Multum in parvo în morții mă-tii de român

În mahmureala ideologică națională este prezentă ideea că românii sunt foarte europeni și se trag foarte mult din romani, care au trecut la un moment dat cu imperiul până aici. În generală ni s-a făcut gavaj cu limba latină, exagerez, am făcut vreo doi ani câte o oră pe săptămână. Mi-au rămas câteva chestii în cap, una dintre ele fiind „multum in parvo” pe care mi-am adus-o aminte toată școala când auzeam profesorii aberând câte o oră încontinuu pe un subiect care nu interesa pe nimeni.

Azi am avut ocazia să-l ascult pe ministrul justiției, Tudorel Toader. Omul vorbește cam ca Nicolae Ceaușescu, dictatorul retardat împușcat în 1989. Și asta n-ar fi o problemă, dar omul vorbește mult și lipsit de susbtanță, de parcă ar fi făcut un pariu cu cineva cu că poate să rostească un număr enorm de cuvinte degeaba într-un interval de o oră. Am crezut că e bolnav, dup-aia mi-am adus aminte că îl avem în guvern și pe Petre Daea, un om care delirează constant.

Cineva mi-a zis că Europa înseamnă produsul civilizațiilor greacă și romană și, cel mai probabil, mi-a citat din Paler făcând asta. Nu-i bai, ambele civilizații care au făcut chestii pe-aici și ne-au lăsat moștenire idei și concepte aveau teoria asta cu vorbitul puțin. Atenienii îi admirau pe spartani pentru că spuneau mult în puține cuvinte, de-acolo vine și termenul laconic (regiunea cu Sparta se numea Laconia). Laconismul ăsta se învăța cu bâta, tinerii spartani erau puși să facă discursuri deștepte dar scurte și cine sărea calul era bătut metodic.

Dacă ne-am trage din civilizațiile astea am fi maxim trei milioane de oameni, pentru că restul ar fi omorâți în bătaie încă de mici. Nu doar politicienii suferă de logoree, e suficient să citiți Observator Cultural sau România Literară să vedeți oameni care nu se pot opri din scris nimic.

Și, ca orice prost de pe meleagurile astea, cred că schimbarea trebuie să vină din școală. Eu propun s-o desființăm de tot, am impresia că acolo învață toți berbecii ăștia să scrie mult și să vorbească mult ca să primească o notă mai mare.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

3 thoughts on “Multum in parvo în morții mă-tii de român

  1. Cristi

    Cam toate subiectele la care trebuie sa dai un răspuns ce implica mai mult de o fraza aveau număr minim de pagini la română.
    De fapt, și la facultate, lucrarea de licență are număr minim de pagini.
    Mai urmează mailuri cu număr minim de cuvinte.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *