De ce nu se plătește mai mult online în România

Pe scurt, pentru că România e populată de directori și, pentru că nu sunt atâtea posturi de directori să-i angajăm pe toți, unii au ajuns la munca de jos.

Ani la rând am avut prostul obicei să plătesc online ce comandam de pe internet și, drept urmare, am fost tratat ca un ciumpilici de orice curier care trebuia să-mi aducă ceva. Știu toate scuzele posibile, de la „nu ați răspuns la telfon” la „nu v-am găsit la adresă” la „v-am sunat de vreo câteva ori”. Și n-ai cum să te cerți cu ei, că puterea e de partea lor, banii i-ai dat, du-te și te ceartă dacă ai timp și chef.

Pe de altă parte, dacă nu plătești online, amabilitatea celor care vor să-ți trimită ceva devine copleșitoare. Știu cu Ikea, când plăteam în avans nu eram găsit acasă, aveam telefonul închis, n-avea chef ăla să vină că nu găsea strada, de-astea. Când plătesc la livrare, oamenii sunt ca ceasornicul, amabili, tot ce vrei, mai au puțin și-mi și montează. Așa și cu alte situații, când n-am plătit deja pentru obiect, brusc devine foarte amabil curierul și interesat. Plus că, nedând nici un ban, prea puțin îmi pasă dacă omul n-are chef de muncă, nu-i bai, mai fac mâine o comandă și le și transmit ălora că m-a țepuit curierul, până vine unul cumsecade.

Acuma, chestia asta depinde de la firmă la firmă. Sunt unele de la care comand și și plătesc imediat, că știu că folosesc, să zicem, Fan Curier, și am idee ca pe la ce oră ajunge ăla. Știu că au două ture, una dimineață și una seara, iar aia de dimineață pe până-n ora 12, așa că nu-mi stric o zi întreagă așteptându-i (astea le-am aflat din experiență, pe ăia de la Fan nu-i pasionează genul ăsta de comunicare). La fel cum știu că dacă e de la Urgent și ăla încearcă să negocieze cu mine, închid telefonul. Urgent sunt țepari, au fost mereu țepari și și fură din pachete.

Când o să existe o firmă de curierat în România cu mai mulți curieri și mai puțini directori, o să funcționeze și plata online. Apropo, faza asta funcționează și dacă comanzi cu ridicare dintr-un punct anume: plătești înainte, o lălăie ăia, se pișă pe tine, nu plătești, sunt foarte operativi. În general nu trebuie să-i dai românului bani în avans că e țepar, bine, nu toți, 90% dintre ei, cei care strică imaginea unei populații altfel onorabile.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

6 thoughts on “De ce nu se plătește mai mult online în România

 1. florin

  Din acelasi motiv si eu platesc cash, la livrare.
  Pe aceste meleaguri, clientul e rege cat timp are banul in mina. Cum a scapat banul din mina, cum e “fraieru’ ala vrea ceva de la noi?”

  Reply
 2. Cristi

  Ca si simplu client pe diverse magazine online din RO, iti impartasesc frustrarea fata de cei care platesc online – aproape de fiecare data a trebuit sa astept in plus fata de cei care aleg varianta ramburs. Multi comercianti pun asta pe seama faptului ca ei asteapta plata banilor de la procesator direct in conturile lor iar asta poate dura cateva zile.

  Asadar, cand a fost vorba sa implementez sistemul de plata online pe magazinul online pe care-l administrez, am cautat sa am un procesator serios (de asta am ales o companie straina, m-am lecuit cu romanii nostrii) iar orice comanda care soseste cu mesaj ca s-a facut plata catre comerciant pleaca in maxim 1 zi lucratoare, avand prioritate la livrare fata de cele achitate ramburs.
  De ce? Simplu: oamenii aia deja au dat banii, au demonstrat ca au incredere. Eu de ce sa le demonstrez ca sunt neam de traista?

  Reply
 3. Emil Calinescu

  De fapt, eu mi-as dori sa pot sa-mi aleg firma de curierat. Comand de la EMAG, insa nu stiu cu ce firma imi va fi livrat produsul. As vrea sa pot alege: eu aleg FanCurier, platesc 12 lei in plus, dar stiu ca vine. Si rezolv problema.

  Altfel, cand e de produs mic, stau la coada. Nu am patit nimic niciodata cu produse ridicate de la showroom, indiferent daca erau sau nu platite.

  Reply
 4. Cătălin Tănase

  Chiar ieri am comandat și plătit online un router de la eMag. Problema e că de data asta nu am mai primit codul ăla QR cu care îmi luam factura de la automat. Practic, asta era singurul avantaj al plății online, că nu mai stai la doua cozi când ridici din showroom

  Reply
 5. ice4you

  Eu unul nu fac greseala asta niciodata! Sunt mult mai operativi cand trebuie sa umble ei dupa banii lor si nu eu dupa ai mei!

  Reply
 6. altona

  emag merge brici pentru mine.
  N-am plingeri. Pe Bucuresti sint perfecti, pe Timisoara sint ok.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *