Eu l-aș medalia pe paznicul ăla care a vopsit o clădire istorică

Toată istoria măreață a Bucureștiului poate fi întinsă pe o foaie A4 și, totuși, orașul este infestat de mii de monumente istorice. Orice ruină care nu a căzut la cutremur sau n-a fost dărâmată de vreun hrăpăreț imobiliar, țac-pac, monument istoric. Niște ruine pline de jeg de care nu are grijă nimeni și care nu vor fi reparate niciodată pentru că afaceriștii care le-au luat pe nimic n-au bani de renovări, pe de o parte, iar pe de altă parte să încerci să faci așa ceva e sinucidere curată, te omoară vreo câteva instituții de putori de stat și-ți mai cer și șpagă.

Pe principiul e moartă scroafa în context și acum stă și cu curul în ușă, mii de clădiri vechi din București stau aproape dărâmate, cu geamurile murdare, țigla spart și pereții plini de afișe cu Fuego sau Bănică junior, de parcă sunt niște tomberoane de beton. Nimeni nu e în stare să le renoveze, să dea cu o vopsea pe ele să nu mai arate ca niște scârnăvii de piatră.

Foto: Irina Zamfirescu / Hotnews.ro

Și-n acest moment intră în schemă un paznic care păzea o curte lăngă „monumentul istoric” Casino Victoria, un cub maro și jegos de pe Calea Victoriei. Omul avea de vopsit un gard de lângă, dar i-a mai rămas niște vopsea și a dat un pic și pe clădire, să fie bine să nu fie rău, Doamne-Ajută. Imediat au sărit hipioții impotenți de capitală, specia aia de gândaci cu mustăți răsucite și urâte necordite bretonate fără țâțe dar cu cur plat și lat, care au început să țipe că ăla a distrus un monument istoric.

Bine mă, aia stă de un sfert de secol acolo și nu face decât să fie încă un neg pe obrazul și-așa murdar al capitalei Țiganiei. Nu e clar că locuitorii sunt prea impotenți să rezolve problema? Hai, modificați naibii legislația, niciun oraș nu are voie să aibă mai mult de 100 de monumente istorice, că nu o să mai încăpem de ruine în câțiva ani. S-adune toți ratații ăștia care protejează „istoria” într-o sală mare, să decidă ce păstrăm și ce nu și, pentru restul, buldozere, tati!

A, și la final să dărâmăm coiul ăla tras în țeapă al lui Ghilduș și în locul lui să punem o statuie pentru paznicul ăsta care A FĂCUT CEVA în țara asta.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

10 thoughts on “Eu l-aș medalia pe paznicul ăla care a vopsit o clădire istorică

 1. iluvatar

  E ok bro, daca se duce dracu vopseaua data de paznic poti sa o racai tu cu edge-u ala.

  Reply
  1. eftimie Post author

   Cred că urci acolo de la trei cărți în sus, uită-te și matale printre autori.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *