznica. Partea nasoala e ca acesti indivizi de se numesc politisti sunt legal oamenii primarului. Adica prin lege ei asculta de primar si numai de el. Primarul ii foloseste drept caini pentru turma care o pastoreste, totul bine si frumos pana aici. Problema e ca unii dintre ei musca, si musca unde nu trebuie, ca nu-s crescuti cum trebuie. Asa ca in unele cazuri ajung sa fie o mai mare pacoste decat se trage beneficu dupa ei. Si toata poezia asta e platita de contribuabilul de rand. O comedie dramatica, in care nu se castiga pe cat se pierde. In toate astea ne pierdem noi ca popor, ca natiune, ca respect fata de sine. Un sistem care l-am copiat de dincolo pentru ca acolo functioneaza. Dar acolo tot soclul in care e acest sistem functioneaza. E ca si cum ai pune o fundita unui porc, nu se potriveste.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *