„Perlele” de la Evaluarea Națională 2017 sunt chiar ok

Pentru prima oară în ultimii ani, churnaliștii români n-au mai reșapat aceleași perle de pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej și au venit cu unele noi. Elevii de clasa a VIII-a au fost supuși la o poezie jenantă a Magdei Isanos, mult mai proastă decât versurile lui Smiley. „Gândăcelul” de Elena Farago pare pe lângă poezia aia o capodoperă. Dacă scopul este să-i speriem pe tineri să nu mai citească literatură română, școala românească merge cu motoarele la maxim.

Iar ăștia de-a VIII-a au arătat că sunt mult mai inteligenți decât cei care au făcut subiectele, spunând chiar chestii de bun simț, pe care le-aș fi spus și eu dacă eram deștept. Așadar, li se dă mizeria aia de poezie și li se spune să explice de ce aparține genului liric. Iată câteva răspunsuri excelente pe care le-aș fi notat cu 10 dacă aș fi fost în locul profesorilor.

„O trăsătură a genului liric este că oamenii nu vor să citească poezii, în zilele noastre vrem mai multă acțiune.” – corect.

„Domnișoara poetă a făcut o figură frumoasă, cum se spune la fotbal, numai că ea a făcut mai multe.” – din păcate, da.

„Genul liric este atunci cand autorul are, de fapt, in cap o melodie, dar nu stie exact notele si pana la urma scrie versuri.” – interesantă definiție, 10 (zece)

„Poezia aparține genului liric pentru că nu ții minte nimic din ea.” – ăsta pare un atac direct asupra acestei poezii, ia și tu un zece.

„Elementele naturii o fac pe poetă să devină mai boemă, ea se simte feerică, e mai specială decât Eminescu.” – Buuuurrrrn!!! (sursa)

Alt subiect a fost să redacteze o întâmplare reală sau imaginară petrecută în timpul unei întreceri sportive

– Când eram pe terenul de fotbal o bunăciune fluiera şi mă susţinea. Din acea zi mi-am dat seama ca o iubesc.
– După ce am aflat că am pierdut meciul de fotbal mi-am luat prietenii şi am băut până nu am mai putut.
– O să vin la vară să repet ca să repet meciul că eu sunt un ambiţios, nu suport ”intrigile proaste”, cum spunea Caragiale (sursa).

Toate povești decente, zic eu, mai ales că li s-a spus clar că întâmplarea poate fi reală sau „imaginară”. Acum, de ce scriu ăștia în presă că ar fi „perle”? Pentru că mulți din autorii textelor din ziare au fost, probabil, roboții ăia cretini care dădeau exact răspunsurile alea servite de profesori, niște reduși mintali fără imaginație. Plus că, să fim serioși, ei sunt de la ziarele care tocmai le ziceau acu două luni că se sinucid cu „Balena albastră”, îți dai seama ce plante de ziariști mai sunt și ăia.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

4 thoughts on “„Perlele” de la Evaluarea Națională 2017 sunt chiar ok

  1. Haivas

    Mi-a plăcut ăla cu bunăciunea care-l susținea la fotbal. Băi nene e cât se poate de reală povestea. Nu știu ce-au avut cu el. Băiatu o iubea pe fata aia. Ce e rău în asta? 🙂

    Reply
  2. Gogu al II-lea

    Am citit acum câțiva ani o “perlă” absolut genială la Bacul de la mate. “Punctul e o linie redusă la minim”.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *