Logan: Wolverine și „Professor X” mor, dar ce frumos o fac

Ar fi foarte fain să-i iau un pic de guler pe toți amețiții ăia care au lăudat X-Men Apocalipse, filmul ăla cu mutantul de cauciuc și feminism imbecil și să-i întreb „acum, că ați văzut Logan, vă dați seama cât de proști ați fost și încă sunteți?”

Logan are un vibe de film din anii ’80, când bărbații erau bărbați, femeile erau personaje puternice nu doar niște pițipoance umflate ca să pară puternice iar omorul era omor. E un film atât de cinstit încât după ce-l vei vedea o să observi imediat cum celelalte filme cu super-eroi (poate cu excepția trilogiei Batman) sunt ca niște pizza de-aia decongelată și făcută la microunde. Rețetă standard fără suflet. Logan în schimb are suflet, pare a film real, făcut de oameni reali nu de un comitet de marketing.

Profesorul X e bătrân și semi-senil, are mini-comoții cerebrale ceea ce pentru un mutant ca el înseamnă că oamenii din jurul lui cam mor, inclusiv mutanții. Wolverine e și el bătrân și nu se mai însănătoșește ca pe vremuri, are și un fel de atroză în ghearele de adamantium. Cei doi stau undeva în nordul Mexicului, aproape de granița cu SUA, și încearcă să adune bani pentru o barcă să se care de-acolo. Se ceartă continuu între ei înjurând ca birjarii, se mai ceartă și cu Caliban, un alt mutant care a ajuns cumva să-și ispășească bătrânețile cu ei.

Viața lor nenorocită e disturbată de un bad-guy clasic, tot din anii ’80, cu un nivel de retardare mintală ce rivalizează cu cel al lui Tony Stark, care caută o fată cu puteri similare cu ale lui Logan. Acțiune, bătaie, omor, imagini mișto, un viitor făcut decent, cu acele mici detalii în fundal care-ți arată cam cum s-a schimbat lumea, dar fără să ți le bage pe gât. Ai zice că e deprimant având în vedere spoilerul din titlu, dar nu e, iar drumul până la moartea lui Wolverine este frumos ca o baladă rock de pe vremurile când se făceau balade rock.

Două chestii ar mai fi de spus. Prima că deja n-au înțeles nimic studiorile și au impresia că succesul filmului este dat de acel „R rating” când, de fapt, e vorba de poveste, care e emoționantă și bine spusă, fără prostii lăsate în aer sau puse doar să fie. A doua ar fi că trebuie să fie destul de trist pe la DC și Warner Bros, care până acum erau doar în urma Marvel dar, după filmul ăsta, au ajuns cumva pe locul trei, în urma Fox, care a dat deja două tunuri, Deadpool anul trecut și Logan anul ăsta.

Plus, ciocolata de pe ciocolată, filmul nu e 3D.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

4 thoughts on “Logan: Wolverine și „Professor X” mor, dar ce frumos o fac

 1. krossfire

  Cred ca profu’ avea epilepsie, in rest…

  De asemenea ,trebuie sa-l apreciezi pe actorul care-l joaca pe tipul cel rau. L-am botezat Tom “Hardly” (get it? hă, hă, hă) pentru că se chinuie două ore și ceva să-l imite pe Tom Hardy.

  Reply
 2. Sebastian Radu

  Genial filmul. Da, regia este de-a dreptul copleșitoare și o dovadă că poți face artă cinematografică și într-un film de genul “Sci-Fi, Action, Drama”. Am râs, am plâns, am strâns tare din b*ci la scenele pline de suspans.

  Mai are rost să zic că acum revăd toată seria?

  Reply
 3. Mahorcu

  Ok Eftimie, esti elitist, n-ai gusturi mainstream, esti mai presus de turma.
  Dar nici macar “piticigratis” n-a facut spoiler din titlu, cand a scris dupa “batman vs. superman”.
  Chestia asta e la nivelul unui copil care are ciuda pe ceilalti ca nu-l primesc sa joace fotbal cu ei, si ca urmare cand le prinde mingea le-o inteapa cu sarma.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *