E doar iarnă

Inspirată ideea ministerului Educației de a scoate din programă câteva materii (nu religia, aia-i sfântă, trebuie să aibă loc de muncă și retardații) printre care și istoria acum, cu câteva zile înainte să ningă. Altfel riscam ca viitoarea generație să afle de România că a avut un trecut glorios dar s-a căcat pe ea de frică la primul viscol, precum câinele când aude aspiratorul.

Din motive care nu par logice, în București și alte câteva județe din preajmă s-a suspendat școala că a nins (cel puțin așa citisem ieri seară). Județele din jur înțeleg, că nu prea sunt orașe pe-acolo, dar în București? Orașul e rezonabil, asfalt e aproape peste tot și poate circula. O explicație ar fi că ăia de la minster sunt niște lași, deși eu cred că e vorba doar de o sfântă ocazie să mai tragem un pic de chiul. Toată lumea știe că munca de dascăl (așa li se zice la profii ăia când vrei să-i pui într-o lumină pozitivă) e grea, așa că o mini-vacanță nu strică.

Trăiesc visul copilăriei mele, când profii vor să chiulească de la școală mai mult decât elevii.

Altfel, ieri am fost prins într-un tren care a întârziat 80 de minute și am reușit să mă enervez lejer. Nu pe întârziere, înțeleg cum funcționează viscolul, ci pe colegii din vagon care erau nemulțumiți. E iarnă, nătăfleților, peste tot întârzie trenul când e iarnă, mai puțin în Japonia. Dar noi nu suntem japonezi, noi suntem ăia de închidem școala la o zăpadă de 30 de centimetri. Mă costă 50 de lei să vin de la Brașov la București, la căldurică, pot să citesc vreo 4 beri în perioada asta și nu sunt deloc disperat că întârzie trenul când e viscol. Chiar de aveam o întâlnire importantă, deși nimic în România nu este atât de important, sunt convins că omul de la celălalt capăt ar fi înțeles: a, e viscol, întârzie.

Totodată, știam de o săptămână că vine iarna, știu ce înseamnă vag cod portocaliu, că nu sunt analfabet (o să fie nasol) și știu vag cam care e clima în țara asta. Totodată, din ce am observat, Maia Morgenstern are epigoni pe măsura talentului ei, deși doar în trecere am auzit știrile, cel puțin trei muieri de-alea cu microfon aveau vocea și tonul acela afectat „zeci de persoane sunt blocate în iadul alb”. Din păcate n-am avut parte de un uragan serios, aș fi vrut să văd cum le ia pe sus pe reporterițe și le fute în văzduh pentru totdeauna.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

0 thoughts on “E doar iarnă

 1. Andrei Crivăț

  “Traficul în orele de vârf din Tokyo și din alte regiuni a fost afectat, iar trenurile au circulat cu întârzieri semnificative. “. S-a dus și mitul ăsta.

  Reply
 2. mihai

  …aveam candva o casa intr-un satuc covasnean…Uneori erau 30 de grade sub zero, de-mi ingheta supa in frigider… Nu se facea atata caz…
  Problema e ca alte stiri nu prea sunt. Si-atunci…

  Reply
 3. NameInFlame

  Iarna, cand vine zapada, e unul din momentele in care se vede ipocrizia romanului. Se plange de ea, dar nu face nimic sa ii fie mai bine. Cum ar fi de ex. sa dea zapada de pe trotuar, sa curete caile de acces, sa curete masina. Pe strada pe care ajung la birou, erau dimineata toate masinile inzapezite pe o distanta de 100m. Strada e necuratata, iar in intersectii se mai bloccheaza cate unul. Ce sa mai vorbim de trotuare… Astia vor ca primaira sa le dezapzeaza inclusiv tigaia.
  Cum naiba se asteapta oamenii sa se faca dezapezirea? Vor sa circule lamele alea prin toata tara, pe toate drumurile, asa in gol, zi de zi? Zapada se pune in cateva ore, nu ai cum fizic sa acoperi de n ori niste mii de km de drumuri cu lame ca sa nu se inzapezeasca deloc.
  Am rude in Canada, iarna tine 6 luni si tempereaturile sunt constat pe la -20. Baga oamenii aia lopata zile intregi adunate, si din cand in cand stau cu zilele in casa, si nu mai e doliu national.
  Am vazut azi cativa intelijenti blocati. Mai nene, eu am lasat azi masina acasa, desi puteam sa ies cu ea lejer ca drumurile sunt destul de curate, ca sa nu raman inzapezit cine stie pe unde si sa blochez traficul. Dar prostia nu doare, doar efectele ei, si durerea o simt altii.

  Reply
 4. ratza

  Cînd aud de dascăl ajung cu gîndul la ăla care cîntă în biserică şi nu-l ascultă nimeni. D-aia mi se pare că li se potriveşte şi ăstora de prin şcoli.

  Reply
 5. o femeie

  Multi bucuresteni isi duc copiii cu masina la scoala. Si tot cu masina ajung la munca. Au profitat cu totii sa stea acasa, in primul rand cei din ministere.

  In copilarie scoala ramanea deschisa, chiar daca nu ajungeau decat 60-70% din copii; nu li se puneau absente celor care stiam ca vin de la 3-4km de mers pe jos (desi e amuzant ca tocmai aia nu lipseau!! si faceau eforturi sa ajunga)

  Reply
 6. catalinx

  Din motive care nu par logice, în București și alte câteva județe din preajmă s-a suspendat școala că a nins (cel puțin așa citisem ieri seară).

  Pentru ca , gen , daca nu suspenda ei scoala eu nu-mi duc copchilu’ pe vreme rea, ca nici scoala aia nu e asa de importanta cat sa fie mare caz daca nu mergi o zi , sau o saptamana.

  Pe de alta parte inteleg ca exista parinti care trebuie sa mearga la lucru , nu pot tine copchilu’ acasa , iar pentru ei nu se inchid birourile si nici home office nu vezi peste tot cand e vreme rea, ca nu suntem UK. Noi suntem daci liberi, cand vine iarna ne luam lopata la spinare si plecam la birou. Iar aceasta ultima fraza nu este o gluma.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *