Micii, așa cum îi știm noi, vor dispărea în curând

Primele semne au apărut când cu vocile care spun că „în țara Retardia, micii se mănâncă cu anason și ardei iute, nu ca aici, la țăranii de români, cu muștar”. Pentru că micii sunt o mâncare populară, pentru proletariat, iar unii din colegii noștri de nație vor să lase impresia că au coborât din copac direct în costum și nu servesc mâncare pentru pauperi decât dacă e gourmet.

Treaba asta s-a făcut cu burgerii, pe vremuri erau doar o chiftea între două felii de pâine, ceva de ciugulit rapid în pauza de muncă de la docuri. Genul ăla de burger se mai găsește doar pe la Mec, cu o foaie de brânză pe el și niște castraveți, ceva basic. În restul locantelor, burgerii sunt o masă în sine, creată special pentru crocodili. Sunt atât de mari că trebuie să-ți disloci maxilarul dacă vrei să mănânci din ei, cam ca pitonul sau vreun șarpe similar care face asta. Burgerul se mănâncă acum cu cuțitul și furculița și conține mai multe igrediente decâți locuitori are Mizilul.

Chestia asta începe să se întâple treptat și cu micii, deja poți să mergi într-un local făcut dintr-un vechi conac boieresc, să stai în jilțuri recondiționate și să ceri un carton de mici cu sos lorette pe care să-l despici cu cuțitul de pește dacă se poate. Și nu îl halești așa, ca animalul, prima dată te așezi la masă și servești un aperitiv, ceva, niște amous-bouche. Chelnerul, un tatutato-sexual, te va întreba mai întâi dacă vrei să-ți învârtă la patefon vreo trei minute, să poți asculta niște Jean Moscopol până se fac. Apoi va lua o secure din perete și va duce să spargă lemne în fața ta, să pregătească grătarul și jarul, peste care va arunca mai întâi niște ierburi aromatice, să te simți ca la SPA când începe să afume.

Micii vor fi doar un detaliu din platoul indundat cu rucola, capere, jumătate de avocado, o brânză putrezită lejer și un coniac. Odată mâncarea terminată, un maître d’hôtel va veni cu un diapazon, să poți râgâi executând un la bemol perfect.

Să nu ziceți că nu v-am spus.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

11 thoughts on “Micii, așa cum îi știm noi, vor dispărea în curând

 1. Dorin Ciobica

  Prefer mămăliga cu brânză în sos béarnaise, sau slănina cu homar şi herbes de Provence.

  Reply
 2. Z3Ro

  Inca vreo 2 luni si-mi infund mecla cu niste mici de la Rapid, daca mai exista 🙂

  Reply
  1. eftimie Post author

   Păi nu discutarăm fraților că unii dintre noi sunt mai proletari, așa? De unde naiba să știu cum se scrie amusbușbe?

   Reply
 3. Lucian

  suav, sublim, simandicos….pentru majoritatea compatriotilor care cauta ceva autentic “gourmet”, insa aceste “mici” chestii pot fi cu siguranta delicioase preparate obligatoriu dupa o reteta home made….clar, autentic romaneasca:)
  PS: detin reteta!:)

  Reply
 4. adhan

  Pai da,c-asa estem noi ,mai cu zmac !…Dam cu mustar peste tot !…Ia trage-ti voi o fugutza pana in Mexic , in Cozumel ,si cautati acolo restaurantul “La Dracula” – il stie toti taximetristii , nene !- ,sa va dea nea Stefan/Pista,de loc de prin partile Brasovului,neamule, niste ceafa si mici la gratar neaos romanesti, grataritzi in fata voastra ,niste salata de vinete si-o ciorba de burta ,de nici acasa nu mananci peste tot asa ceva …totul drapat cu niste tarie -e drept localnica ,dar suficient de indrazneaza sa te faca sa cugetzi mai multishor dup-aia .. …Si daca mai reusiti sa va ridicati oblii de la masa ,spuneti-i lui Pista ca platesc eu ..:D ; Si merita sa trecetzi pe-acolo si numai asa de-a dragu’ ,nu pentru ca e singurul loc unde poti manca – cu adevarat -romaneste in toata emisfera aia ,adica mult si bine pe bani – cu adevarat -putini , dar si asa de-a dracu’ numa’ ca sa-i aratatzi degetul mijlociu unui fost recent intai ministru ,care aflat primprejur ,desi invitat a refuzat sa-i calce pragul … Cine stie ,oare nu era “rezon” ?….Sau poate nu aveau …d-ala …cum ii zice,bre …amushbusbe,d-ala ? Nota 1. Fiecare fumeaza ce are ! Nota 2. Diapazon n-are ! Va descurcati pe propriile ritmuri !…

  Reply
  1. eftimie Post author

   Sunt convins că informația ta este corectă, dar eu vorbesc de un diapazon special pentru mici, nu să vină oricine cu diapazonul lui de-acasă.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *