Cât se fumează palmat în România

La începutul anului a reînceput o campanie privind stoparea contrabandei cu țigări, chestie care a fost luată în bâză de oamenii muncii de la orașe și sate, mai ales ăia care s-au lăsat de fumat, că ăia sunt cei mai răi oameni.

Trecând peste inerentele mișto-uri, eu eram curios de altă chestie, că scrisesem la un moment dat că cei care militează pentru lăsatul de fumat lansează informații false în media care sunt luate nemestecate și date mai departe. Una era că interzisul fumatului prin cârciumi a redus bolile, a crescut afacerile și a dezlegat chiar și cununiile, ce să mai vorbim de scosul argintului viu. Și spuneam că se poate verifica ușor dacă a scăzut fumatul din banii încasați de la companiile de țigări și din situația cu contrabanda (link).

Și-acum, care-i situația cu contrabanda.

Piața neagră a țigaretelor a coborât în martie la 15,2%, 1 p.p. mai puțin față de nivelul de 16,2% din ianuarie 2017. Pentru a doua oară consecutiv, studiul Novel Research relevă tendința de scădere a comerțului ilegal.

„Regiunea nord-est rămâne și în martie 2017 cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, cu 42,9%, procentul fiind în creștere cu 5,3 p.p. față de ianuarie 2017. Regiunile vest și sud-vest continuă să înregistreze în martie 2017, un nivel ridicat al comerțului ilicit (18,5%, respectiv 20,9%), cu toate că cifrele sunt în scădere față de ianuarie. Cea mai substanțială scădere a pieței ilicite se înregistrează în partea de sud-est a țării. Din punct de vedere al provenienței, categoria „cheap whites” continuă să dețină și în martie cea mai mare pondere (56,3%), urmată de produsele provenite din Moldova (24,5%, în creștere cu 5,4 p.p. comparativ cu ianuarie 2017) și Ucraina (15,8%, în scădere cu 1,4 p.p.). Ponderea produselor provenite din Serbia se situează la 0,1%, în scădere cu 1 p.p. față de începutul anului 2017”, a declarat Marian Marcu, Director Novel Research.

Tradus în română, un pp e un punct procentual iar în bani asta înseamnă 40 de milioane de euro neîncasați de stat/punct. Între 72 și 80% din prețul unui pachet de țigări reprezintă taxe și accize care merg către stat. Timbrul, ăla care se plătește anticipat (deci sursă sigură de bani la buget), e în acciză, care ajunge pe la 60% din prețul pachetului. O grămadă de detalii de-astea, inclusiv câte țigări s-au capturat până acum de la contrabandiști se găsește aici.

Contează dacă se vând țigări netimbrate prin România dacă toată lumea urlă că trebuie interzis fumatul? Păi, până ajungem la momentul ăla zic că da, nu că s-ar construi trei metrouri în plus prin București, aici nu se va mai construi nimic, niciodată. Dar măcar o să facem să funcționeze telefonul ăla „Stop Fumat” care căzuse acu’ ceva vreme de la câtă lume sunase acolo să se lase de fumat.

A, și pentru cei care vor să urle cu fumatul, e și textul ăsta a lui Vintilă Mihăilescu, unde povestește interesant ce temple am mai construit în ultima vreme.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

4 thoughts on “Cât se fumează palmat în România

 1. Radu

  În citatul acela există un singur termen în engleză, și tu zici “Tradus în română, un pp e bla bla bla…”.

  “Cheap whites” – pentru cei care nu se prind din prima, ca mine, înseamnă țigări produse legal într-o țară, dar apoi “distribuite” clandestin și vândute ilegal (eventual în alte țări).

  There you go, fixed. 🙂

  Om din categoria celor mai răi oameni

  Reply
  1. eftimie Post author

   Mă refeream la punct procentual, știu ce-s cheap whites. Țigări din țările unde nu e acciza atât de mare 😉

   Reply
 2. Ender

  foarte haios modul in care tot o dai cu fumatul si cat de bulangii sunt aia care l-au interzis pe dansul. sincer imi pare rau ca te chinuie asa tare dar sunt curios pe de alta parte cat o sa te tina lupta asta in gol.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *