Până la adoptarea codului fiscal, eu zic să desființăm codul poștal

În urmă cu vreo 15 ani cineva a avut deșteapta idee de a desființa codurile poștale vechi și a face altele noi, ajungându-se astfel în situația imbecilă în care o stradă are două coduri poștale, în baza unui algoritm gândit de cineva de la Poșta Română, o institușie renumită pentru eficiență și organizare.

În zilele noastre aproape că nu se mai folosesc, cam 90% din instituții, firme și gospodari nu mai cer așa ceva. Dar, precum boala printre nevaccinați, codurile poștale rămân.

Inițial au fost inventate ca să facă deosebirea între localități, fiind un popor cu imaginație bogată, avem multe localități cu același nume. Apoi pentru a sorta cumva străzile, de exemplu în Brașov existau la un moment dat și o stradă Ștefan cel Mare și un bulevard Ștefan cel Mare, în cartiere diferite, pentru că brașovenii suferă o formă de cretinism care nu e accesibilă muritorilor de rând. Să auzi explicațiile edililor în privința acestei situații reprezenta echivalentul unei lobotomii pe viu efectuată cu un cuțit de întins untul pe pâine. Ca idee, pe bulevardul Ștefan cel Mare săteau părinții lui Dumitru Prunariu: fiul lor a plecat până în Cosmos, dar tot n-a reușit să rezolve o astfel de problemă minoră.

Dar explicația cu localitățile nu stă în picioare decât dacă la poștă sunt angajați oameni care nu știu să citească. Pentru că nu pot exista localități cu același nume în același județ, deși pot exista străzi cu același nume într-un oraș. Și pentru fiecare din aceste situații există o soluție simplă: toți acei oameni care au avut ideea trebuie injectați cu o câteva grame de alcool și apoi trimiși familiilor lor pentru îngropăciune.

Pentru că nu am ales această soluție simplă și elegantă, o țară întreagă s-a umplut cu coduri pe care nu le folosește nimeni. Plus că mai ajungi și în situația aia în care sunt eu: pe trei sferturi din hărțile din București nu apare adresa mea deși blocul e construit de mai bine de 30 de ani. Astea sunt probleme cât de cât serioase. Cod poștal nu am cum să găsesc dacă nu există nici măcar numărul blocului în jumătate din acte. Când trebuie să scriu vreun cod poștal în vreun formular inventez un număr. N-am auzit pe nimeni de la poștă să se plângă de asta. Dacă au angajați aceeași oameni care nu știau să citească numele județului, presupun că nici nu pot citi numere mai mari de două cifre.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

0 thoughts on “Până la adoptarea codului fiscal, eu zic să desființăm codul poștal

 1. Nae

  Dar pot exista şi localităţi cu acelaşi nume în acelaşi judeţ. Exemplu ar fi localităţile Feldioara din….Braşov. (una lângă Braşov şi una lângă Făgăraş)

  Reply
  1. qelul

   Înseamnă că inglejii nu sunt de pe lumea asta. Ceea ce nu e chiar eronat, mă rog. Da’ codurile poştale le plac mai dihai ca fiş&cipsu’.

   Reply
  2. Nea Ilie de la Sculărie

   Nu doar sortarea ci și distribuția.
   Astfel, în centrele de sortare se decide ce tip de mașină și ce capacitate trebuie să aibă la distribuție. Prin partea asta de lume, codul poștal este chiar un strat suplimentar de securitate pentru cărțile de credit. Ba mai mult, taxele, școala, pompierii și salvarea sunt alocate după coduri poștale.

   Reply
 2. Gabi Udrescu

  Exista si curieri care cer cod postal obligatoriu. DPD e unul dintre ei.

  Si FanCourier cere, dar se poate si fără.

  Oricum ar fi, dpdv. logistic, codurile postale te ajuta foarte mult in reducerea costurilor la transport si organizare.

  In afara RO sunt foarte folosite si cumva… Doar noi suntem mai cu mot.

  Reply
 3. catalinx

  În Germania nu poți nici sa te pisi fără cod poștal.
  La orice rahat care implica adresa e obligatoriu. Dacă nu il scrii fac aia atac de epilepsie pe loc.

  Reply
 4. City Planning

  Există bine-mersi şi astăzi deodată în Braşov Str. Ştefan cel Mare şi B-dul Ştefan cel Mare. Hint: bulevardul se numeşte de fapt, în acte, “Ştefan cel Mare şi Sfânt”, ceeace nu e nicidecum acelaşi lucru.

  Lobotomizaţii au însă alte urgenţe privind nomenclatura stradală: de exemplu să păstreze neschimbată denumirea de “Republicii” dată de comunişti arterei de la km 0 al vechiului burg săsesc, dar şi să atribuie denumiri de demnitari comunişti notorii noilor străzi, de ex. Zaharia Stancu (singurul bulevard nou construit în Braşov după 1989, aka “Coresi”).

  Reply
  1. eftimie Post author

   Am impresia că s-au luptat și pentru o stradă „Adrian Păunescu” pentru că, de ce nu, a fost un om important pentru Brașov.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *