Facebook duce o campanie agresivă împotriva netalentaților

Prin bula creștină de Facebook se mestecă ideea cum rețeaua evreului Zuckerberg a pornit o prigoană împotriva credincioșilor și-i suspendă pe capete. Creștinopații sunt ușor de convins de așa ceva, prigoana împotriva lor e o formă de mândrie și virtute: practic, dacă nu te oprimă cineva nu ești creștin adevărat. E cea mai simplă formă de asociere cu creștinismul, celelalte cum ar fi smerenia, munca, iubirea sunt mult mult mai grele.

Da chiar nu contează cum se autosugestionează acești pseudo-creștini: știu din surse sigure că blocatul pe Facebook nu intră pe răboj la Sf. Petru la capitolul jertfă că are oameni pe-acolo care au fost bătuți în cuie sau arși de viu. Că nu mai poți tu să fii prost câteva ore pe zi nu e o problemă așa gravă.

A, că mai e și chestia asta, aparent Facebook duce o campanie împotriva mediocrilor și netalentaților. Unul din cele mai țipătoare exemple a fost cazul lui Patrick Andre de Hillerin, un tip care o hărțuia online pe o profesoară de provincie și care a pretins că, prin suspendarea contului de FB, i se interzice accesul la libera exprimare. Omul avea 3-4 postări pe zi cu aceeași persoană, deversa idei banale pe Facebook și mototolea intens limba română scremându-se să facă o glumă. Omul are aproximativ 40 de ani și aproape două glume la activ în întreaga sa carieră plus mii de texte mediocre.

Ca dovadă uite ce lăbi de oameni a adunat în jurul lui. Genul de personaje care și-au pus la profil „Je suis PAH”, pentru că să nu mai poți să te iei de Tunegaru pe Facebook este același lucru cu a fi împușcat într-un atac terorist motivat de război religios. Cât de meschin și de prost să fii ca să faci asemenea legături?

Dușmanul meu personal, Dan Alexe, un ateu creștin care aleargă după gagici în Bruxelles și scrie, totuși, mult mai bine decât 90% din jurnaliștii români, este blocat ciclic pe Facebook. Nu l-am auzit vreodată să dea vina pe Zuckerberg pentru chestiile astea, știe e vorba de diverși oameni care au o ciudă pe el și-i dau „report”. Nu țipă că i s-a luat dreptul la liberă exprimare așa cum o face absolut orice prost care abia poate să se exprime.

Alții nu-s blocați deloc pentru că au minima inteligență să înțeleagă limitele platformei de „liberă exprimare” Facebook. Pe internet sunt cât de cât ok, dacă discuți cu ei personal au idei un pic mai dure. E vorba și de cunoașterea meseriei, în cazul de față, jurnalist. După ce ai lucrat în mai multe publicații, fiecare cu limitele ei de exprimare, înțelegi unde scrii ceva și unde nu. De-aia faza cu blocările apare doar la comunicatorii și jurnaliștii mediocri și submediocri. Apropo, și eu mi-am luat-o vreo trei zile, o dată că am pus o pulă pe facebook, discretă, totuși, altă dată că am folosit un cuvânt care, aparent, este interzis pe rețea. N-am simțit niciodată că este vorba de o îngrădire a libertății de exprimare, la fel cum ăia au decis să nu pui pula la ei pe site, așa pot să decidă să nu pui un cuvânt.

Cine crede că libertatea de exprimare este absolută poate să se ducă la un bodyguard de la un club și să-i zică ceva de mă-sa. Țipătorii ăștia de pe Facebook sunt genul de oamenii care s-ar duce de vreo două trei ori s-o facă și pe la a patra, când își numără dinții prin șanțuri, vor ajunge la concluzia că poate ar trebui interziși bodyguarzii.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

6 thoughts on “Facebook duce o campanie agresivă împotriva netalentaților

 1. Dorin Ciobica

  Data viitoare pune-o pulă care, de lungă, să fie cât de groasă și nu mai are nimeni treaă cu tine.

  Reply
 2. alex

  care e faza cu Dan Alexe? 🙂

  cum de ai ajuns sa il dusmanesti?

  te urmaresc de vreo 3 luni si nu stiu multe

  despre alexe pot sa spun ca ii mai citeam blogul despre lingvistica ocazional acum vreo 3 ani

  Reply
  1. eftimie Post author

   Este o glumă între noi, în realitate suntem în relații amicale. Și-acum merită citit blogul lui, eu savurez inclusiv poveștile lui cu sex.

   Reply
 3. Alex

  – “Ferice de cei ce nu sunt pe Facebook, căci a lor este Împărăţia cerurilor!”

  Reply
 4. Dan

  Ce mi se pare mie amuzant e ca oamenii astia au impresia ca Facebook-ul e asa un drept universal gen cum e dreptul la apa sau mancare.

  Uita ca e doar un site detinut de niste oameni de afaceri si daca oamenii aia decid ca de maine nu mai au voie pe feisbuk aia cu numele de Popescu, aia e, e site-ul lor.

  Reply
 5. Malin

  O solutie e postarea doar pe un blog self-hosted pentru ca acolo nu ingradeste nimeni “libertatea de exprimare”, insa specialii astia nu vor sa scrie doar pe blog pentru ca acolo nu mai au parte de aprecierea maselor de analfabeti functionali care sa percuteze la unison cu ei.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *