Cum evaluăm un scriitor român

În această societate lipstită de valori și de repere clare ne este tot mai greu să evaluăm cât de bun este un scriitor român mai ales că niciunul nu a rupt până acum gura târgului în străinătate. Putem evita lejer discuțiile cu scriitorii extrem de traduși pe dincolo, una e să fii tradus, mai pe banii ICR, mai pe bune intenții ale editorilor, alta e să fii citit. Și ai noștri nu prea sunt citiți, spre deloc.

Nu putem discuta nici despre tiraje pentru că aici nu avem informații exacte, nu suntem în Anglia unde poți să afli exact câte cărți s-au vândut după ISBN. În plus, există o categorie specială de ratați în materie de scriitură ce consideră că tirajul mare este o dovadă a calității inferioare a cărții, acești ratați crezând că alea sunt scrise pentru proști. Ratatul incompetent scriitor este cel care zice „Păi și Răduleasca a vândut 50.000 de cărți, ce, alea-s cărți”, uitând că problema nu e că Mihaela Rădulescu a vândut atâtea ci că tu n-ai fost în stare să vinzi nici jumătate, cu scrisul tău prost, prețios, haotic și lipsit de valoare. Că românii ar cumpăra autori români, iubesc ideea de autor români, dar au și ei limitele lor. Nu cumpără chiar orice rahat.

Și, oricum, discuția cu tirajele a fost dusă în derizoriu de cel mai mare scriitor de SF din România, Igor Bergler, autorul a numeroase comunicate de presă science-fiction care, sper, vor fi publicate într-o zi într-o antologie alături de comunicatele lui Eugen Ovidiu Chirovici.

Dar, iată, în cazul acestui mediu comic și lipsit de repere, tot eu trebuie să-mi asum clarificarea situației la fel și să vin cu soluția salvatoare la fel cum am venit și am resuscitat SF-ul românesc, un gen literar atât de mort încât jumătate din oamenii care participă la festivalurile SF sunt de-a dreptul zombi (sau moroi în mitologia românească) însetați de creieri, pentru că ei nu prea au de-ăștia.

Soluția mea e simplă și începe cu cântărirea scriitorului. Apoi, pentru că scriitorii nu vând foarte multe cărți dar sunt extrem de premiați în țară și peste hotare, cântărirea tuturor premiilor obținute de aceștia. Împărțim greutatea scriitorului la greutatea premiilor (în kilograme) și obținem indicele de valoare literară. Mai mult, acest calcul poate fi folosit și pentru evaluarea unei singure opere a scriitorului, împărțim kilele scriitorului la kilele de premii luate.

Gândiți-vă că soluția mea este perfectă și acoperă toate problemele. Să-l luăm ca exemplu pe dl. Cărtărescu, omul care câștigă acest concurs în baza calculului meu. Deși „De ce iubim femeile” este cea mai vândută carte a lui nu este cea mai valoroasă, pentru că nu a luat atât de multe premii ca Orbitor, în condițiile în care greutatea lui Cărtărescu a rămas relativ constantă de-a lungul carierei sale (o estimez la aproape 80 de kilograme). Ultimul premiu luat de dl. Cărtărescu a fost, conform propriilor declarații, aproape 10 kile, de bronz.

Un alt exemplu este Gabriel Chifu, un tip de care n-ați auzit, probabil, niciodată. Acest om este nimeni altul decât „Scriitorul anului 2017”, premiu firesc având în vedere că l-a luat și pe cel de „Scriitor al lunii martie 2017” pentru cartea „Ploaia de trei sute de zile”, vândută în 50 de exemplare* în întreaga țară și peste hotare. Poate acestă necunoaștere a acestui scriitor vă sperie dar, conform formulei mele, este un scriitor valoros.

Înarmați cu aceste cunoștințe despre valoarea scriitorilor, puteți s-o apreciați în public fără rușine și, când nu vă vede nimeni, să cumpărați cărțile care vă plac și care vă interesează, așa cum ați făcut-o și până acum. Baftă!


*-calcul estimativ făcut după un algoritm propriu care s-a dovedit până acum destul de apropiat de realitate.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

7 thoughts on “Cum evaluăm un scriitor român

 1. Alex Cotoban

  Gabriel Chifu e un tip de dobitoc particular. Comițând un ad hominem onest, chipul lui e dat de nume, chiar are mufă de Chifu. Iar Cărtărescu nu are mai mult de 73 de kilo, în viu.

  Reply
 2. codrut

  d-le eftimie, afara de corn, haulica, frantz, bretin – si astia is deja batrani tare – ce scriitori mai sunt prin romania? am auzit plangeri ca ale dvs. prin atlantykroanele din 200*, ca vezi domne, nu sunt apreciati scritorii romani de sefe, nu se poate vinde, nu se poate trai din scris si de-astea.
  de fapt scriitura multora era de cacat. nu erau cititi nici daca dadeau pdf-uri moca. da’ se plangeau.

  Reply
  1. eftimie Post author

   Eu nu mă plâng de nimic, eu sunt singurul scriitor român de SF care și vinde.

   Reply
 3. Dex

  Un pic off topic, dintre scriitorii vechi de SF romani, care scrie ok? Citesc ceva de Victor Kernbach acum si nu e rau deloc…

  Reply
  1. eftimie Post author

   Voicu Bugariu are idei interesante, mie mi-a plăcut Abația lui Doboș, Mihail Grămescu mi s-a părut decent, Corn (cel puțin alea de început, acum a devenit din ce în ce mai îndrăgostit de scris meșteșugit și nu de structură sau cititori).

   Reply
 4. Andrei

  Scriitorul anului e un fel de Oscar dar într-o țară mult mai neimportantă. O labă în cerc, tipul ăsta Chifu e ceva șef în uniunea scriitorilor și colegii/prietenii l-au votat. Asta nu o să îi dea cărților lui valoarea, mai are o tonă de cărți proaste scoase și cred că s-a obișnuit.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *