Ce este dincolo de senilitate

În filmul american Flatliners (1990) un grup de studenți la medicină încearcă să afle ce este dincolo de moarte. Unul câte unul se suiau pe masa de operație, mureau câteva minute și apoi erau resuscitați de colegi, cu padele de-alea cu curent electric, injecții, masaj toracic etc. Concluzia filmului (spoilere) e că după moarte e un loc unde dai de păcatele tale și trebuie să-ți ceri iertare pentru ce ai făcut pe lumea asta, eventual cât ești pe lumea asta ca să nu fie nașpa după.

Dar ăsta e deja un subiect fumat și plicticos, încă din vremuri antice au existat tot felul de teorii pe tema asta. Mult mai important mi se pare experimentul românesc, în care un om a fost adus de dincolo de senilitate.

„Dementa senila (senilitate) reprezinta o afectiune neurologica cronica, cu evolutie progresiva, caracterizata printr-o regresie globala a activitatii intelectuale si a personalitatii bolnavului, ca urmare a procesului de atrofiere corticala”.

Primul om care a plecat intenționat spre senilitate pare a fi ministrul agriculturii, Petre Daea, care a devenit senil undeva prin jurul vârstei de 45 de ani. Savanții români l-au resuscitat cu tratamente specifice morții clinice, adică i-au dat cu curent electric, injecții cu adrenalină și masaj cardiac. Petre Daea a revenit printre noi și pare să nu fi trecut printr-o traumă teribilă, cel puțin până deschide gura.

Când începe să vorbească îți dai seama că acesta a descoperit o formă superioară de senilitate, post-senilitatea, un fel de Shambala a demenței, în care poți rosti propoziții ce par coerente luate separat dar, odată făcute publice, par de un cretinism atât de puternic încât afectează și contoarele Geiger. Faza tristă e că Daea ar încerca să ne spună ce este acolo dar nu se poate exprima.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

3 thoughts on “Ce este dincolo de senilitate

 1. Floo

  Într-o țară populată cu bărbați securisto-comunistul ăsta ieșea din casă doar noapte, cu gluga in cap, de frică sa nu-și ia omor. În schimb el e ministru, sfidare lvl 99.

  Reply
 2. Alex

  La Daea nu doar senilitatea e cauza incoerentei, ci prostia, indobitocirea inceputa in tinerete la invatamantul politic. Tipul e un oltean care, ajuns la Timisoara, a “facut totul” pentru a ajunge sus. Si a reusit fiind mereu pe linie (linia PCR, FSN, PDSR, PSD). E tipul de tovaras de care aceste partide aveau nevoie, pentru ca urmeaza strict directivele si nu realizeaza cand depaseste pragul penibilului.

  Spre deosebire de Ciuhodaru, la Timisoara ne-am simti mai protejati de interzicerea in administratie/guvern, etc a unor astfel de creaturi si nu avem nicio spaima privind ungurii si nemtii.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *