Etichetă pe internet

Ieri seară, pe Facebook, un cetățean era nemulțumit de mine și-mi tot spunea cât de idiot sunt. Pe statusul meu, pe pagina mea. Tipul era un personaj care îmi era „friend” de vreo două luni dar avea opinii ferme despre transformarea mea spirituală și umană. Deja ne băteam pe burtă.

Ba chiar era și un pic agresiv.

Atâta tot că, ce nu înțeleg copiii crescuți cu democrație în gură, acea libertate de a arunca cu moloz la mine în casă este un favor pe care i l-am acordat, atunci când am dat „accept” la cererea lui de „prietenie”. Favor pe care pot să-l iau, cum am și făcut, pentru că omului, pe lângă un intelect măcar mediu, îi lipsea și o anumită educație elementară.

Sigur, poți să faci și să spui ce vrei în lumea largă, nu poți să te duci la cineva acasă să-l înjuri, să spargi vesela și să te piși în ghivecele de flori în numele democrației. Că vei fi dat afară, e atât de simplu. Acordarea libertății de exprimare în bârlogul individului este un favor. Te folosești de ăla cum crezi de cuviință. Și eu pot să fiu blocat și dat afară de altul, dacă mă duc pe pagina lui și fac urât, fac ceva ce să-l irite prea mult. E un favor pe care acel om mi l-a acordat, dreptul să vorbesc în casa lui, în cercul lui de prieteni.

Sunt oameni de care nu îmi place, dar cu care mă intersectez. Nu intru în casa lor să le fac scandal, dacă sunt enervat o fac aici, pe canalele mele. Nu mă duc să trolez pe site-ul unuia de care nu îmi place sau pe Facebook-ul lui să-mi impun eu personalitatea mea prietenoasă și super-inteligentă.

La fel sunt și comentariile pe site-uri, bloguri și alte scamatorii. Nu sunt o obligație a celui care este proprietar, este un gest de politețe. Dacă se abuzează de acel gest de politețe, sau dacă acea politețe costă foarte mult, se renunță la asta. Și nu e vorba de mine aici, există site-uri meseriașe care au renunțat la asta, de exemplu, The Verge.

Societatea asta plină de posibilități de comunicare i-a învățat pe toți că dacă au acces la comunicare au un drept de proprietate a acesteia, eventual și a omului cu care comunici. Nu este adevărat. Comunici cu cineva dacă și ăla vrea asta. Dacă nu vrea, poate să o oprească complet. Bully-ingul, trolajul abject și alte otrăvuri de pe internet și din „comunicare” au loc pentru că mulți au uitat că poți oricând să oprești conversația, cel puțin în casa ta. Ăia de la The Verge și-au adus aminte de asta, în curând o să-și aducă aminte și alții.

Nota: Nu există un cod de conduită pentru comentariile de pe acest blog. S-ar putea ca pe unele să le șterg, pentru că așa îmi convine mie, și pe altele să le las pentru că, deși nu sunt de acord cu ele, apreciez bunul simț al omului care a fost atât de politicos cât să argumenteze opinia lui (cuvintele nu înseamnă nimic, poate să argumenteze și cu limbaj de cartier).

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

0 thoughts on “Etichetă pe internet

 1. Ovi

  TheVerge au renuntat la comentarii pentru ca e un site de hipsteri, care prea mult au sustinut pe fata anumite branduri. Iar cand faci asta la nesfarsit, e logic sa se ia la bataie oamenii in sectiunea de comentarii.

  Reply
  1. eftimie Post author

   Atâta timp cât sunt entitate privată, n-au decât să susțină pe cine vor ei.

   Reply
 2. Sorin

  Cineva zicea ca libertatea inseamna sa faci ce vrei atata timp cat nu deranjezi pe ceilalti.

  Reply
 3. HRS

  din cate stiu eu pagina ta nu este spatiu privat si public.
  asa a decis o instanta in romania in cazul unui poltician extremist.
  odata ce l-ai acceptat ca prieten inseamna ca l-ai acceptat cu toate mojiciile..
  eu vad lucrurile un ic diferit, daca tu ii intinzi cuiva o mana priteneasca iar incepe sa te scuipe e vina ta pt ca nu te=ai gandit de 2 ori inainte sa il accepti.
  chill ca si eu fac greselile astea. accept cereri de pritenie de la diversi indivizi. dar nu pe ei ii invinovatesc ci pe mine pt ca eu sunt boul !

  si ce rost au explicatiile astea? .
  ce rost avea sa continui cu el o polemica sau sa va injurati ?
  eu la prima jiginire a cuiva in 9 cazuri din 10 il blochez.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *