E greu să fii confuz, dar dacă insiști, se poate

Se spune că ROTLD, firma care se ocupă de infracțiuni informatice și administrare domenii .ro, va introduce domeniile cu diacritice. Și că asta ar urma să genereze confuzii pentru că…

„Auzi la radio o reclamă “Intră pewww.asigurăribune.ro şi găseşte ofertele noastre”. Şi omul tastează www.asiguraribune.ro ajungând fie pe o pagină goală, fie pe alt site. Chestia asta tembelă există şi prin Germania, iar pentru cei care n-au caracterele respective pe tastatură e un chin să acceseze un site”.

1. Dacă nu ai caracterele pe tastatură ai windows piratat, te-am prins 😉 Sigur, ai putea spune că ai cumpărat calculatorul din altă țară, bla bla, dar 99,99% din cazuri, minți. În România ai diacritice, în Germania, ai ß sau știi să-l faci din doo taste.
2. Auzi la radio „intră pe veveve gesepe punct ro” iar omul care tastează veveve.gesepe.ro și dă de o pagină goală cel mai probabil a auzit asta la radio Zu, deci e normal să fie confuz.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

0 thoughts on “E greu să fii confuz, dar dacă insiști, se poate

 1. All

  Caractere in limba română sunt și pe Windows piratat. Știu de la prieten care are un amic care are un var de-al doilea cu bunica-su. Eu am cumpărat dintotdeauna.

  Reply
 2. Ender

  confuzia duce la frustrare, frustarea la draci, dracii la partea intunecata si de acolo la un articol drumul e foarte scurt.

  Reply
 3. Knut

  domeniile cu diacritice exista in germania din 2004. firmele mari care au ö, ü sau ä in nume au de regula si domenii care inlocuiesc cu oe, ue, respectiv ae. in ce priveste ß, nu trebuie sa aiba nimeni ß pe tastatura pentru ca browserele inlocuiesc cu succes prin ss. adica nu exista de exemplu un domeniu spass.de si unul spaß.de.
  exista si prin germania e o afirmatie ilara, pentru ca asa cum spuneam din 2004 exista de fapt in intregul eu, in franta (cu cele trei accente, norvegia, suedia, etc, etc…
  de ce de abia acuma dupa 11 ani si in romania?

  Reply
 4. Ion Iliescu

  Nu putem să stam in epoca de piatră doar pentru ca avem un legacy de ne doare. Dacă domeniile cu diacritice vor pune presiune pe vânzătorii de PC-uri sa aducă tastaturi cu diacritice imprimate pe ele, atunci așa să fie, că e bine. Nasol o să fie doar de Mândruță si de copy-paste Ponta, doua genii care nu pot să diacritice nici dacă-i înjuri de mamă.

  Reply
 5. George

  Chestia asta doar va aduce mai multi bani celor de la ROTL. Cine detine un domeniu care teoretic contine diacritice, il va cumpara si pe cel cu diacritice..si invers. Mai multe domenii, mai multi bani.

  Reply
 6. Ashu

  Sau ala de la radio va spune “dubluvedubluvedubluve punct eftimie punct ro”. Sauuu, va zice direct “eftimie.ro”.
  Dar in general se stie despre ce e vorba cand se vorbeste de “veveve”.

  Reply
 7. butnaru

  n-are, ma, nicio treaba piratatu’ windows-ului cu diacriticele: eu am (si am avut aproximativ intotdeauna) doar pc-uri cumparate in RO, cu tastatura layout EN, cu SO licentiat si setat exclusiv in EN. e drept ca eu imi cumpar windows-ul separat, da’ la cate laptopuri cu freedos sunt pe piata, am dubii ca suntem doar 0,01% in situatia asta.
  on-topic: nu-mi plac diacriticele, nu vreau sa adopt niciun sh, n-am chef sa tin minte ca daca apas pe tasta x pe ecran apare p, asa ca viitorii posesori de domenii cu virgulite si caciulite m-au pierdut din start de client daca nu-si fac niste redirectionari civilizate spre/dinspre domeniile “curate”

  Reply
  1. eftimie Post author

   Nu, nu ai PC-uri cumpărate în RO cu tastatură cu layout exclusiv în EN. Și nu-ți cumperi windowsul separat, ăstea sunt minciunele pentru băieți, poți să le zici la partid când faceți alegeri.

   Reply
  2. Daniel

   Și eu am un prieten cu windows-ul piratat care zice că are tastatura doar în EN și că l-a cumpărat separat de pc. Pentru că e mai simplu așa.

   Reply
  3. butnaru

   na, si crezi ca daca insisti cu o prostie, eu o sa-mi ard facturile (nu ma enerva, ca le scanez) doar ca sa-ti dau tie dreptate si sa te las sa convingi doi naivi ca toate tastaturile care-s de vanzare pe teritoriul patriei au layout-urile proiectate la fabrica de aparare a ortografiei cu virgulite? nu merge, ca si aia doi o sa descopere intr-un final trist, atunci cand vor cauta un utilaj in ce magazin online doreste caprioara, ca realitatea nu tine cu diacriticele.
   n-am inteles faza cu partidu’, da’ te iert, ca ai recunoscut din titlu ca esti confuz.

   Reply
 8. Kathy

  E al dracu de greu ma sa intri la languages acolo si sa adaugi si romana. Dureaza fix 1 minut. Dar hai sa ne cacam pe noi ca se schimba z cu y si ca nu mai poti scrie. Eu nu scriu cu diacritice pentru ca nu vreau. Dar nu m-a afectat niciodata ca se modifica 6 taste. Oricum iti intra in reflex dupa 3 fraze scrise.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *