Iată adevăratul secret al fraților moldoveni care au făcut Dedeman

Ciclic tot reapare în media și pe wall-ul de FB povestea celor doi frați care au făcut Dedeman de mici și acum au nutșiucâte magazine. Un articol de-ăla generic gen Cheia Succesului, un serial care se dădea pe TVR în comunismul târziu (în timpul regimului Iliescu).

Dar știu niște explicații mult mai simple. Mi-am luat recent ceva în Berceni, trebuia renovat, am două magazine de bricolaj în zonă: Hornbach și Dedeman. Hornbach are un site de doi lei, aproape inutil. Nu știu ce produse au în magazin, dacă le au, ce prețuri sunt. Sigur, nu mă aștept să găsesc exact produsul ăla, dar măcar să-mi fac o idee cât costă, să-mi fac o proiecție de buget. Este mai mult un site de prezentare și știri decât un site de magazin. (Pe de altă parte, angajații de la Hornbach sunt foarte săritori, imediat apare unul și te întreabă cum poate să te ajute).

Deci am trecut pe Dedeman care are un site cât de cât ok. Se încarcă mai greu câteodată, dar ai cam toate produsele și cam știi la ce să te aștepți de-acolo. Poți să și comanzi online. Nu e ca la piață, nu trebuie să pipăi roșiile. O placă de rigips e o placă de rigips, o foaie de flex e o foaie de flex.

O mică paranteză:

Hornbach m-a păcălit că au nuștiuce echipe de meseriași pe care poți să-i angajezi la prețuri rezonabile. Asta mi se părea un plus. Zic, în baie, după faianță, vreau să-mi puneți un și duș nou: păi aia e altă echipă. Aveți faianțari, apoi luați o echipă de instatori. Bine, dar care e prima? Vreau o bordură din gresie să treacă o țeavă prin ea, ce fac? Femeia cu care am vorbit m-a umplut cu postere și materiale promoționale și dădea semne că face o criză de isterie dacă mai insist cu întrebări. Singurul motiv să iei meseriași de la Horbach e dacă vrei să pui patru plăci de gresie drept, fără mișcări bruște și fără tăieturi complicate. Deci nu, n-are rost să apelezi la ăia. Gata cu paranteza.

Dedeman mai are și un serviciu de închiriat scule, am aflat de el după ce am aflat că Brico Machiaj, sau cum s-o numi acum fostul BricoStore, a renunțat la el. Sau cel puțin la ăla din Militari.

În fine, mă duc la Dedeman, iau cele trebuincioase, mi le trimit acasă cu mașina. Transportul e gratuit pe nuștice distanță, la Hornbach e pe bani. Sigur, domnii miliardari vor spune „coa, te zgârcești la 39 de lei” iar eu voi spune că de banii ăia iau niște mânere de uși.

Și printre multe altele, mi-am luat o ușă. Cu toc cu tot. Care, când a fost să fie montată, văd că nu se potrivește. Diferență de 10 cm, tocul mai îngust decât ușa. Sun la ăștia, la reclamații, spun factură tot etc. Zice că se rezolvă în 24 de ore lăcrămația. Trec două, mă sună omul de la uși de la Dedemanul de unde am cumpărat eu: domne, dârla dârla, vino s-o schimbăm. Vin cu tot tocul, ejti nebun? e mare, greu și eu am dubița la vopsit. Nu dom’le, hai numai cu partea de sus, o înlocuim pe aia. M-am dus, mi-a dat alta, s-a potrivit, două ore mai târziu mă sună cineva de la Bacău: bunaziua de la Dedeman suntem, cum a fost cu reclamația, sunteți mulțumit, e ok, mai treceți pe la noi? Vă mai ajutăm cu ceva, buru buru.

Deci, da, de-aia sunt moldovenii ăștia doi unde sunt. Că nu e magazinul perfect, dar e măcar un magazin ok.

dedeman

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

0 thoughts on “Iată adevăratul secret al fraților moldoveni care au făcut Dedeman

 1. Eugen

  Subscriu, chiar sunt OK ceid e la Dedeman. Ai si posibilitatea sa adaugi in cos diverse produse (dar nu toate magazinele fizice din lantul lor au si un magazin online atasat, ca sa zic asa) si sa alegi sa le ridici personal de la ei. Cum ar veni, le rezervi. Am procedat asa de cateva ori, si le-am luat dupa ce am iesit de la birou, in drum spre casa.
  Sincer, relatia mea cu Dedeman e cam ca-n Caragiale: am, n-am ce cumpara de la ei, daca intru, sigur gasesc ceva interesant si util pentru casa/curte/gradina 🙂

  Reply
 2. Melesteu

  În Brașov mi-au schimbat o budă (în ambalaj original) după 3 luni de la livrare, fără comentarii și mii de acte. Omul de a aceptat livrarea nu văzuse că avea scurgerea care nu trebuia. Au simplificat acum și actele de transport, nu mai umbi în două locuri. În plus, dacă ai multe de luatceri una gent, chiar dacă nu cumperi pe o firmă și mai primești o reducere.
  La Hornbach au bateriile Avital foarte bune, unele lucruri pe care nu le găsești în alte părți și angajații săritori. Echipele de montaj sunt meseriași independenți care au reușit din a treia încercare să monteze grețit o ușă și la un preț cu 30% mai mare decât restul montatorilor (dar eu m-am lăsat convins de angajatul Hornbach că “i meseriași”).
  Am luat de la ei înrerupătoare și prize cu reducerea de 10% sub prețul concurenței dar actele și verificările au durat 1 oră (câștig cam 70 RON).

  Reply
 3. no name

  Am lucrat in Hornbach in afara sa te faca sa cumperi amariti de pe raion vin cu 30 min in plus pe raion ne platite program flexibil ca asa vrea nea Rusu dir.comp,pe Romania si prostul de Isarescu care mai rau incurca clientii cand sta prin magazin . Deci prostul care trage este bun la toate cei din functii din magazin au salari beton gen dir. adj. sau dir magazin dar isi iau sucuri mocca de la aparatul din sala de mese de nu au amaritiii de eii. O companie condusa de o familie de romani (dl Rusu )nu de nemtii ( S Hornbach)

  Reply
 4. Andreea

  Mie îmi plac foarte mult plantele și din păcate Dedeman are raionul de grădină foarte slab comparativ cu Hornbach. Problema nu e neapărat că au mai puține plante, ci ca sunt foarte prost întreținute (adică nu sunt udate la timp si sunt ofilite). Iar preturile sunt la fel de mari ca la Hornbach.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *