Logica discursurilor școlare

Cel mai odios lucru la fiecare început de an școlar îl reprezintă discursurile. Nu popa, nu politrucii, nu florile și statul în soare, discursurile.

Motivul pentru care ăștia fac discursuri, e că au o audiență captivă. Sunt foarte rari oamenii în stare să țină un discurs, îi numeri pe degete. Pe vremuri un Băsescu era interesant de ascultat. Sau un Crin Antonescu, înainte să adoarmă. Ar mai fi vreo câțiva. Pe CTP s-ar opri lumea să-l asculte. Poate pe Pleșu. Dar pe directorul de la școala generală nr. 25, niciodată. Sau pe Iohannis. Oamenii ăștia își plictisec și prietenii când vorbesc, de-aia nu au prieteni, ci complici, după cum ne spune DNA prin comunicate. De-aia au neveste urâte sau de-alea cumpărate la 16 ani direct de pe băncile școlii. Nimeni nu vrea să audă ce părere are Boureanu despre nimic, nici măcar chelnerii.

De-aia Pandele de la Voluntari se suie pe mese să vorbească. Nimeni, niciodată, n-ar sta să asculte ce are Pandele de vorbit, dacă nu e vorba de ceva matrapazlâcuri din care iese ceva. Cred că doar Firea mai face asta, dar și ea, după vreo 5 minute începe să dea muzica populară mai tare în casă și se preface că are de curățat bibelourile de praf. Sau se duce să candideze la primărie.

Ăștia, directorii, politrucii, discursanții, se cred interesanți. Se cred somități în capul lor, și de-aia se-apucă să țină discursuri. Își închipuie că lumea de-acolo a venit să-i audă pe ei. Sunt importanți. Nu contează că sunt handicapați comunicațional și nu pot spune nimic interesant. Nu, în mintea lor, sunt cineva, vorbesc poporului. Le-a rămas ideea de la tovarășul Nicolae Ceaușescu, care vorbea în fața a mii de oameni adunați cu forța. Și ei ar vrea să fie un pic de tovarășul Ceaușescu, să le dea copiii flori.

Dacă vreți să vedeți cât valorează un discurs de-ăsta, e suficient să vă puneți întrebarea: ați da doi lei să-l auziți pe Pandele din Voluntari vorbind? Nu? Ei bine, atunci atâta face sau nu face. Discursul lui nu valorează nici doi lei.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

13 thoughts on “Logica discursurilor școlare

 1. Nautilus

  Directorii, politrucii, discursanții se cred interesanți fiindcă au putere. E suficient să tragă un pârţ un directoraş de şcoală de cartier, şi publicul o să înceapă să ţipe că miroase a trandafiri. Şi că, dacă ţie îţi miroase a altceva, eşti prost, cretin, ţigan, etnobotanist, analfabet funcţional, ţăran, automobilist, drogangiu. Şi, bineînţeles, homosexual. Nu că ar avea vreo logică, dar din 2011 încoace, de când a schimbat Putin macazul, orice dispută de idei se încheie cu faptul că unul sau amândoi sunt homosexuali.

  Reply
 2. Claudiu

  Am fost si eu ieri :)). Mai rau ca la biserica….acolo macar lumea se face ca asculta…

  Reply
 3. Emil Calinescu

  Te contrazic. Existau niste baroni, niste Dumnezei ai localitatilor, care erau priviti cu respect. Daca venea Sechelariu sa cuvanteze parintii veneau nu ca sa il asculte, ci ca sa intre in vorba cu el ulterior. Copiii se pozau cu el (inainte sa vina moda selfeurilor). Deci, cumva, oamenii astia atrag. Nu Boureanu sau Pandele, dar Sechelariu sau Mazare atrageau.

  Reply
 4. mIKE

  Cred ca intrebarea mai corecta ar fi: Nu cati bani as da, ci pentru cati bani as sta sa ascult discursurile lor, daca nu m-ar obliga.

  Reply
 5. Secspir

  Tocmai din primele fraze emani un aer pedelisto-anrp-ist.
  Toata lumea stie de bllogarii platiti de saxobeat-udrea pt. campanie&sprijin&articole pro!
  Adica basinosu’ era interesant?Si crinut-zis-part,la fel?Oauuuu!
  Partea proasta pt. tine e ca se-apropie funia de par!Partea buna pt. Romania este ca scapam de cozile de topor platite!
  Un coment despre emisiunea lui Patraru:tu esti sigur ca supravietuiesti 3 zile de prasila,in iulie,la 35 grade??Pe 50 lei/ziua?
  Io n-as prea crede,ca te ia ca pe Ekong,si te duce direct la morga!!!
  Bai,harnicule care n-ai produs un surub toata viata ta,sa mananci kakat e usor,sa aduci plus-valoare la PIB. e ceva mai greu.E cu transpiratii si alea-alea!

  Reply
  1. eftimie Post author

   1. Da, Udrea mi-a dat 200 de dolari pentru textul ăsta.
   2. Da bășinosu era interesant, prostule, de-aia a ajuns președinte.
   3. Da, pulică beată, eu am muncit și la câmp pe soare, știu cum e. De-aia tu nu știi și ai impresii.
   4. Pizdel, nu doar că am produs mai mult decât un șurub. Când aveam 16 ani am produs mii de piese, că trebuia să câștig și eu un ban, nu mă întreținea mă-ta ca pe tine din ajutorul social de la primăriei și banii pe care-i lua pentru că sugea pula primarului PSD. Mă-ta a fost o egoistă, asta voiam să spun.

   Reply
 6. cevengur

  „Motivul pentru care ăștia fac discursuri, e că au o audiență captivă.” – ghicește unde ai virgulă între subiect și predicat. Bulă, învață limba română. Am o întreagă colecție de print-screen-uri care să-ți arate cât de agramat ești. Spor la învățătură.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *