Justice League este exact ce trebuie să fie

Justice League este primul film cu super-eroi din ultimii doi ani în care n-am ieșit nervos din sală. Mă așteptam să fie prost, mai ales citind review-urile furioase, și, când colo, e chiar un film decent.

Adică, serios, premisa din Captain America: Civil War e fundamental cretină, Age of Ultron e slab, Guardians of The Galaxy 2 are momente de plictiseală teribile, Dr. Strange e un film de ProTv, Batman v Superman e trist, Suicide Squad e un haos iar Spiderman Homecoming este unul din cele mai proaste filme pe care le-am văzut vreodată.

Justice League e un film care ar fi putut fi vreo câteva episoade legate dintr-un serial de desene animate. Începe prost, cu o scenă cu Superman filmat cu telefonul, care arată foarte buhăit la față, de parcă ar fi fost la băut toată noaptea și acum s-a trezit mahmur. Se și comportă ca atare. Abia dup-aia mi-am adus aminte că i-au scos actorului mustața prin CGI și se vede! Dar cel mai CGI personaj nu mi s-a părut nici măcar Steppenwolf (răul din film) ci Ben Afleck, care și-a tras atâtea injecții în față încât arată de plastic, cam ca femeile din reclamele la creme de față, mutanții aceia ciudați care, conform publicitarilor, ar trebui să inspire lumea. Batman în schimb e ok, e chiar normal să aibă arme și să tragă cu ele având în vedere cu cine se confruntă și cine sunt colegii lui.

De Flash nu mi-a păsat niciodată, e un serial pe Netflix cu el și nici măcar n-am încercat să urmăresc un episod cap-coadă, mi se pare extrem de plicticos. Dar Flash-ul ăsta de aici e amuzant, e uman, e interesant. E un băiat bine inteționat cu puteri paranormale, lipsit de experiență și un pic nevrotic, dar nu atât de mult cât să enerveze.

Wonder Woman este, în continuare, o capcană pentru feministe, cea mai proastă specie de om de pe planetă. Țineți minte cât a fost lăudat filmul ăla? Și cât de lăudată e acum fata asta? Ei bine, în filmul ăla, pentru că vorbește foarte mult, începe să te doară urechea când auzi cât de greu pronunță cuvintele în engleză, aici vorbește mai puțin și asta e în avantajul ei. Cât despre capcană, ei bine, v-o spun, amazoanele nu sunt altceva decât dovada că o societate formată doar din femei va rămâne mereu înapoiată. Suntem în secolul XXI și ălea tot cu arcul și săgeata, cai și săbii se bat și nici măcar n-au sculele mișto de care beneficiază Diana Prince, scutul, apărătorile alea de mâini, lasso-ul.

Cyborg e negru și este, pentru prima oară în ultimii 10 ani când văd și eu un negru care e acolo să fie personaj, nu că trebuie să avem un negru în film. Omul are treburi de făcut, încearcă să controleze mașina în care s-a transformat, nu e „the black guy”. Aquaman este foarte golan, bătăuș, pus pe fapte mari, curajos, tupeist, pare să se țină foarte bine pe picioarele lui și nu mi-a lăsat impresia că a fost dus acolo doar ca să fie.

A, și n-am văzut niciun chinez sau vreun oraș chinezesc sau orice formă de felație făcută Partidului Comunist Chinez, lucru ce se întâmplă constant în ultimele filme de genul ăsta, că trebuie să vindem bilete și la ăia, să recuperăm ceva din banii pe care i-am dat pentru toate produsele pe care le ciordesc ei și le fac în masă.

Povestea e una simplă și, foarte important, fidelă genului de narațiune din benzi desenate de-alea vechi, fără oameni din guvern, fără discuții la ONU, fără birocrație și procedureală (cum au fost momentele alea dureros de penibile din Civil War). E pac pac, bum bum, două trei glumițe, iar pac pac și bum bum. Este un film de duminică seara, cum ar trebui să fie filmele de genul ăsta, nu bășini elitiste de-alea în care trebuie să ne prefacem că lucrurile astea au impact în societate și au loc într-o lume normală. Trezirea, copii, nu ai cum să abordezi altfel un astfel de film în condițiile în care ai un om care zboară prin aer, unul care e jumătate curent electric, un robot, o prințesă amazoniană, un triton (da, faină traducerea) și un psihopat care umblă mascat pe acoperișuri.

Am observat că este criticat cumplit de critica de specialitate, ceea ce mă distrează teribil. Un furios scrisese chiar că e „A crime against cinema”. Bahahahhaha, este un film cu oameni zburători, ce voiai să fie, Nașul? Ajung să cred în legendele alea cu „i-a plătit Marvel să scrie de bine”. Dar n-are cum să fie asta, cred că e 50% PR Marvel și 50% prostie. Cam ca părerile lui Roger Egbert despre filme, care erau, cam jumătate, un șut în perete. Singura diferență între el și ăștia de acum e că ăla n-o făcea cu intenție, ăștia de acum sunt chitiți să urască filmele care nu-s Marvel, cel mai mare creator de McFilme din lume.

Merită văzut exact așa, în weekend, te duci, te uiți, te distrezi, mai bei o bere cu prietenii și-l discuți lejer, dormi liniștit seara. Este distractiv, un cuvânt foarte rar folosit în ultima vreme în materie de filme.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

4 thoughts on “Justice League este exact ce trebuie să fie

 1. krossfire

  Imediat ce rezolv cu deplasarea, il vad pe undeva, tocmai datorita recenziilor negative.

  Wonder Woman a fost un plictis epocal, un Captain America I, dar cu femei. Gal Gadot este o femeie superba, dar ca actrita e echivalentul unui sac de cartofi (am vazut-o in vreo 3-4 filme si tot pulbere e – si nu e vorba numai despre accent).

  Vreau sa-l vad pe-asta si pentru ca eu fac parte din specia aia dubioasa care a considerat Civil War o chestie mediocra si care a spus ca Suicide Squad… n-a fost atat de rau (nu e vreo capodopera, dar nu e nici de nevizionat).

  Reply
 2. omulbun

  De departe cea mai buna parte la filmele astea e ca mereu dupa ele sînt oameni adulti care se enerveaza pe bune la chestii facute pentru copii. Sînt benzi desenate pentru copii. E rar sa fie oameni ca tine care merg la ele doar ca sa se distreze.

  Reply
 3. Necrovietnamezul

  Mie unuia mi-a placut Wonder Woman si GotG 2, exact fiindca is usurele si fara pretentii. Pana la urma alea animate DC is cele mai bune si cand o fi sa iasa Hellboy-ul lui Neil Marshall cu cooperarea lui Mignola o sa vedem daca e ceva macar vizual fantastic in filmele de genul.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *