Educația nu este sfântul Duh

Se discută foarte mult în țara asta performantă despre educație, dar nu ca despre o componentă relativ importantă a dezvoltării sociale ci ca despre o religie mesianică. Abordarea generală asupra educației este identică cu abordarea despre moaște. Un om prost a fost atins de educație și acum s-a luminat, cam cum au primit apostolii sfântul duh, o flacără deasupra frunții și deja știau să vorbească limbi.

Sunt oameni care nu cred în Dumnezeu în România, dar puțini sunt cei care nu cred în Educație. Educația bate genetica, bate natura umană, educația va scoate oamenii din mocirlă. Ne apropiem de momentul în care un „profesor universitar”, titulatură care sună bine, se va duce la un mormânt vechi deja de trei zile și va zice: „Lazăre, în numele Educației, ieși afară că ai restanță la Antropologie”.

Am un amic pictor. De fapt, lucrează ca agent de vânzări. Dar a terminat arte plastice, a pictat tablouri și biserici, a făcut sute de mii de portrete și, la un moment dat, a zis că e momentul să facă și ceva bani. Este un foarte bun agent de vânzări, își vinde munca, portrete și alte chestii. Nu pot să-mi dau seama cât de bun este ca pictor, dar ca agent de vânzări e bun. Ce fel de educație a avut acest om? Cea mai bună posibilă. Tatăl său era un tip înstărit și i-a plătit cei mai buni profesori pentru educație. Joacă șah la nivel înalt, citește cărți grele, de la strategii militare la Solomon Marcus. Are un dulap întreg de cărți despre Michelangelo, este o enciclopedie în domeniul ăsta. Poate să-ți țină teorii despre pictură un semestru întreg.

Cu toate astea e incapabil să învețe o limbă străină. Nu s-a lipit nimic de el în condițiile în care, repet, a avut cei mai buni profesori posibili. A plătit tac-su meditații peste meditații. Pur și simplu nu poate. Și știe că sunt lucruri pe care nu le poate face și nu le poate învăța. La firma unde este partener angajează aproape lunar oameni. Oameni cu facultăți, care vin pentru salariul ăla minim pe economie, că e inflație de oameni cu facultăți. Testul lui de angajare este să trimită pe cineva la chioșcul de lângă sediu să ia țigări, biscuiți, cola. „Jumătate din oamenii pe care-i trimit sunt înșelați la bani de vânzătoarea de acolo”. Oameni cu „educație”.

Când vine ministrul Educației și spune că nu toată lumea poate să ia Bac-ul, supărarea este firească, e ca și cum ai spune creștinilor că nu minunile apostolilor nu sunt reale și că Iisus n-a existat niciodată. Ataci credința. Iar împotriva credinței nu se luptă cu argumente logice, cum că, da, există oameni care nu pot învăța prostiile alea pentru Bac.

Avem oameni cu Bacalaureatul luat care cred că vaccinurile sunt Satana, că suntem urmașii unor daci excelenți (nazismul de căcat, românii sunt rasă superioară că se trag din daci), că există tuneluri sub Bucegi deși sub Piața Sudului nu putem face. Bacalaureatul nu este o dovadă a inteligenței sau a integrării sociale. Este doar un examen unde se dă Moromeții și roman interbelic. Ca și utilitate publică și socială examenul de Bacalaureat este sub școala de șoferi.

Să luăm cazul unui om semi-autist care nu suportă matematica și limbile străine. Și i se pare de căcat romanul Ion. Singurul lucru care-l interesează sunt instalațiile electrice. Vrea să tragă cabluri prin casă, să aibă radio în baie care se pornește pe senzori, să pună becuri și prize. Primii 12-13 ani de școală va fi torturat cu chestii care nu-l interesează, tortura crescând exponențial pe măsură ce se apropie de examenul final. El vrea să facă un sistem cu prize deștept, vrea să ilumineze un balcon, dar societatea, fără un motiv anume, îl obligă să învețe despre revoluția lui Tudor Vladimirescu, euglena verde și filozofeala de doi lei a lui Marin Sorescu. Toate în numele credinței că Educația îl va salva. Când, în realitate, Educația, dogmatică așa cum este percepută acum, îl schilodește. Am dat înapoi un electrician bun că am avut noi ambiția imbecilă ca, atunci când face prize și becuri în bucătărie să știe și influența romanticilor în poezia lui Eminescu.

Sau, invers, avem un om care este imun la matematică dar vede literatură. Nu citește ca un om normal, el vede peste cuvinte, vede structuri narative, vede poezie și ritm în cărțile bune și scârțâieli în cele rele. Simte muzica din litere. Ce vrea societatea fundamentalistă de la el? Să știe ce-i o funcție cotangentă. Și iar îl zăpăcim cu concepte pe care nu vrea să le înțeleagă și nu-i produc nici un fel de bucurie. Îl frânăm cu sete că am decis că singura variantă prin care poate să fie om e să ia examenul de Bacalaureat.

Societatea noastră are nevoie și de electricieni buni și de oameni care să înțeleagă literatura. Dar obsesia noastră de ratați e să producem oameni care iau Bacalaureatul. Disprețul față de viitorul țării ăsteia este la cote maxime, mai trebuie doar să-i batem la întâmplare pe stradă. Iar bănuiala mea e că toate astea se întâmplă de frică, să nu cumva să ne ia puterea ăștia micii. Cam ca Cronos, îi mâncăm din timp. Dacă n-am fi tâmpiți și dacă s-ar preda și asta în școală, am ști ce s-a întâmplat mai departe.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

7 thoughts on “Educația nu este sfântul Duh

 1. Cosmin

  Ai ratat înțelesul.
  Problema era ca ministrul a spus ca sunt romani cu gena proasta astfel încât din cauza asta nu pot lua bacul.
  Un fel de “noi la ministerul educației ne facem treaba dar pentru ca unii romani au genă proasta nu pot lua bac-ul”.
  Oricum asta e cea mai bună scuza auzita din partea guvernanților pentru dezastrul gestionat de ei.

  Reply
 2. codrut

  fara a dori sa sune politic – dar avea dreptate si b., cand zicea ca “de tinichigii şi mecanici avem nevoie”

  Reply
 3. Alex Ecea

  No stai asa! Educatia nu este problema! La ce te referi, din cate am inteles, este la dispretul social pentru oamenii ”ne-educati” , inteles ca cei care-si pica bacul. Sunt complet de acord aici si probabil razbunarea olimpienilor la care faci aluzie este o metafora destul de potrivita pentru ce s-a intamplat la ultimele alegere. Dar un sistem de educatie bun, adaptat si pus la punct (pe care nu il avem, nici noi si nici multi altii) chiar poate fi ”sfantul duh” , nu igineria sociala stupida si irationala de azi. In contextul asta ce a spus ministerul educatiei este indecent, pentru ca nu este pentru el sa faca asemenea aprecieri, pe de o parte si pentru ca faptul ca bac-ul este un instrument imprecis intr-un sistem educational pe care eu l-am considerat si il consider monstruos. Am scris despre asta mai pe larg aici:
  https://alexecea.wordpress.com/2016/08/06/raportarea-la-criteriu-paul-goodman-sau-de-ce-sistemul-nostru-de-educatie-este-monstruos/

  Reply
 4. Daniel

  Pori sa absolvi 10-12 clase fara sa iei bacalaureatul si nu e nicio rusine, daca vei alege apoi sa fii electrician, tinichigiu, etc. Orice meserie bine facuta si care nu necesita studii superioare.
  Bacalaureatul este necesar doar pt a accede la facultate. Asa e in cam toata lumea.

  Reply
 5. alex

  Poza din articol nu iti sustine ideea. Daca Goya avea cat de cat notiuni de anatomie si mitologie stia ca Cronos si-a vomitat copiii intregi (deci probabil ii si inghitise intregi) si nu mai facea o pictura de cacat. De aia is bune si cunostintele generale la ceva.

  Reply
 6. Daria

  Situatia este similara cu povestea Croitorasului Istet: Imparatul nu are haine dar noi tot le admiram 😉
  Cam asa este si cu educatia. Este irelavant ca nu om nu stie sa lege coerent doua vorbe, atata timp cat are patalamaua la mana.

  Si, uite asa am ajuns sa nu mai avem respect pentru munca. Scolile de meserii nu mai exista si sunt slabe sanse sa gasesti un zugrav serios sau un electrician priceput.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *