Dreapta habar n-are business

Dacă ar fi să comparăm alegerile cu mașinile, strategia de bază a tuturor celor care vor să ia voturile de dreapta e cam așa: „Cumpără Fiat-ul ăsta, că nu este Dacie. Vrei să trăiești toată viața cu o Dacie? Cumpără acest Fiat. Nu pot să-ți spun că este mai bun, că are consum mai mic, electronică mai bună sau cutie mai bună, dar, hei, nu e Dacie. Bă, ești prost? Handicapatule, momârlă obosită, de ce cumperi Dacie. Îți meriți soarta în gâ-ții mă-tii. Cumpără băăăă Fiatul meu că o să te văd peste doi ani plângând la marginea drumului căutând siguranțe în torpedou. Vezi, boule, dacă-ți luai un Fiat, sigur nu aveai Dacie. Nu pot garanta că nu se ard siguranțele, dar, morții mă-tii, nu e Dacie”.

Și, mergând mai departe pe comparația cu Daciile, dacă ar fi fost un „dreptaci” românesc la conducerea Renault, nu ar fi făcut niciodată un Logan pentru că „românii sunt săraci și nu au bani să cumpere așa ceva. Și proști, să nu uităm că sunt proști”.

Adevărul e că jumătate din români nu s-au prezentat la vot, ceea ce e ok, iar dobitocii zilei, mai ales cei de dreapta, dau vina pe indiferență. În realitate, nu li s-a prezentat nici o ofertă interesantă. Așa zișii candidați de dreapta nu au prezentat vreo soluție de dreapta ci gargară, „nu PSD” și câteva măsuri populiste. Adevărul e că, cel puțin la orașe, pe măsură ce crește prezența la vot, scade procentul PSD-ului. PSD are un electorat stabil care nu prea are unde să crească. De cealaltă parte, ipoteticul partid de dreapta, are un electorat mult mai mare, dar reprezentanți și mai cretini, care nu știu pic de business.

Logic ar fi fost să atragă noi clienți la ideologia lor, ca să atragă noi clienți (ăia de nu votează) ar fi trebuit să prezine o variantă și pentru ei, un Logan cu cutie automată. Dar nu e cazul, uitați-vă cu atenție, mare parte din liderii dreptei au lucrat doar la stat toată viața lor, sau la firme care fac afaceri cu statul. Au un handicap mintal destul de sever peste care nu pot trece. Ei s-au bătut pe aceeași piață cu PSD-ul și au obținut cât poți să obții cu o strategie de copil prost.

De-aia au o armată de susținători care nu vor PSD dar vor aceleași facilități, poate și mai multe, de care au parte votanții PSD. Locuri de parcare gratis, transport gratis, anvelopare bloc gratis, străzi mai largi gratis, impozite mai mici sau deloc și, dacă se poate, câte 1000 de euro de la primărie anual pentru concediu la mare. Un om care lucrează într-un sistem vag capitalist știe că nimic nu este gratis. Vrei loc de parcare mișto, tragi mai tare și-ți iei casă, să parchezi mașina în curte. Vrei căldură iarna, tragi mai tare, bagi cărbuni, îți iei centrală, dai tu bani să-ți izolezi locuința. Vrei termopane la fereastră, bagi câteva ore în plus la muncă, să aduni bani de termpopane. Vrei concediu la Afytos, bagi muncă, nu aștepți să-l câștigi la loterie. Și tot așa.

Și să terminăm comparația. Taică-tu vrea să cumpere o mașină. Tu te duci la el și-i zici „bre, cumpără orice, dar nu o Dacie”. Și el se va uita la tine „de ce?”. Iar răspunsul tău, ca cretin de dreapta, va fi „pentru că e Dacie și e nasoală”. Iar el se va duce și va cumpăra o Dacie, pentru că tu n-ai fost în stare să-i explici decât că ceva e nasol, nu de ce alternativa este mai bună.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

6 thoughts on “Dreapta habar n-are business

 1. Mihai D

  Dupa articolul tau, pot sa inteleg ca nu avem o piata politica functionala. Ca altfel nu se poate ca dupa atatia ani de zile sa nu vada niciun competitor ca cererea nu e acoperita. Oare pentru a intra ca si competitor pe piata costurile sunt prea mari? Sau pur si simplu n-avem resurse si know-how pentru a fabrica ceva ce se cere?

  Reply
 2. dq

  “Impozite mai mici sau deloc” chiar ar fi o doctrina liberala veritabila.

  Din pacate “dreapta” romaneasca a mizat pe “lupta anticoruptie” ca strategie electorala, pentru ca iau pulsul politicii de pe Facebook si si-au zis ca sigur 100% asta-i lozul castigator dupa Colectiv, sa zica ei ce tare sustin anticoruptia, si ce penali sunt PSD-ul.
  Uite ca au fost alesi penalii.

  N-au inteles ca anti-coruptia “de dreapta” se face prin simplificarea legilor eliminarea birocratiei, a micilor tirani din sistem si limitarea puterilor statului, nu prin controale la sange, ascultarea senatorilor de servicile secrete si mutarea politicii din parlament si media in subsolul DNA.

  Ma refer la dreapta liberala, acum dreapta nationalist-fascista poate evident sa impinga pe cineva ca Marian Munteanu in fata si sa se laude ce tare va fi statul de-acum incolo si cum vor face oncologii sa tremure de frica turnatorilor. Ar explica multe.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *