Nesupunerea civică trebuie făcută corect și complet

Sunt de acord cu ideea amicului Moise G. de a merge doar cu metroul la muncă în semn de protest față de mărirea accizei la combustibil, cu toate că asta ar aduce o mulțime de oameni care acum stau înghesuiți în trafic să fie înghesuiți în mașini. Cineva n-a mai fost cu metroul de multă vreme să vadă cam cât de plin e în ore de vârf. Totuși, ideea e bună dar ar trebui dusă până la capăt. Oamenii care chiar dau bani statului ar trebui să refuze să mai facă asemenea prostii.

Transport.

Că tot am început cu capitolul transport, o idee bună ar fi mersul fără bilet pe RATB. Oricum firma aia de datoare la stat de rupe, oricum trei sferturi din oameni merg gratis. Dacă ar merge toți n-ar mai comenta nimeni. Poți să te cerți cu controlorii, sau să le dai un fel de buletin fals (nu e greu de făcut și ăia nu verifică elementele de siguranță) sau să contești amenda în instanță când va veni, un avocat bun îți va spune cel puțin 5 metode prin care scapi fără probleme.

Mai departe, scoate-ți toți banii din bancă / cont, vorbește la contabilitate să-ți dea banii cash. Sau să ți-i livreze într-un cont din Cipru, să zicem. Această etapă este esențială pentru momentul în care nu mai plătești nicio taxă/impozit la stat. Gen, ăla pe locuință sau pe mașină. De fapt poți să-ți faci o firmă cu sediul acolo, să încasezi toți banii pe ea și să nu plătești nimic României.

Totodată, și pe tren poți merge gratis, e suficient să-ți falsifici o legitimație de student, nu sunt verificate chiar la sânge. Sau să ai la tine un palton pe care să-l ții într-un butoi de compost și pipi de pisică. Când vine controlorul pui paltonul pe tine și începi să puți, nu vei fi amendat.

Mâncare:

Țăranii români sunt niște „oameni” din neolitic, încă mai exploatează pământul ca atunci. Dar, adevărul e că cu vreo 2-3000 de mp de teren poți să-ți faci niște sere și să-ți asiguri legume pentru tot anul. Te costă ceva mecanizarea, nu chiar atât de mult pe cât ai crede și o duci ca un boier, nu vei mai plăti niciun ban statului cu impozite, tva, plm etc, ce-și iau ei din mâncare. Pune-ți și niște salcâmi pe margine, nu fi cretin ca Moromete și fanii lui, o să-ți folosească pentru mai târziu.

Și niște găini, să fie, veganismul e o boală mintală ce duce la alte probleme fizice pe viitor. Nu vrei să ajungi vegan.

Cazare:

Problema nu e casa, că astea de pe la țară sunt ieftine, ci întreținerea. Cât e iarnă o să vrei să fie cald, pregătește-ți un șopron și ia lemne din timp, de prin primăvară, și pune-le la uscat. Termopanele nu sunt chiar așa de scumpe și devin și mai ieftine atunci când ți le montezi singur. Îți trebuie câteva bucăți de lemn, niște spumă poliuretanică și apoi o mistrie să dai cu niște ciment pe de-asupra, să nu se vadă aia. Sau pui chirpici cu mâna, mult mai bine, să nu creadă cineva că ești bogat. Și încă ceva, poți găsi termopane second-hand, pe bune, de la clădiri care au fost renovate.

Lemnele pentru iarnă ia-le de la hoți, sunt mai multe avantaje aici. Primul că nu intră niciun leu la bugetul statului, al doilea, că ajuți la raderea pădurilor din jurul tău și astfel salcâmii ce ți-i crești prin curte devin mai prețioși.

Distracție:

Păi televizor n-ai nevoie, dacă ai nevoie de televizor ești prost și meriți să dai bani la stat. Poate niște internet, ia-ți ceva pe cartelă, să mai downloadezi niște muzică, cărți sau filme. Știi care-i faza mișto la țară? Puțină lumină pe stradă, poți să-ți pui în proiector în grajd și să te uiți la filme pe o bucată de pânză. Deși toate astea consumă curent, sigur pun ăia ceva acciză și pe curent. Cel mai fain e să citești, pe cât pozibil pe un Kindle vechi (de-ăla de-l ține o lună bateria) la lumina soarelui.

Poți considera grădinăritul un hobby sau gătitul cu ce legume și găini reușești să crești. Olăritul este un hobby de care te poți ocupa, ca să nu mai trebuiască să cumperi vreodată căni sau farfurii. Mai mult, în timp, dacă le ai cu lutul, vei putea să-ți faci niște cuptoare excelente din lut.

Atenție! Nu fumezi și nu bei decât ceea ce-ți cultivi tu. Orice achiziție de substanțe alterante oficial nu face decât să bage bani în bugetul statului.

Venituri:

Depinde dacă vrei sau nu să-ți păstrezi locul de muncă. Dacă o faci, automat firma va plăti la stat niște bani pentru tine. Principiul după care se ghidează statul român e următorul: „Bă, ce faci acolo? -Iaca, muncesc. -Foarte bine, dă-mi și mie niște bani. -Pentru ce? -Pentru că muncești la mine-n-țară, boule, ce comentezi”. Așa că varianta intermediară este cea cu o firmă în Cipru dar adevărata variantă corectă e să renunți complet la locul de muncă și să trăiești doar din ajutor social. Va fi o sumă modestă, câteva sute de lei, dar îți va da cash pentru diverse plăți ce nu pot fi evitate, cum ar fi curentul electric.

Asta până-ți iei niște panouri fotovoltaice care, apropo, nici ăstea nu-s foarte scumpe. Tot sistemul, poate da. Dar ideea de a nu mai da bani niciodată cuiva, mult mai valoroasă.

La final:

Ia-ți o armă de mare precizie, o pușcă de vântătoare. Cândva, într-o noapte, când luna va revărsa perle peste iazuri și acoperișurile caselor, când fascinați de magia beznei până și câinii vor simți cum li se zburlesc mustățile și vor lătra în șoaptă, o umbră va sări gardul la tine-n curte. Vei striga o dată „stăi că trag”, dar pesedistul nu se va opri. Apoi vei trage și-l vei omorî. Îngroapă-l adânc la rădăcina salcâmilor și stai liniștit. Nimeni n-o să vină să-l caute pe premier, că pentru asta trebuie polițai și procurori și judecători și niciunul dintre ăștia n-or să se agite dacă nu-și primesc salariile. Că dacă nu plătești tu taxe, nu plătesc eu taxe, nu poți să dai salarii și pensii la nesfârșit că nu-ți mai dă nimeni bani împrumut.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

6 thoughts on “Nesupunerea civică trebuie făcută corect și complet

 1. Cosmin

  Gluma, gluma. Dar nesupunerea civica organizata cum trebuie. Poate face minuni.
  Cel putin indienii au reusit.

  Reply
 2. florin

  Singurul lucru nasol în toată povestea asta e că n-o să mai dai bani pentru pilonul 2. Fondurile alea de pensii sunt private şi n-au nicio vină, săracele. Amicului MG n-o să-i placă deloc chestia asta. Dar … deh, la o aşa decizie radicală sunt şi victime colaterale. Nu poa’ să fie totul roz. Amicul MG va înțelege…

  Reply
 3. Pixulina

  Daca falsficici legitimatia de student si cumva te prinde, iti iei amenda penala pentru ceva fals in acte blabla, a patit-o o prietena.
  De asemenea, termpoanele vechi nu izoleaza termic la fel de bine ca cele noi 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *