Moromeții pierduți

Să fi fost Călinescu, să fi fost Manolescu sau Eugen Simion, chiar nu contează. Ce e important e că toți sunt, într-o mică sau mai mare măsură, în cea mai mare manipulare literară a secolului XX. Acești oameni au ascuns, cu bună știință, celelalte lucrări care fac referire la Moromeți, scoțând la iveală doar două volume de moromeți și susținând că doar acestea fac parte din canon.

În realitate, în perioada interbelică, s-a scris enorm despre Moromeți. 65% din romanele interbelice erau despre Moromeți, despre moromeții de munte, de cei dispăruți, de moromeții mistici din dealurile Orăștiei. Majoritatea moromeților români aveau aceleași caracteristici, începeau romanul relativ înstăriți și terminau săraci. O scriere apocrifă moromețiană ne spune povestea lui Robert Patrick Moromete, un prospector de aur în California, care a trebuit să-și vândă mina să-și plătească taxele și, în plus, copiii lui James și Frank Moromete au fugit cu vacile la Sacramento, să le vândă.

Un alt Moromete mai puțin cunoscut, cel puțin publicului român, datorită mai ales embargoului literar impus de Uniunea Scriitorilor, este Marcel Moromete, zis și mr. Marcel, un designer vestimentar din New York prieten cu Andy Warhol, care a sfârșit tot sărac, de la droguri.

În final, mi se pare nedrept ca romanul „Moromeții în alertă”, scris în 1962 de Mihail Sadoveanu, o carte monument, trei volume a câte 650 de pagini fiecare, care nu se mai găsește aproape pe nicăieri, să fie aproape necunoscut.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

One thought on “Moromeții pierduți

  1. CID

    Se duce dracului tara asta ! Auzi domnule sa nu mai stie nimeni de „Moromeții în alertă”,incredibil !!!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *