Lucruri sacre

Azi dimineață am fost la matinalul RRC să discut un pic acolo despre limitele libertății de expresie. Au intervenit telefonic Cătălin Tolontan și liderul comunității musulmane din România, Ali Baba Simbad.

Tolontan, cum mi-a mai povestit și cu alte ocazii, a zis că s-a distrat la glumele făcute de TNR pe seama lui. În fine, cât se poate distra Tolo. Șeful musulmanilor, Abdul, a continuat să zică că e nemulțumit de atitudinea lui Radu Banciu pe care o consideră o provocare, a încercat să spună cuvântul „căcat” la Radio România Cultural și a zis că sunt niște lucruri sacre de care nu trebuie să râzi, pentru că Allah nu e ok cu asta.

Și-atunci l-am întrebat dacă Allah ne-a făcut după chipul și asemănarea lui, de ce n-ar avea și un pic de autoironie? În lumea creștină s-a discutat câteva sute de ani dacă Iisus a râs sau nu vreodată, erudiții creștini cu sfincterele încordate fiind convinși că fiul lui Dumnezeu se lua atât de mult în serios pe cât ei. Până la urmă și-au dat seama că nimic din natura umană al lui Iisus nu l-ar fi oprit să râdă, eventual să spună și niște bancuri cu „un evreu, un arab și un roman intră într-un bar…”.

Amr repetat întrebarea pentru domnul Mehmet Kebab, dar acesta nu a părut să o priceapă. Cumva, Dumnezeul lui personal, nu are simțul umorului și-atunci de unde autoironie, constituentă vitală în sportul ăsta? N-am primit răspuns.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

0 thoughts on “Lucruri sacre

  1. DanC

    Da, asa cum ei au libertatea sa spuna ca X sau Y e sacru pt ei, exact asa si oricine altcineva are dreptul sa spuna ca-l doare-n spit de sacrul lor. Si asa trebuia sa faca si CNA-ul. L-au amendat degeaba pe Banciu. Mai ales ca avea dreptate. Pentru ca o religie care te indeamna sa omori urlind nu-‘s ce timpenie cu Alah, nu e religie evoluata.
    CNA-ul la cit sint de boi, i-ar fi amendat si pe Mihai Viteazul si Stefan Cel Mare, cum bre e posibil sa-i numesti pe turci “pagini”, nu e frumos! 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *