Idei la care ar trebui să renunțăm

Când aveam vreo 5-6 ani, gașca de viteji de la scara A a pornit un război cu bulgări cu gașca de canalii de la scara B. Ei erau de două ori mai mulți ca noi, ne-au spart în bătaie. Un singur om nu s-a dat biruit. Deasupra mea erau trei flăcăi de la scara B care îmi îndesau zăpadă în geacă, în pantaloni și în nădragi iar eu, eroic, „cei de la scara A nu se predau niciodată”. Ăia s-au oprit din ce făceau și mi-au arătat terenul de luptă, de unde vitejii mei fugiseră lăsându-mă să o încasez, demonstrându-mi astfel magnitudinea prostiei mele.

Așa am învățat, destul de devreme, că din când în când, e cazul să renunți. Dacă ar fi avut parte de aceeași bulgăreală, poate și alți oameni ar fi renunțat de mult și alte idei mărețe ar fi fost moarte, să nu le mai ocupe energiile aiurea. Cum ar fi…

PNȚCD

Partid istoric care a fost vreo câțiva ani la guvernare continuă să subziste condus de tot felul de personaje hazlii în ciuda faptului că nu a mai intrat în parlament de vreo 15 ani. A ajuns in situația asta pentru că a fost condus ori de molâi, ori de oameni idioți de-a binelea, fără pic de simț politic. Din când în când ies la iveală făcând alianțe penibile cu persoane gen Elena Udrea.

Fotbalul Românesc

Cu excepția a vreo două-trei echipe, fotbalul românesc este în maxim faliment. Plin de meciuri de doi lei. O căpușă care nu poate să-și plătească jucătorii și datoriile. Cel mai bun exemplu este Rapid, o echipă care este vândută la fiecare trei zile unui fraier, cu jucători neplătiți cu lunile și rezultate mediocre. Dar se poate pune orice echipă aici. Chiar și Steaua care, deși câștigă bani, tot nu plătește jucătorii. Fotbalul românesc e întreținut din drepturile de televiziune vândute pe ani buni, pentru că tot timpul se găsește un prost într-o televiziune care să creadă că se pot recupera banii și unul atât de ticălos cât să semneze contractul ăla chiar dacă falimentează propriul lui loc de muncă.

Radio Guerrila

Un radio românesc de mică audiență care dădea muzică proastă și foarte proastă. Cică ei ar fi dat primii muzicile hipsterești în România, dar nici măcar asta nu e adevărat. Ei sunt genul ăla de oameni care ar fi dat cea mai proastă melodie a lui Artic Monkeys sau Die Antwood. Dacă ar da rock din anii ’90 ar da cele mai proaste melodii de pe albumul ăla al lui Slash. Ar da melodia de închidere de pe albumul lui Richie Sambora și toate melodiile de pe albumul ăla al lui Roger Waters cu Ron Gessin. Și când nu dădeau muzică proastă o întrerupeau cu comentarii pretențioase de semidocți. Am încercat să ascult matinalul ăla obosit și erau doar doi inși mahmuri care se împiedicau de obiecte în studio. De-aia erau pe locul 7-8 chiar și în București. Tot citesc acum pe toate site-urile cum Dobro vrea să transforme GoldFm în Guerilla. Dacă nu ar spune lucrurile ăstea și ar lăsa să moară ideea, ar fi ultima oară când am auzi de așa ceva.

Singura diferență față de exemplele de mai sus e că Guerilla nu a fost niciodată mare, nici măcar mediocru. Rapid a câștigat vreo trei campionate. PNȚCD a avut prim-miniștri.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

0 thoughts on “Idei la care ar trebui să renunțăm

 1. Mucegai

  Poate Dobrovolschi se gândește să rebrănduiasca Gold FM drept Radio Gherțoila sau Radio Gerila. Oricum rezultatul o să fie nula.

  Reply
 2. Petreanu

  A dreaq treabă cu mizerabilii de la scara ailaltă, nici eu nu m-am predat până când nu au adus nucleara de la etajul 6, un magraon cu palmă grea care m-a dat de-a dura până în faţa balconului meu…

  Reply
  1. eftimie Post author

   Cei de la scara cealaltă au fost tot timpul oameni lipsiți de onoare!

   Reply
 3. dc

  Radio Guerrilla in tot ansamblul lui probabil ca ar trebui lasat in plata Domnului. Insa matinalele in componenta Dobrovolschi-Craioveanu-Matei au fost in mod cert cele mai bune din FM-ul bucurestean la momentul respectiv (daca imi dai un contraexemplu valabil trimit un six-pack sau o sticla de vin rosu la adresa aleasa de tine).
  Iar cei de la City FM aveau emisiune foarte buna seara, incepand cu 8.
  Pentru alte tronsoane orare nu ma pronunt, ca nu-s in cunostinta de cauza.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *