Băi gorobeților, gratuitatea transportului în comun n-aduce profit

Am scris deunăzi că până și Fidel Castro a atras atenția că e o prostie să dai transportul în comun gratuit în loc să bagi banii ăia în educație. Mi s-a prezentat un articol din ZF unde s-a scris de experimentul din Talin, capitala viitoare republici sovietice Estonia, unde s-a făcut asta și cică au făcut profit 10 milioane de euro. Atâta doar că nu au făcut. .

Văd că DIGI24 a preluat din zbor știrea, de pe ZF, fără să dea sursa, și a publicat din ea doar ce le-a convenit, adică partea cu venitul de 10 milioane de euro al primăriei. Nu și partea cu pierderile de 12 milioane de euro rezultate din aplicarea măsurii. Dacă nu mă înșeală memoria, 10-12 este -2 milioane de euro.
partea în care ai obținut profit cu o gaură de două milioane de euro în buget. Cam ca victoria sârbilor în război: i-au bătut pe toți dar au rămas fără trei sferturi țară. E ca și cum ai spune: metodă revoluționară de slăbit! Scapi de 10 kilograme în câteva minute: taie-ți un picior!

Plus că, alte aspecte interesante: Ăia cu mașină n-au mers mai des cu autobuzul, a fost o creștere de doar 1,2%. Dar cică în România există ”un sondaj la care au participat mai bine de 6.000 de persoane a ajuns la concluzia că aproape 70% dintre oameni ar renunţa să conducă maşină personală dacă transportul în comun ar fi gratuit”.

Atâta doar că oamenii ăia mint. Sondajele spun și că 70% din români vor o viață mai bună dar când e să voteze tot PSD votează. Așa că părerea românului este ierelevantă, că minte de pute pământul sub el, ca premierul țării. Minte ca Digi 24, prin omisiune, pentru public, pentru audiență.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

0 thoughts on “Băi gorobeților, gratuitatea transportului în comun n-aduce profit

 1. enzo

  Adevarul e ca oamenii ar merge mai mult cu transportul in comun daca ar fi mai curat, mai bine pus la punct, mai de calitate cu alte cuvinte.
  Asta se poate realiza prin eliminarea unor gratuitati, pentru pensionari de ex.
  Idei sunt, aplicarea lor e slabuta.

  Reply
 2. Ovidiu

  Solutia este (cel putin in cazul Bucurestiului) trezirea la realitate a RATB-ului si introducerea de bilete orare.
  Pai cum vrei tu sa-ti platesc bilet cand pentru a ajunge din punctul A in punctul B e nevoie uneori de 3-4 schimbai de linie? De ce atatea schimbari? Pentru ca RATB nu a auzit de Revolutia din 89 si are impresia ca pe oameni ii intereseaza sa se poata ajunge repede din Militari sau din Titan sau din Colentina etc pana in centru la manifestatie. RATB refuza sa inteleaga ca oamenii doresc sa traverseze orasul in lung si in lat, de la N la S si de la E la V. Si niste linii circulare in forma de cerc (pe cat permite asezarea strazilor) ar ajuta si ea foarte mult.
  Dar ei dorm in functii caldute iar sofeii de autobuze vin cu bani de acasa pentru reparatii ca regia nu are de unde si daca nu le repara tot ei pierd ca stau in somaj tehnic cu 75% din bani.
  Bucurestiul e un oras mare si un bilet orar de 90 sau 100 de minute s-ar impune.
  Pana nu vor face asta eu nu le mai platesc bilet. Prostia trebuie sa doara ca sa se poata trezi din ea.
  De ce as cumpara bilet orar si nu bilet valabil doar o calatorie? Exemplu: ca sa ajung din Militari in Drumul taberei ar trebui sa astept 137 care vine la un secol. Nu mai bine ma urc in primul autobuz/troleibuz care vine si ma duc pana la Lujerului ca merg toate pana acolo si acolo schimb repede cu 41 ca merge foarte bine (nu apuci sa verifici un mail ca a si venit) merg cateva statii ma dau jos la Tricodava si iau primul troleibuz si sunt la Liceu la Lovinescu?
  Aaaa nu, trebuie sa stau blocat in statie pana vine 137 si pe urma sa ma dau jos din el si sa mai platesc o calatorie cu altceva pana unde am eu treaba.
  S-o credeti voi ca am sa fac eu asta!

  Reply
  1. eftimie Post author

   Aia cu bilete orare presupune managment, nu directori puși acolo să fure. În Brașov s-au cumpărat aparate de-alea care să treacă data și ora, pentru bilete orare, încă din 1998. Dar nu le-au pus în aplicare că însemnau mai puține autobuze, mai mult control, mai puțină motorină de furat. E mai ușor să stai și să ceri subvenție de la primărie, să dai gratis la pensionari să te voteze.

   Reply
  2. animal00

   nu stiu. probabil biletul fiind 1.5lei si cap-coada bucuresti te duce maxim 2-3 bilete?
   Asta in conditiile in care in afara, unde transportul e civilizat biletele costa de la 1e in sus?

   *in costul biletelor Paris-Bucuresti avem si parti comune: combustibil+masina. Diferenta intre salarii nu justifica diferenta mare de pret.
   *mai bine nu cumpar = atitudine gresita. (nu cumpar pentru o statie, e altceva)

   Reply
  1. Florin

   Nu ești la curent cu situația: RATB nu a plătit Metrorex-ului cota parte (așa se zice) și prin urmare Metrorex-ul nu mai vinde bilete din astea 😉

   Sincer nu m-am gândit niciodată să iau din astea fiindcă: rar se întâmplă să fie nevoie să iau un autobuz, un metrou și încă un autobuz (1.3 + 2 + 1.3 = 4.6 lei) în 60 de minute. Și cum tocmai am arătat, dacă aș face asta, tot aș ieși mai scump decât dacă le-aș plăti individual, este o afacere proastă pentru cine cumpără un asemenea bilet. Ba chiar cu mai mult decât în exemplul de mai sus, dacă iei cartelă de metrou cu 10 călătorii, o plimbare te costă doar 1.5 lei, iar 2 cu RATB+1 metrou ar deveni 1.3+1.5+1.3=4.1 Și atunci, normal că nu a funcționat jucăria. Ca să nu zic că dacă ai abonament, e și mai ieftin.

   Reply
 3. Ovidiu

  @animaloo : da, stiu si eu cat e transportul pe afara. Dar mai stiu si puterea de cumparare si veniturile unui om de pe afara. Am locuit in Bologna unde biletul era 1.3 euro (bilet de 1 ora) dar casierita de la Carrefour avea 8-900 de euro acum 2 ani. Feel the difference?
  @adi : nici eu nu stiam, asa de bine functioneaza Pr-ul RATB-ului sau cine s-o mai ocupa de promovarea serviciior lor.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *