De ce durează „lucrarea” mult

De vreo două luni aștept să vină ăia de la gaz să-mi pună detectorul obligatoriu. M-au ținut vreo săptămână pe-acasă degeaba după care m-au tot amenințat că vin. Șefa de scară, o persoană pe cât de retardată pe atât de obraznică, practic un bucureștean tipic, mi-a mărturisit că durează foarte mult și sunt multe apartamente pe scară și de-aia.

Pentru cei care nu sunt bucureșteni sau au alte boli mintale, detectorul de gaz e un obiect ce trebuie prins în perete (două șuruburi) plus o valvă ce se înșurubează pe țeava de gaz înainte de furtunul ăla. Cam 15 minute de treabă. A durat două luni pentru că montajul la mine s-a desfășurat cam așa:

1. Cel puțin 15 minute de contraziceri cu instalatorul care voia să demontez un dulap mic din corpul de bucătărie ca să se bage pe-acolo în loc să mutăm corpul cu totul, care ar fi durat 20 de secunde.

2. 10 minute până la găsirea unui substitut de scară: oamenii care vin să monteze detectoare cât mai aproape de tava nu au așa ceva.

3. 15-20 minute de discuții generale despre cum blocurile explodează în mod constant în România de la gaze.

4. 5 minute explicație cretină cum, dacă se fisuează țeava de gaz, mie nu o să-mi mai intre gaz în aragaz deci sunt în siguranță. Urmată de informația că pot să-l scot oricând din priză că nu contează.

5. Discuții generale despre cum eu plătesc acum și ei îmi aduc factura mâine

6. Jumătate de oră stat aiurea în casă după ce sesizez că și-au uitat vreo 6 valve și detectoare la mine în casă. Au două cutii cu scule și una cu detectoare. Erau doi inși și au reușit să uite 33% din instrumentarul necesar pentru montaj (partea importantă aș zice).

7. Mi-a venit factura, aparent aveau imprimantă în zonă dar nu scară.

Pe bune, eu îl tot bat la cap pe fi-miu să se facă instalator sau electrician, nu cosmonaut că moare de foame. Dacă își face treaba decent și e vag atent la împrejurimi, în 10 ani se pișă pe Țiriac la bani.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

13 thoughts on “De ce durează „lucrarea” mult

 1. ovi sirb

  Cel mai important lucru pe care l-am învățat din articolulu tău e că căcatul ăla ce-l am lângă centrală cu un ștecher atârnând și cu un fir ce duce până lângă contor e detectorul de gaz. Ar trebui oare să-l bag în priză?

  Reply
  1. eftimie Post author

   Nu e obligatoriu, legea spune doar să ai detector de gaz nu să și funcționeze.

   Reply
 2. K.

  Inca mai am cheia franceza pe care a uitat-o domnul tata cand a incercat sa schimbe o teava in ’99. Daca vrei, ti-oi dau. Nu a ruginit deloc.

  Reply
  1. H

   O fi aceeași echipă care (apoi) a lucrat la mine… N-aveau cheie franceză, așa că le-am împrumutat eu una ca să-și facă treaba. Au plecat cu tot cu ea!

   Reply
 3. bogdan

  La cum lucreaza ai nostrii de la gaze, un detector e al naibii de bun

  Prin 2008 cand pusesem ceva la gatit, ne-am trezit cu detectorul tiuind de nu stiam ce e. Datorita unui vecin au oprit gazul cateva minute si cand i-au dat drumul, a inceput sa sune detectorul.

  Reply
 4. un om

  Al meu suna ori de cate ori facem vin fiert sau tuica fiarta. Nu suntem noi betivii blocului dar e neplacut.
  Apoi vana aia pilotata sare si ramane inchisa la fiecare fluctuatie mai mare de curent (nu sunt dese, dar se intampla cam 3 pe luna).

  Pe langa cheile alea vin si eu cu o surubelnita de la mesterul care mi-a “reparat” masina de spalat.

  Reply
 5. Anthony C. Brown

  Cum adică domne, după ce terminau de meșterit se stergeau pe șalopetă, încasau contravaloarea și îți tăiau factura?! Pai deci nu erau doar simpli instalatori

  Reply
  1. eftimie Post author

   Știi că s-ar putea să ai dreptate? Dacă erau instalatori fake? Că nici crăpătura curului nu li se vedea.

   Reply
 6. D

  Recent am avut un accident cu masina si am intrat intr-o teava de gaz din poarta unuia. Sun la eon sa-i anunt ca ar fi indicata o verificare si sunt certat ca de ce nu am sunat imediat, intarziind cam jumatate de ora. Ma anunta ca trimit imediat echipaj si sa-i astept, si astept, si astept, si astept 2h, in care sun de cateva ori. Raspunsurile variaza intre sunt la colt, nu gasesc strada, care e adresa, sunt la alta urgenta.
  Dupa 2h zic “fuck it, sa explodeze” si ma duc cu alte probleme post accident, politie, tractari, service.
  La 18:00 sunt sunat de catre eon sa ma intrebe iar adresa si probabil au reparat deoarece casa e inca acolo in locul unui crater.
  Accidentul s-a intamplat la 8:30 dimineata.

  Reply
 7. Andrei g

  Sper ca ai proiect pentru montare detector de gaz și ca nu faci lucrarea cu dorei

  Reply
  1. eftimie Post author

   Nush bre despre ce vorbești, eu am făcut ce mi-a zis șefa de scară.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *