Google a fost numit redactor şef în presa românească

Am citit cu interes postarea asta a lui Dragoş Stanca, în care se povesteşte cam încearcă să se salveze presa scrisă sărind cu capul înainte în “online”, în speranţa că, peste 3-5 ani, când bugetele de publicitate în domeniu o să fie relevante, o să existe şi publicaţii care să halească acei bani.

Partea asta mi-a plăcut nespus:

Cele nouă monitoare fac parte din visualizerul Libertatea newsroom şi sunt folosite cu precădere pentru a monitoriza constant evoluţia articolelor de pe site în timp real, pentru agregatoarele de ştiri/monitorizarea competiţiei, dar şi pentru a urmări canalele de ştiri interne şi internaţionale.

Cum va ajuta monitorizarea permanenta a traficului si a subiectelor care fac trafic?

Este un instrument foarte util, care radiografiază articolele de pe site în timp real – practic îţi “spune” singur care sunt subiectele care merită promovate sau continuate şi viceversa. La fiecare 5 minute, graficele de pe monitoare se updatează automat şi poţi vedea care au fost cele mai accesate 15 articole.

Problema în toată povestea asta e că, practic, nu mai ai nevoie de redactor şef, editor sau vreo urmă de politică editorială. Ne închinăm la Google, căutăm indexări şi publicăm exact ce e în trend, indiferent dacă acea informaţie este sau nu importantă pentru cititorii noştri. Chestia asta nu o face numai Libertatea, o fac şi alte ziare care au năvălit în online fără să priceapă nimic din mediu.

Ziarele din România au murit pentru că aveau un conţinut prost. Într-o primă etapă au năvălit cu toţii pe internet, vărsând acel conţinut prost care nu mai vindea ziarul având impresia că mediul e de vină pentru lipsa de interes, nu textul. Acum au mai învăţat o scamatorie nouă, aia cu traficul şi afişările. Şi o să funcţioneze şi asta o perioadă, cât să nu se aplece nimeni asupra problemei de bază, aia cu “scrie dracului ceva interesant”.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

0 thoughts on “Google a fost numit redactor şef în presa românească

  1. eftimie Post author

   O să existe o metodă şi de a păcăli Panda. Tocmai asta e problema, prea mult ne raportam la sf. Google şi prea puţin la cititor.

   Reply
   1. dc

    Pai e aceeasi problema/discutie ca si in cazul televiziunilor comerciale: continut vs. audienta si justificarea clasica: “Televiziunile sunt o afacere, deci trebuie sa faca audienta, nu educatie”. Iar Libertatea nu a fost niciodata o publicatie de “opinie si continut”, ci labareala pe hartie care tinteste la baza piramidei lui Maslow.
    Iar solutia e similara, butonul de pe mouse joaca rolul celui de pe telecomanda televizourlui.

 1. dc

  La prima propozitie am fost tentat sa tip dupa ajutor catre Google, serviciul de traduceri. Dar n-am gasit “Romglish” sau “Trendy Romanian” in lista .
  Qu’est-ce que les morts de sa mère o fi dracovenia asta, “visualizerul Libertatea newsroom” ???

  Reply
   1. dc

    Ma gandeam eu ca e prea periculos sa enervezi fami(g)liiele de cuvinte “vizualizare”, “flux” si “stire”. 😀

 2. g

  Nu ma pricep la presa si inteleg, pana la un punct, critica ta. Dar sa “publicam exact ce e in trend” nu inseamna (oarecum, in mare masura) sa publicam ce e important pentru cititori(i nostri)?

  Reply
  1. eftimie

   90% din nemţi nu au avut nimic împotriva Holocaustului. Nu erau anti-evrei, dar nici nu-i deranjau dacă cineva era ucis sau torturat pentru credinţa sa.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *