Cum a obosit protestul

În momentul de față toată țara e nervoasă, toți românii și-au ambalat sentimentele la maxim. Din păcate, cinic vorbind, chestia asta nu are cum să dureze, oricâți cărbuni s-ar băga din ambele părți. Sunt niște principii simple, care se predau deja în facultăți, și presupun că oricine le știe, pentru că în România sunt câte 5 diplome de facultate pe cap de vită furajată.

Gânditul „la sentiment” consumă energie. Singurii oameni care au energie de sentimentalisme non-stop sunt putorile, pentru că nu muncesc. De-aia publicul de mass-media sentimentală e format, de obicei, din săraci, că ei au timp să stea să se uite la Teo, Măruță sau Gâdea. Pensionari care au frecat-o la stat și acum o freacă la pensie, gospodine care nu prea mai lucrează, domni care dorm la muncă și apoi vin să se relaxeze acasă.

Oamenii buni, oamenii muncii – vorba aia, și-au risipit emoțiile săptămâna asta pe tot felul de prostii. Unii s-au concentrat pe mica gașcă de nebuni care cred că e de la satanism, alții, furioși și cu bulbuci la gură s-au apucat să se certe cu patriarhul Daniel, de parcă schimbarea ăluia ar duce la ceva bun. Alții făceau guverne din umbră cu oameni pe care i-au văzut la televizor. Eu am dat la întâmplare niște exemple de oameni care ar fi mai buni decât ăștia de-acum, doar că sunt cunoscuți. Dacă vă spuneam de un amic de-al meu din MAI, n-ar fi știut nimeni de el, și-atunci era inutil exemplul.

Unii, de emoție, au început să fure în timp ce cereau schimbarea clasei ăstea politice pline de hoți. Au copiat texte emoționante de la alții (inclusiv un cont de Facebook numit Dumnezeu, care e supărat pe popii care fură de la săraci și a furat de la un sărac un text ca să fie bine), au piratat încă o dată V for Vendetta, un film frumos, în care este omagiat un tip ce și-a dorit să transforme Anglia întru-un fel de țară fundamentalist religioasă, precum sunt statele retardate arabe.

Weekendul ăsta se mai odihnește lumea, dar luni tot trebuie să meargă la muncă, ăia de muncesc. Și or să fie tot mai obosiți să mai meargă și la proteste, să scrie constituții hazlii pe google docs-uri și să și se întrebe, la fiecare 5 minute, oare ce a share-uit omul ăla de pe expunere.com e real sau nu.

Dacă lumea se plânge de protestul din stradă că a fost deturnat de diversioniști, nu uitați cine a deturnat mentalul colectiv, lansând petarde după petarde menite să dea un răspuns emoțional. Fiecare „morții mă-sii, uite ce au zis nebunii ăia”, înseamă câte un minus la mană. Iar lucrurile astea s-au întâmplat pentru că oamenii, dar mai ales românii, nu prea știu cum să-și gestioneze emoțiile. Deocamdată moda de a merge la psiholog pentru a găsi o soluție la problemele interioare încă nu a prins în România și singura formă de introspecție este, vă place sau nu, ortodoxia. Te mai rogi la Dumnezeu, mai porți o discuție cu el, mai asculți sfaturi despre majjhimapatipada de la duhovnic, alea alea. Mă rog, o să povestesc chestiile astea pe larg la podcast.

Între timp, președintele Klaus, care e odihnit bine, arată că e și un pic ticălos, și deja propune alegeri anticipate, pentru că majoritatea partidelor cică sunt de acord cu asta. Când spune „majoritatea partidelor” el se referă la PNL, că ăla ar fi avantajat acum, pentru că ei au impresia că PSD-ul e slab în aceste momente. Klaus nu are suficienți parlamentari pentru a genera o criză care să ducă la alegeri anticipate, dar are suficienți pentru a porni dezbatere pe Constituție în care să bage inclusiv faza aia de la referendum, cu 300 de parlamentari. Dar nu o face pentru că, așa cum spuneam, e și un pic ticălos.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

0 thoughts on “Cum a obosit protestul

 1. Andrei

  Te intreb de curiozitate doar, ca tot ai pomenit in articol, ai mers sau mergi la un psiholog?

  Am observat ca la noi acest concept de a merge la psiholog inca este vazut ca ceva prostesc si inutil. Eu am inceput sa merg la un psiholog dupa ce la inceputul anului am facut colon iritabil pe sistem nervos si am avut mari probleme de sanatate cateva luni. M-a ajutat enorm ca mi-am gasit si-un psiholog bun, si acum mai merg doar o data pe luna, dar uitandu-ma inapoi, a meritat sa incearca aceasta varianta propusa de medic. Colegii de munca insa se uita ciudat la mine cand le mai pomenesc ca nu pot ajunge dupa munca la intalnirea X fiindca merg la psiholog, se vede pe fetelor lor cum judeca, chiar daca nu spun nimic.

  Romanul inca are impresia ca la psiholog merg doar cei nebuni, si ca nu au nevoie de asa ceva, ca ei n-au probleme. Insa stiu multe persoane pe care un psiholog bun cred ca i-ar ajuta enorm in 6 luni – 1 an.

  Reply
 2. Sorin Ionescu

  Eftimie a’ lui TNR si al Brasovului mucalit,
  Cre-ca te-a cam lovit resemnarea – ca nu mai e nimic de zis sau facut. Nici Windows 10 nu ne mai scoate din acest kkt, nu?
  Romanii zici e decat deja impartiti in doua cete: puturosii, care o ard pe emotiile altora, televizate, ca pe ale lor nu le mai recunosc; si aia care munceste si nu gandeste. Si ca orto-dontzia a dat gres si poate eram mai bine, ca neam, daca breasla romaneasca psiho-pshihiatrica-junghiana-CBTana si alte alea era la fel mare si plina de grasi si parveniti, ca breslelel de popi si avocati si doctori batrani. Ca asta a salvat Westul civilizat si nesalbatic: prost-testantismul si post-Fraieurderismul, cu junghi subsecvent sau fara, nu? Pa bune?!
  Eftimie-Eftimie, te simt ca esti si tu in ceata si te frustreaza. Si ai inceput sa te piss-cinizezi pe toti in jur, cu oarece discernamant emotional, nu rational: “si de ala zic de bine, ca-l simt ca e ticalos”.
  Pana una alta, ne-a cam luat dracu pe toti. Suntem in plin sezon de cutremure vrancene si cand credeam si simteam ca s-a linistit criza si s-a molesit piata revine aia cu coasa sa ne scoata ochii prin televizoare cu noi morti planificati dar care ne iau “prin surprindere”. Ca doar suntem emotivi si uitam repede.
  Nici dracu himself nu mai stie cum e treaba si ce va urma. Nici Putin nu stie daca e de bine sau de rau aranjamentul dambovitean. De unde dracu sa stie Piata, Strada, TeVeu si blogarii aia hipseri sau chiar si aia mai cu neuroni, ca tine, ce va urma?
  Solutii?! La ce probleme, cand nici dracu nu stie cand se termina decese? Pe cine sa tragi de urechi ca sunt oameni care “au scapat de focul din colectiv” doar ca sa moara cand revenise speranta? Curand nici Johannis nu va fi suficient pentru multimea flamanda de “responsabili”.
  Sau poate ca de la abdicarea lui Mihai ni se trage sau de la alti inaintasi. Sau poate ADNul e genetic praf de la Decebal si Burebista si nu poate fi upgradat.
  Pana una alta ratiunea si “gestionarea” incontinentei emotionale sunt cuvinte goale. Doliul inca nu s-a sfarsit si nu e momentul de luciditate mai multa decat permite situatia catastrofala, populatia panicata si catastrofa de pseudo-administratie.
  Haosul e total, insa in mijlocul lui poate se va naste samanata unei schimbari imprevizibile si neluata in calcul de niciun scenarist.
  Poate criza insasi va reseta tot mentalul colectiv si plin de rahat in care ne-am zbatut si ne-am complacut. Dupa ce ne face criza pe toti de kkt, cu toate emotiile si luciditatile noastre, poate o sa ne forteze sa o luam intr-o directie.
  Deja suntem sub nivelul marii si daca nu ne inghite pe toti pamantul poate ne scuipa si apare o insula sau un val sa ne duca la un mal, dupa ce se ridica ceata.
  Pana atunci o sa ne invartim in galeata instictiv, care cum stie si poate.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *