Cea mai grea iarnă

Când eram mic, prin 87-88 a fost cea mai grea iarnă din ultimul an, adică a nins de s-a rupt și apoi a fost și un frig teribil. La Brașov. Ai mei m-au trimis la școală, țin minte că erau nămeții mai mari decât mine și era o bucurie, săream în ăia în stânga și-n dreapta. Nefiind retardați mintal, părinții mei m-au trimis la școală îmbrăcat. Cu doi-trei ani înainte, în 1985, a fost, din nou, cea mai grea iarnă din toate timpurile, temperatura a ajuns la -32. Chiar și în 2010 am prins cea mai grea iarnă din ultima sută sau, de ce nu, sută de mii de ani, au fost -30 la Brașov și vreo -35 la mine la Hărman, lângă Brașov, unde stăteam pe vremea aia.

În zilele alea am fost la Miercurea Ciuc, polul frigului, unde se înregistra cea mai grea iarnă din univers și totul era ok pe la -29 de grade. Lumea mergea la cumpărături, hotelul era cald, friptura cu piure a fost ok și oamenii chiar mi-au vorbit în română deși, se știe, ungurii urăsc pe români mai mult când temperatura scade. Reportajul meu a fost un eșec și aproape n-a fost publicat, pentru că n-am reușit să găsesc pe nimeni urlând isteric de frig pe stradă.

Cea mai grea iarnă din Brașov a fost și în 1942 când a fost atât de frig că au murit 17 oameni. Atunci școlile au fost închise, că zăpada era de vreo doi metri. Uite ce poza Gazeta de Transilvania pe-atunci.

Și, tot Gazeta de Transilvania spune că cea mai grea iarnă din România din ultimul eon de ani a avut loc în 1929.

“Mulţi mecanici s-au îmbolnăvit, au degerat şi sunt internaţi în spitale, cei mai mulţi fiind de la Bucureşti”, relata Gazeta Transilvaniei în 11 februarie 1929. În Capitală erau atunci -24 de grade, iar in Constanţa – minus 25. Cea mai scăzută temperatură a fost în Ţara Bîrsei: -38,5 grade C. Un ger năprasnic a fost şi la Braşov, în jur de -30 de grade. Oamenii mureau îngheţaţi în locuinţe, în trenuri şi pe drumuri. Unii povestesc şi că lupii flămânzi dădeau târcoale caselor. În februarie 1929 s-au închis şcolile, s-au amânat încorporările, dar şi alegerile parţiale pentru Senat şi Cameră.

Pe de altă parte, indiferent de dovezile istorice, cei mai proști ziariști din ultimul secol sunt în 2017. Aceștia sunt atât de proști încât personaje ca Gabriela Vrânceanu Firea sau Raluca Turcan sau chiar Dan Șova par niște Stephen Hawkingi pe lângă ei. Cei care scriu în fiecare an că asta va fi cea mai grea iarnă din ultima sută de ani.

De fiecare dată când citiți de vreo „jurnalistă” sau „jurnalist” că va avea un copil, trageți o dungă pe perete. S-ar putea să fiți martorii unui eveniment istoric: nașterea primului om cu IQ negativ. Un fel de Anti-Einstein care va fi ales noul monarh al României și va băga degetele în priză în plină ședință CSAT declanșând un război atât de puternic încât va șterge de pe hartă această țară inutilă.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

5 thoughts on “Cea mai grea iarnă

 1. Ioana Mirela

  Cum putea fi in ’85 “din nou ” o iarnă grea dacă prima dată ati scris despre ’84 c-a fost
  grea?
  Greu cu cronologia!

  Reply
 2. Andrei

  “dar şi alegerile parţiale pentru Senat şi Cameră” – deci aveam in perioada interbelica alegeri partiale, ar fi interesant sa fie si acum .

  Reply
 3. Ciprian

  In fiecare an este cea mai grea, asta e clar.. Dar cum spuneai si tu, in copilarie ce mai era? Tin minte ca la bunici erau troiene de ma simteam explorator in pestera. Acum, cum baga putina zapada se inchid strazi, transporturi si lumea nu mai iese din casa.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *