E mișto asta cu venitul global

Mi-a luat cam 10 minute să-mi calculez venitul global ăsta propus de PSD și cât aș avea de dat la stat. Nu mi se pare ceva grav sau un capăt de lume, mai puțin aia cu aglomerația la ghișee deși, din ce am observat, pe ghișeul.ro acum ai cam toate datoriile la stat ce trebuie plătite, deci n-ar fi nevoie nici măcar să mă duc până acolo.

Și chiar cred că ar fi mișto ca lumea să-și plătească impozitul pe venit din mână, să vadă anual sau semi-anual câți bani dau statului. Poate începe să-i doară, poate încep să simtă cum contează când dau în mână unui funcționar salariul iar ăla e plictisit.

Aș vrea, dacă se poate, să se bage asta și la asigurarea de sănătate, să o plătești din mână. Să vezi cum dai mii de lei anual, treci pe la spital o dată la 5 ani și când te duci de dezastru că „nu sunt bani”. Plus, discuțiile la bere cu comuniștii vor fi și mai interesante, „auzi coa, tu câți bani ai dat impozit anul ăsta de ai opinii despre cum să-i împărțim?”. Pentru că comuniștii sunt, în marea lor majoritate, șomeri sau într-un job echivalent cu șomajul.

Partea cu consultanții fiscali e doar așa, să mai angajăm niște plante cu care suntem înrudite. E ca aia cu certificatul ecologic la apartamente, nu folosește la nimic, doar plătești 300 de lei dacă vrei să vinzi ceva. Nu se poate opri avântul cu care se angajează oameni la stat dar, prin varianta asta de impozitare, se va putea construi o binemeritată ură față de acești oameni și poate o să auzim mai des expresia „pe banii mei, cucoană, ai face bine să nu fii nervoasă”.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

18 thoughts on “E mișto asta cu venitul global

 1. Luke

  Sa n-o dau prea mult in conspiratii dar cred ca asta cu consultantii fiscali ar fi mana cereasca pt toti absolventii de ISE si alte fabrici de diplome…

  Reply
 2. Gabi Miron

  Mai erau unii care ziceau că nu e bine să-și plătească oamenii singuri taxele la sănătate și pensie pentru că nu au educația financiară necesară pentru a-și gestiona banii. În alte cuvinte: dacă tot sunt proști, să-i lăsăm să moară și mai proști, nu cumva să-i lăsăm să învețe pe propria piele.

  Reply
  1. Mark 733

   Stai linistit ca nu se moare de grija educatiei financiare, le e frica ca nu se mai incaseaza banii…

   Reply
 3. donald cel mare

  Dar sunt unii care nu plătesc asigurari si vin de trei ori pe zi la spital cu ambulanta. Si nu avem un pachet minim de servicii, ca nu poti cu 10 lei pe luna la sănătate sa faci RMN uri ca ti se scoală.

  Reply
 4. animaloo

  eftimie tata, si tu? De unde plm a aparut prostia asta cu “sa plateasca sa vada”?
  1. nu stiu daca stii, dar toti oamenii primesc un fluturas. Pe care se vede clar cat primesti in mana si cat dai la stat.
  2. e aglomeratie la ghiseele de auto. si, stiu, soc si groaza, se cumpara mai putine masini decat se primesc salarii. Am deveni cea mai proasta tara din lume, cu oameni care stau o zi la coada sa plateasca taxe in loc sa munceasca.
  3. Cam care crezi ca ar fi procentul de oameni care chiar isi platesc taxele?

  Reply
  1. eftimie Post author

   1. Da, dar una e să vezi suma aia pe fluturaș, alta e să te duci tu fizic s-o dai din mână după ce tocmai ai câștigat-o
   2. Deschideți încă un ghișeu
   3. Acum colectarea de taxe și impozite este la 25%, cea mai mare colectare a fost pe la vreo 30% în 1999 și 2000.

   Reply
   1. Ion T.

    Din păcate din fluturaș vezi doar reținerea la sursă dar nu vezi ce plătește în plus angajatorul la stat.

   2. Pluto

    Bai, asta cu fluturasul e relativa.

    M-am plimbat pe la vreo 4 job-uri in ultimii ani de cand am terminat facultatea si nicaieri nu am vazut un fluturas cu salariu. Primul fluturas l-am vazut in poza aia a lui Godina.

    Si nu munceam la negru/gri. Doar ca negociam cu HR-ul ce salariu iau si pe data de x imi intrau banii pe card. Nici un fluturas ceva, nimic de semnat lunar.

  2. animaloo

   deci da. In loc sa se ocupe cineva specializat de treaba asta, sa descentralizezi total si sa piarda lumea cel putin o zi pe luna sa isi plateasca taxele?
   Sincer, dintre toate ideile proaste, asta cu “sa plateasca omu singur” este fix cea mai proasta idee. Sefa la ideile proaste.

   *am o facultate de profil in spate si niste ani de pfa si stiu cam cata munca e necesara la o plata. Presupun ca si tu esti tot pe liberala, deci iti platesti singur treburile

   Reply
   1. eftimie Post author

    Da, și e enervant, dar nu atât de enervant când văd pe alții din jurul meu care nu înțeleg ce guguloaie de bani dau la stat pentru mai nimic.

 5. Adrian

  Da, pe ghișeul.ro sunt toate, mai puțin contribuția la sănătate și la pensia de stat.
  Plus, chiar toată lumea primește fluturaș? Indoi-m-aș. Măcar să primească fișa fiscală, deși nici p-aia nu cred că o mai dă angajatorul din oficiu.
  Altfel, da. Sunt pentru. Să-și plătească toată lumea impozitul​ și contribuțiile din mână.

  Reply
 6. grig

  Superb, foarte misto mai ales o sa fie distractie cu aia carora nu o sa le ramana bani cand e vorba sa plateasca, ca “a fost oferta pe emag la plasme sau oricum nu ne ajungeam cu mancarea si ca haine pentru ala micu si plm mai e pana tre’ sa platesc taxele, si ce-o sa imi faca daca nu le platesc?”

  Reply
 7. GoguDeLaGaze

  Eftimie, cu tot respectul, nu cred ca ai înțeles ce trebuie sa plătești dacă nu ți se pare nimic grav. Ca s-o scurtez, ce plătești acum rămâne pe loc, iar la veniturile anuale cumulate (deci mai aduni odată ce ai câștigat, brut sau net – nu e clarificat) din care scazi 36.000 lei și la valoarea rămasă mai dai 10% lui Dragnea. Pentru mine, de ex, asta înseamnă vreo x000eur în minus, anual (unde 5<x<9).

  Reply
  1. eftimie Post author

   Plătitorii de venituri din salarii şi asimilate salariilor au obligația de a determina lunar venitul net lunar pentru fiecare beneficiar de venit, prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii în România sau în conformitate cu instrumentele juridice internaţionale la care România este parte, precum şi, după caz, a contribuţiei individuale la bugetul de stat datorată potrivit legii

   Eu din asta înțeleg că doar contribuțiile sociale (CAS, CASS) mai rămân la angajator, nu și impozitul pe venit, care devine treaba ta.

   Reply
   1. Aurora

    Care conturi la amaratii cu salariu minim lipsesc cu desavarsire, plus ca poprirea se face doar pri existenta unei hotarari definitive data de instanta. In final tot cei cu venituri mari vor plati mai mult!

 8. Claudiu

  Romanii asteapta ambulantele cu toporul , va dati seama cum o sa fie primiti perceptorii ? Adica consultantii fiscali.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *