Grupurile care își cer dreptatea prea devreme

Pentru că trăim într-o perioadă în care ne este prea bine au apărut tot felul de secte și teorii despre cum poți să trăiești și mai bine decât atât, simplul fapt că nu mori de foame nefiind suficient. Sunt multe de-astea, de la ăia care cred că trebuie să faci sport non-stop la ăia care cred că trebuie să mănânci doar iarbă sau la cei care cred că în copii trebuie înșurubate arcuri în osatură astfel încât când se împiedică să nu-și spargă nasul. Chestiile astea se numesc „lifestyle” alternativ și toate au în comun o singură chestie: nu sunt suficient de verificate.

Pentru că nu am timp și chef să le iau pe toate la rând, o să mă rezum la vegani, vegetarieni. Marea problemă în cazul lor, în ciuda tuturor afirmațiilor făcute, a sacilor de argumente care de care mai colorate e lipsa experimentării pe mai multe generații de oameni. Când lucrezi în laborator pe șoareci și-i hrănești doar cu pufuleți, aștepți să vezi ce copii fac, apoi ce copii fac copiii lor și abia pe la a 7-a generație tragi niște concluzii.

Acum, când vine cineva și bate toba cu e bine să mănânci doar verzituri îl înțeleg. În țara asta 80% din carne e gătită prost, oamenii gătest prost în general iar ăia de la concursurile de chefi nu se pun. E ca și cum ai spune că românii, în general, sunt buni la gimnatiscă pentru că Nadia a luat 10 la Montreal. Dar de aici până la a susține că vegetarianismul va fi salvarea noastră ca specie e cale lungă. O să cred toate detox-urile, dietele și stilurile de viață alternative când o să văd vreo 7 generații de vegetarieni sănătoși și veseli. Până atunci, rămânem cu ce a funcționat până acum, mici și cartofi prăjiți.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

11 thoughts on “Grupurile care își cer dreptatea prea devreme

 1. cristi

  imi permiteti, o intrebare…. daca se dau amenzi privind refuzul vaccinarii, atunci olivia steer cate amenzi ia?

  Reply
  1. catalinx

   Ca sa se dea amenzi ar trebui sa aiba vaccinuri destule si sa stea cu ele pe stoc. Da’ nu prea e asa. Deloc.

   Reply
 2. eftimie Post author

  „Sunt cel putin la fel de imbecili că proaspeții nefumatori” – de acord.

  Reply
 3. liviuta

  Cam ăsta fusese şi argumentul judelui Alito când s-a opus deciziei (luată cu 5 la 4) prin care Curtea Supremă a SUA a stabilit că acele constituții ale unor state care instituiau condiția sexului diferit pentru căsătorie şi interziceau, implicit, mariajul homo încălcau Constituția federală. Alito a spus că de vreo câteva mii de ani căsătoria a însemnat bărbat şi femeie. Mariajul gay a apărut de doar câțiva ani şi naşte dezbateri; fiind o instituție aflată abia la început, comparativ cu căsătoria obişnuită, e necesar să treacă mult timp pentru a se decanta o concluzie asupra beneficiilor pe care le poate aduce sau nu le aduce mariajul homosexual. E mai util ca această chestiune să fie tranşată prin mijloace politice (referendumuri, legi – în oricare sens), pentru că acestea sunt întotdeauna revocabile în caz de eşec, în timp ce o decizie de neconstituționalitate a interzicerii gay marriage omoară dezbaterea şi dă o soluție ce nu va mai putea fi schimbată politic, indiferent de ceea ce se va constata în practică după ani şi ani. O astfel de decizie ar fi (şi a fost) un pumn pus în gura dezbaterii fără a se aştepta să se vadă roadele acestei inovații radicale în viața societății.

  Reply
  1. animaloo

   de vreo câteva mii de ani căsătoria a însemnat bărbat şi femeie….
   Corect. Si statul roman este de mii de ani crestin. Ce zic io, de miliarde de ani crestin!!!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *