Mereu conectat

Una din șmecheriile cu care se laudă Windows 10 e că vei putea fi mereu conectat, indiferent ce dispozitiv folosești. Notificările de pe telefon vor veni pe desktop și invers. Ce lume minunată! De exemplu, în cazul Skype, ești mereu conectat. Mi-am pornit calculatorul, a pornit și Skype. Dar măcar am putut să intru în star-up și să-l scot de acolo pentru că nu vreau să fiu conectat non-stop pe Skype. Pe Win 8 nu puteam scoate Facebook-ul, efectiv aplicația nu se putea închide. Primeai notificări non-stop.

Dar pe Windows e încă bine, poți umbla sub capotă pe ici pe colo și scoate prostiile astea. Pe Android, de exemplu, Messengerul de Facebook nu poate fi închis. Poți să-i dai ce vrei tu, vei apărea pe undeva online ca să poată amicii tăi să-ți trimită frumoase link-uri de pe BoredPanda sau alt site de click și pierdut vremea.

facebook

E o boală recentă asta cu notificări permanente, toată lumea vrea să fie conectată. La ce? Nu ai vrea să stai din când în când la caculator să-ți vezi de ale tale? Să scrii o carte, să joci un joc, să-ți faci lucrarea de licență? Dacă nu scoți routerul din priză, slabe șanse, că toți vor să fie mereu conectați, mereu notificați.

Și marea șmecherie e că nimic nu se întâmplă, niciodată. Nimic atât de important cât să fii notificat de calculator. Că se strică vremea poți vedea uitându-te pe geam, dacă e vreo revoluție pe stradă, la fel. Nu există e-mailuri urgente, alea sunt o invenție a birocraților ăia incompetenți din zona privată, „middle managmentul”, „project managerii” ca să pară că fac ceva important. Nu fac, n-au făcut niciodată. Așa recunoști viezurele de corporație incompetent: trimite mailuri urgente și face ședințe.

Pentru lucrurile cu adevărat importante există telefonul. „Hei, mi-a născut amanta, dau de băut”, „Hei, vezi că s-a schimbat deadline-ul, trebuie să terminăm până joi seara”, „Hei, ia și niște roșii de pe drum când vii acasă”. Și gata.

Ni s-a băgat pe gât că trebuie să fim mereu la curent cu evenimente neimportante. Și toată lumea sărbătorește asta cu veselie imbecilă. E proverbul ăla vechi: când o maimuță nu are ce face, se scarpină în fund până face o bubă. O ducem extrem de bine ca planetă dacă vrem să fim mereu notificați de toate prostiile.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

0 thoughts on “Mereu conectat

  1. Sabotor

   pagina web de mobil a faszbookului e muuuult mai buna decat aplicatia de android.

   Reply
 1. Fratele Andryusha

  Windows 11 va permite să-ți deactivezi contul de Facebook, dar mai sunt ani buni până acolo.

  Reply
 2. razvan

  Există facebook lite — mai puține resurse consumate, are și messenger :). Pe ăla îl folosesc, dar mai am nevoie uneori de video calling așa că-mi instalez messenger-ul și după ce termin îl dezinstalez 😀

  Reply
 3. Béranger

  Tembeluțuuuu’…

  1. Uaminii normali la cap n-au nevoie de app FB pe ordinator. Pă compuțer, FB se poate vedea în brauzăr (știi ce e ăla brauzăr?), deci NU ești mereu conectat, bre ăla. App îți pui pă tembelofon, na.

  2. Pe Win10 al meu de ce nu sunt mereu conectat pe Skype? Aaa, văd că nici nu e instalat! Cool. (Hint: n-ai nevoie de app ModernUI de Skype, iar aia „clasică” se poate cfg să nu se conecteze automat.)

  3. Androidul și Messengerul FB. Păi de vină e Țucărberg, bre, nici Google și nici MSFT! (Hint: FB e altfel pe Windows Phone, dar unora li se pare mai mișto. Besides, în Windows Phone — oroare! — ai un control mai bun asupra apps care pot rula în fundal, care pot primi notificări, care pot actualiza widgets, pardon, țigle de-alea. Și-așa am zis că cei cărora Win10 le place mult, dar Windows Phone le pute, sunt liberi să-mi acceseze schimbătorul de viteze. Mă sforțez din răsputeri să NU dau cu Androidul ăsta de pereți, deși săracul merge OK.)

  4. Mai bine vezi că în Win10 serviciul de WinUpdate merge by default ca un P2P, adică dai updates la tot cartierul. Guglează sau caută singur în setările pt. avansați cum să nu fii mereu conectat la vecinii care n-au chef de Windows Updates, dar scula ta se chinuie să le bage pe gât mirobolantele petice ale lui Satya Nadella.

  Reply
 4. JP

  Aveam sperante mari ca odata cu Windows 10 calitatea aplicatiilor din Store va creste. Din pacate nu prea e cazul, de multe ori aplicatiile fiind mai varza decat versiunile web de la Microsoft.

  Iar pe partea de aplicatii desktop Skype ‘rivalizeaza’ cu Facebookul la cat de slab e implementat. Poate in Windows 11…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *