Masoneria explicată copiilor

Când a fost înfiinţată, undeva prin mileniul trecut, masoneria avea un scop clar, era un fel de club pentru cei care ştiau meseria de zidar plus câteva derivate. Oamenii ăia se întâlneau, stabileau chestii, reguli pentru meserie. Când ieşeau în târg se recunoşteau unul pe altul, îşi făceau cu ochiul, de-astea. “Îl ştiu pe Fracois, e de la noi, de la masonerie”.

În acest sens şi oamenii de la clubul de aeromodelism sunt un fel de masoni. Au salutul lor secret, insignele lor şi preocupări obscure pentru oamenii de rând. Eu cu ai mei de la clubul de tango suntem un fel de societate secretă: ne întâlnim în acelaşi loc, facem nişte ritualuri şi, dacă ne vedem prin oraş avem priviri complice.

Există însă, pe lângă toţi aceşti oameni, şi oameni care nu au nici un hobby, nu se pricep la nimic, nu ştiu nici o meserie şi nu au nici o pasiune. Pentru aceşti oameni s-a inventat masoneria clasică, cea din zilele noastre: neştiind să facă nimic şi neavând nici o pasiune au început să-şi inventeze obiective de tip salvarea ţării şi planul suprem. Masonul român tipic, arhetipul, este Cristescu de la Rapid: un fel de chelner care, mai mult ca sigur, era execrabil şi în meseria asta.

Masonul Cristescu

De aceea, când vezi listele cu masonii români, vei obseva, de fiecare dată, că oamenii de acolo sunt nişte mediocri în meseria lor, dar prea mândri ca să-şi dea seama de asta. Avem mai multe loji masonice în România decât lopeţi de deszăpezire, ceea ce, într-un fel, e logic.

De ce să fii bun într-o meserie când poţi să pari interesant fiind, pur şi simplu, mason misterios cu trotuarul plin de zăpadă şi pete de ciorbă sub patrafirul lojei?

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

0 thoughts on “Masoneria explicată copiilor

 1. Roxana

  Probabil că tocmai din cauza asta oamenii consideră că masonii plănuiesc tot răul din lume: nu se poate ca oameni în niște poziții cât de cât și care învârt niște bani să fie incompetenți! Sigur competența lor e absorbită în scopuri necunoscute, deci malefice, pentru că altfel s-ar lăuda cu reușitele.

  Reply
  1. Nautilus

   Ăsta e motivul secret din spatele atracţiei tuturor golanilor de cartier pentru societăţi şi asociaţii secrete, începând cu masonii şi terminând cu Bilderbergii: au senzaţia că ţi se lungeşte pula cu 5 cm la fiecare grad pe care îl dobândeşti, sau că atunci când îţi dă cineva un pumn, suni la un număr secret şi apare o ceată de masoni cu kalaşnikoave să-l împuşte.

   Golanii intelectuali pe de altă parte fac MBA 😛

   Reply
 2. Alex

  Wow, de când spun asta. Numai rataţi pe la noi care-o ard “masonic”! :))
  Vezi c-ai mâncat un “n” din numele lui François. 😛

  Reply
 3. Mda

  ziceau unii ca cel mai mare secret al masonilor este ca nu e nimic secret. subiect de discutie, de-un articol ca asta, atunci cand omu’ se plictiseste…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *